Τετάρτη 6 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
«Κούρεμα» στις προβλέψεις για το ΑΕΠ της Ελλάδας

Σε ραγδαία υποβάθμιση των εκτιμήσεων ως προς τους ρυθμούς καπιταλιστικής ανάκαμψης στην Ελλάδα προχώρησε χτες η Κομισιόν, στο πλαίσιο των «εαρινών προβλέψεων» (άλλο ρεπορτάζ στη σ. 4).

Μόλις στο 0,5% προβλέπεται η ανάκαμψη για το 2015 και μάλιστα με όρο και προϋπόθεση την ολοκλήρωση της αντιλαϊκής συμφωνίας, την αποκατάσταση των συνθηκών χρηματοδότησης, δηλαδή την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που αυτά συνεπάγονται. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι προβλέψεις της Κομισιόν βασίζονται στην παραδοχή ότι η «αβεβαιότητα σύντομα θα τερματιστεί».

Βάζοντας πλάτη στην επίτευξη της συμφωνίας, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, δήλωσε:«Η σημερινή αστάθεια στην Ελλάδα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Μόλις πριν από πέντε μήνες, η Ελλάδα βρισκόταν στο δρόμο προς ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ, δημιουργούνταν νέες θέσεις εργασίας και υπήρχαν σχέδια για μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος. Η Ελλάδα προσέβλεπε στην επιστροφή της στις αγορές».

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις:

Η αναιμική ανάκαμψη για το 2015 προβλέπεται στο 0,5% (από 2,5% στις προ τριμήνου «χειμερινές προβλέψεις») και έναντι 1,4% που εκτιμούσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Για το 2016, αναμένεται ρυθμός (πάντα με τις ίδιες προϋποθέσεις) στο 2,9% από 3,6% προηγουμένως. Να επισημάνουμε ότι στην εξαετία 2008-2013, η βύθιση του ΑΕΠ έφτασε στο 26%, ενώ το 2014 καταγράφηκε ανάκαμψη μόλις 0,8%.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη, αναφέρει πως επηρεάζονται από την αδύναμη ανάπτυξη, τη χαμηλή φορολογική συμμόρφωση, την αύξηση της αβεβαιότητας από το φθινόπωρο του 2014. Την επιβράδυνση στην ανάκαμψη επηρέασαν σημαντικά τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική αστοχία στα κρατικά έσοδα στο τέλος του 2014 και τους πρώτους δύο μήνες του 2015.

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι φέτος θα αυξηθεί στο 180,2% του παραγόμενου ΑΕΠ και στο 173,5% το 2016.

Το ποσοστό της επίσημης ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 25,6% τη φετινή χρονιά και στο 23,2% το 2016.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ