Τρίτη 23 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντονο το ενδιαφέρον και το παρασκήνιο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εντατικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη αναφορικά με το Κυπριακό, όπως αποτυπώνουν τα καθημερινά δημοσιεύματα και οι επαφές που καταγράφονται εντός και εκτός Κύπρου, αλλά και όσα διαρρέουν για τις σχεδόν καθημερινές επαφές των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, που ήδη έχουν μπει σε ζητήματα όπως η διακυβέρνηση, το περιουσιακό, το εδαφικό κ.τ.λ.

Ενδεικτικά του «ενδιαφέροντος» που προκαλούν οι εξελίξεις σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα είναι τα «σενάρια» - ενόψει της αναμενόμενης επίσκεψης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ στην Κύπρο στα μέσα Ιούλη - ότι η ΕΕ θα διορίσει «ειδικό απεσταλμένο» για το Κυπριακό, δείγμα της όξυνσης του ανταγωνισμού, που με δεδομένο το «ενδιαφέρον» που ανοικτά έχουν επιδείξει ΗΠΑ, Ρωσία κ.τ.λ., ανοίγει διάφορους «ασκούς του Αιόλου» για τα λαϊκά συμφέροντα.

Χτες, στα Κατεχόμενα διανεμήθηκε δήλωση του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, που έκανε λόγο για «σιωπηρό στόχο» όλων των εμπλεκόμενων μερών να γίνει μια πολυμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη, πιθανώς το ερχόμενο φθινόπωρο.

Πάντως, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε προχτεσινές του δηλώσεις, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο «χείριστο ρόλο» που «διαδραμάτισαν σε έναν περιορισμένο βαθμό αρχικά οι μητέρες πατρίδες» και συνέχισε: «Η μία τουλάχιστον, ενώ η άλλη συνέχισε να διαδραματίζει. Θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή, μετά την καταστροφή του '74, έχουμε απεξαρτητοποιηθεί και ανεξαρτητοποιηθεί και λειτουργούμε επιτέλους ως κράτος. Κατά τον ίδιο τρόπο να επιτευχθεί και η αποκοπή του ομφάλιου λώρου με την όποια άλλη πατρίδα».

Ενώ δεν παρέλειψε να συνδέσει τη «λύση» του Κυπριακού με την επικράτηση «σταθερότητας» και την ανάδειξη της Κύπρου σε κέντρο προσέλκυσης μονοπωλιακών επενδύσεων και «υπόδειγμα σε όλη την περιοχή. Είμαστε, την ίδια ώρα, γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά σε τέτοια θέση που κυριολεκτικά να αποτελούμε τη γέφυρα μεταξύ Ευρώπης - Μέσης Ανατολής, Βορείου Αφρικής, κρατών του Αραβικού Κόλπου και της Ασίας. Συνεπώς, δημιουργούνται οι προοπτικές μέσα από τη λύση και τη σταθερότητα που θα επικρατήσει για σημαντικές επενδύσεις, για σημαντική προοπτική προκοπής».

Την ίδια περίοδο, η κυπριακή κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει ενοχληθεί για το διορισμό του Τούρκου διπλωμάτη, Λεβέντ Μπιλμάν, στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το οποίο χειρίζεται μεταξύ άλλων και το Κυπριακό.

  • Κοινή άσκηση Ερευνας και Διάσωσης (NAVTEX εξέδωσε το Κέντρο της Αττάλειας) πραγματοποίησαν στις 11 και 12 Ιούνη η Τουρκία και το ψευδοκράτος, στα ανοιχτά της Αμμόχωστου. Η άσκηση είχε το κωδικό όνομα «Μάρτυρας Ανθυπολοχαγός Caner Gοnyeli 2015» και πραγματοποιήθηκε και στην ξηρά, σε μέρος των Κατεχόμενων.

Ακόμα, ο «Φιλελεύθερος» μετέδωσε χτες στην ιστοσελίδα του ότι στη διάρκεια της άσκησης «Αετός της Ανατολίας 7» που έγινε για 7η συνεχή χρονιά με τη συμμετοχή ΗΠΑ, Βρετανίας, Ισπανίας, Πακιστάν, Τουρκίας, 28 τουρκικά αεροπλάνα μπήκαν κατά δυάδες στο FIR Λευκωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ