Τετάρτη 18 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Τουρκία ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ

Ο αξιωματούχος της ΕΕ εξέφρασε «προβληματισμούς» για το «Τουρκικό Ρεύμα» που προωθούν Αγκυρα - Μόσχα

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Μνημόνιο κατανόησης που θα εστιάσει στη σύνδεση των ευρωπαϊκών ενεργειακών αγορών και των φυσικών πόρων της Μέσης Ανατολής και της Κασπίας», αναμενόταν - σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ - να υπογράψουν χτες ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς, στην Αγκυρα. Η «Σαμπάχ» μετέδωσε στην ιστοσελίδα της ότι ο Σέφκοβιτς αναφέρθηκε ειδικά στον αγωγό TANAP και το «Νότιο Διάδρομο αερίου» που χαρακτήρισε «προγράμματα - κλειδιά στα οποία η ΕΕ δίνει πολύ υψηλή πολιτική προτεραιότητα». Θυμίζουμε ότι ο «Νότιος Διάδρομος» (του οποίου μέρος είναι ο ΤΑΝΑΡ) θα μεταφέρουν αζέρικο αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. Από τη μεριά του, ο Μποζκίρ δήλωσε ότι «οι συναντήσεις ενεργειακού διαλόγου θα οργανωθούν καλύτερα με το νέο μνημόνιο».

Πάντως, ο αντικυβερνητικός Τύπος («Χουριέτ») στάθηκε στα σχόλια που έκανε ο Σέφκοβιτς για το «Τουρκικό Ρεύμα», την ενεργειακή διαδρομή (που θα καταλήγει στα ελληνο-τουρκικά σύνορα) που σηματοδοτεί σύσφιξη της ενεργειακής συνεργασίας της Τουρκίας με τη Ρωσία και ανακοινώθηκε λίγο μετά το «πάγωμα» του «Νότιου Ρεύματος», στο πλαίσιο και της οξυνόμενης ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης Ρωσίας - ΕΕ.

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο Σέφκοβιτς είπε ότι δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη ρωσική πρόταση και ότι κάθε σχέδιο θα πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμο και συμβατό με τις υποχρεώσεις της «Γκάζπρομ» προς τους μακροπρόθεσμους Ευρωπαίους πελάτες της. Επιπλέον, εξέφρασε προβληματισμό σχετικά με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η ενεργοποίηση του «Τουρκικού Ρεύματος» για τη λειτουργία των δικτύων αγωγών που σήμερα περνούν από την Ουκρανία. «Αν αυτό πρέπει να αλλάξει, δε νομίζω ότι αυτή είναι η συνήθης διαδικασία και ότι αυτός είναι τρόπος που πρέπει να συμπεριφέρεται κανείς σε έναν μεγάλο πελάτη όπως η ΕΕ», ανέφερε.

  • Τουλάχιστον πέντε μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν πλοίο που επέβαιναν πολλοί περισσότεροι ναυάγησε προχτές τη νύχτα, ανοικτά της νοτιοδυτικής Αλικαρνασσού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ