Τετάρτη 6 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «NOBLE DINA 15»
Σε εξέλιξη στον άξονα Κρήτη - Ισραήλ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της πολυεθνικής άσκησης «Noble Dina 15», που διεξάγεται με τη συμμετοχή μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Αλλος ένας κρίκος στις συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με άλλα κέντρα, που συνεχίζονται αδιάκοπα και επί συγκυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, προς γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης με όπλο και τη λεγόμενη στρατιωτική διπλωματία αλλά και τη διασφάλιση ετοιμότητας για ιμπεριαλιστικές πολεμικές επεμβάσεις.

Σημειώστε, άλλωστε, εδώ τη χτεσινή διαβεβαίωση του υπουργού Αμυνας της συγκυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, Π. Καμμένου, ότι «θα συνεχίσουμε τις ασκήσεις αυτές με χώρες οι οποίες βρίσκονται στο ευρύτερο δημοκρατικό τόξο και χώρες οι οποίες αυτή τη στιγμή δέχονται επίθεση από την πλευρά του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Για εμάς το Ισραήλ, η Αίγυπτος, είναι οι γείτονες με τους οποίους θα προχωρήσουμε σε κοινές ασκήσεις, σε αμυντική συνεργασία και σε συνεργασία ανταλλαγής πληροφοριών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Στο τεχνικό κομμάτι, η A' Φάση της άσκησης (29/4 - 3/5) διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και εν όρμω, στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα. Η Β΄ Φάση (4 - 11/5) διεξάγεται στη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου, και εν όρμω, στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου στη Χάιφα Ισραήλ. Η Γ΄ Φάση (11 - 14/5) θα γίνει στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η παρουσία ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου αντανακλά το αυξημένο ενδιαφέρον της εγχώριας αστικής τάξης για την περιοχή, που χαρακτηρίζεται ένας από τους σημαντικότερους κόμβους διεθνώς, στο φόντο εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Επισήμως, σκοπός της άσκησης είναι η αξιολόγηση και ανάπτυξη του επιπέδου της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε επιχειρησιακό και τακτικό/τεχνικό επίπεδο σε αντικείμενα: Πολέμου Επιφανείας. Ανθυποβρυχιακού Πολέμου, με χρήση και Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας. Αεράμυνας. Διοικητικής Μέριμνας εν πλω, με χρήση και των οργανικών ελικοπτέρων. Ηλεκτρονικού Πολέμου και Επικοινωνιών. Επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής.

Οι συμμετέχουσες δυνάμεις αποτελούνται από πολεμικά πλοία διαφόρων τύπων (φρεγάτες, κορβέτες, ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων, πετρελαιοφόρα, υποβρύχια), ελικόπτερα και αεροσκάφη διαφόρων τύπων (μαχητικά, ναυτικής συνεργασίας).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ