Τετάρτη 6 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ - «ΕΑΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ»
Ισχνή ανάκαμψη με πολλαπλές αβεβαιότητες

Ελαφρά βελτίωση σε σχέση με τις προ τριμήνου εκτιμήσεις της «βλέπει» η Κομισιόν για τους ρυθμούς ανάκαμψης τόσο σε επίπεδο Ευρωζώνης, όσο και συνολικά στην ΕΕ για το έτος 2015. Στην προοπτική ανάκαμψης του κεφαλαίου εκτιμούν ότι θα συμβάλουν και παράγοντες, όπως η υποχώρηση των τιμών στην Ενέργεια, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση κόστους παραγωγής των βιομηχάνων. Στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να λειτουργήσουν η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, το «επενδυτικό σχέδιο» (πακέτο Γιούνκερ), συνολικού εκτιμώμενου ύψους 315 δισ. ευρώ, η υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά νομίσματα, μέσω της οποίας ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα, άρα και οι εξαγωγές.

Σε κάθε περίπτωση η επίθεση του κεφαλαίου θα συνεχιστεί, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Παρουσιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν ο αντιπρόεδρος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, Β. Ντομπρόβσκις, δήλωσε σχετικά: «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης», στόχος, που μπορεί να επιτευχθεί «από την ενίσχυση των επενδύσεων και την προαγωγή της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, με παράλληλη αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει κάθε χώρα».

Να σημειωθεί ότι οι οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν αποτελούν τμήμα της διαδικασίας του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου», δηλαδή των ενισχυμένων μέτρων εποπτείας που ισχύουν σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, στα μέσα του Μάη, θα δημοσιευθεί και η έκθεση της Κομισιόν, με τις «ειδικές συστάσεις ανά χώρα».

Οι αβεβαιότητες του κεφαλαίου

Στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνονται και τα παρακάτω:

-- Ο «βαθμός αβεβαιότητας ως προς τις οικονομικές προοπτικές εξακολουθεί να είναι υψηλός».

-- «Η αύξηση του ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι, ωστόσο, απογοητευτική αν αυξηθούν οι γεωπολιτικές εντάσεις ή αν ασκηθούν πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, για παράδειγμα ως αποτέλεσμα της εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ».

-- Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα το πρώτο εξάμηνο του 2015, κυρίως λόγω των συνεπειών της πτώσης των τιμών της Ενέργειας. Επισημαίνεται πως οι κίνδυνοι όσον αφορά τις προοπτικές πληθωρισμού έχουν μειωθεί χάρη στην ποσοτική χαλάρωση που εφαρμόζει η ΕΚΤ.

-- Παρατηρούνται ανισότητες στην οικονομική ανάπτυξη των διαφόρων χωρών.

Ουσιαστικά όλες αυτές οι επισημάνσεις αναφέρουν παράγοντες που λειτουργούν αρνητικά για την καπιταλιστική οικονομία, ενώ στην ουσία η στασιμότητα παραμένει, με κινδύνους νέας οικονομικής κρίσης.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, αναμένεται ισχνός ρυθμός ανάκαμψης για το 2015 στο 1,5% (από 1,3%) και για το 2016 στο 1,9% (αμετάβλητος σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη).

Στα 28 κράτη της ΕΕ αναμένονται ρυθμοί: 2015: 1,8% (από 1,7%), 2016: 2,1% (επίσης από 2,1%).

Ειδικότερα:

Γερμανία: 2015: 1,9%, 2016: 2%

Γαλλία: 2015: 1,1%, 2016: 1,7%

Ιταλία: 2015: 0,6%, 2016: 1,4%

Στα άλλα κέντρα, προβλέπονται ρυθμοί ανόδου: ΗΠΑ 3,1% και 3%, Ιαπωνία 1,1% και 1,4%, Κίνα 7% και 6,8%. Τέλος, στην παγκόσμια οικονομία προβλέπεται αύξηση κατά 3,5% και 3,9%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ