Τρίτη 23 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίζεται η συζήτηση για την Πολιτική Αγωγή στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης

Την Πέμπτη αναμένεται ν' αποφασίσει το δικαστήριο για το αν θα υπάρξει παράσταση Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Επικαλούμενοι και το παραπεμπτικό βούλευμα, οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής των μελών του ΚΚΕ και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ που δέχτηκαν τη δολοφονική επίθεση στο Πέραμα, Θ. Θεοδωρόπουλος και Τ. Σαπουντζάκης, τόνισαν ότι η συγκεκριμένη εγκληματική πράξη (απόπειρα ανθρωποκτονίας) δε θα είχε καν επιχειρηθεί, πολύ περισσότερο διαπραχθεί, αν δεν υπήρχε η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, με τη συγκεκριμένη ιεραρχική δομή, διεύθυνση και τη συμμετοχή όλων των κατηγορούμενων, πρώτα και κύρια των κατηγορούμενων για διεύθυνση. Η απόπειρα ανθρωποκτονίας στο Πέραμα, όπως και η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, η απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγυπτίων ψαράδων και δεκάδες παρόμοιες επιθέσεις, αποφασίστηκε, σχεδιάστηκε και τελέστηκε στα πλαίσια και κατ' εφαρμογή των επιδιώξεων της εγκληματικής οργάνωσης, με βάση οργανωμένο σχέδιο δράσης, κατανομή ρόλων και χρονοδιάγραμμα, στο πλαίσιο κινητοποίησης των μελών και στελεχών των τοπικών οργανώσεων που δρούσαν ως τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, εκτελώντας σχετικές εντολές, που αφορούσαν στην άσκηση εγκληματικής βίας και φυσικής εξόντωσης των αντιπάλων τους, που ανήκαν σε συγκεκριμένες ομάδες (μετανάστες, αντιφασίστες, συνδικαλιστές, κομμουνιστές).

Μάλιστα, ο Θ. Θεοδωρόπουλος, απευθυνόμενος προς το δικαστήριο, υπογράμμισε ότι χρειάζονται ιστορικές προσεγγίσεις, ιστορικές ερμηνείες και ιστορικές αποφάσεις.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής εκ μέρους της οικογένειας του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα, όπως ο Γ. Μαραγκός, επεσήμαναν προς το δικαστήριο ότι «χωρίς την εξέταση του αποδεικτικού υλικού δεν μπορείτε να κρίνετε και να αποβάλλετε την Πολιτική Αγωγή για οποιοδήποτε αδίκημα». Οπως είπε: «Στο φόνο Φύσσα, εμπλέκονται 18 πρόσωπα με ποινικά αδικήματα. Από κει ξεκινάει η εγκληματική οργάνωση. Στη δικογραφία, υπάρχει έγγραφο που αναπαριστά όλα τα τηλεφωνήματα εκείνης της ημέρας».

«Παρίσταμαι ως Πολιτική Αγωγή, όταν και οι 18 που εμπλέκονται στη δολοφονία του Π. Φύσσα, έχουν λάβει εντολή από κάποιον διευθύνοντα την εγκληματική οργάνωση» είπε ο Α. Τζέλλης, ο έτερος συνήγορος. Μάλιστα, όπως είπε, «αν δεν υπήρχε η εγκληματική οργάνωση, δε θα είχε γίνει ο φόνος. Η βούληση του κάθε μέλους υποτάσσεται στη βούληση της εγκληματικής οργάνωσης».

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής των Αιγυπτίων ψαράδων που δέχτηκαν δολοφονική επίθεση στο Πέραμα, όπως ο Τ. Ζώτος, χαρακτήρισε το παρόν στάδιο της δίκης ως «το πιο κρίσιμο και για τη διερεύνηση του ποιος, πότε και γιατί σχεδίασε τα εγκλήματα αυτά, τα περί την εγκληματική οργάνωση δηλαδή». Ο ίδιος ανέφερε ότι στην περίπτωση αυτής της δίκης, «έχουμε μια συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση» και παρέπεμψε στις παραδοχές του βουλεύματος ως προς το ποια είναι και τι έκανε η οργάνωση αυτή. «Η επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες δεν είναι μία από τις 100 υποθέσεις της δικογραφίας», σημείωσε ο Θ. Καμπαγιάννης, «ούτε καν μία από τις 10 που ο τότε Εισαγγελέας Εφετών Ισ. Ντογιάκος ξεδιαλέγει ως τις πιο χαρακτηριστικές, είναι μία από τις τρεις (σ.σ. μαζί με τη δολοφονία Φύσσα και τη δολοφονική επίθεση στα μέλη του ΚΚΕ) με προφανή συνάφεια, που κρίθηκε ότι χρειάστηκε και να συνεκδικαστούν. Οι δράστες δεν είχαν προσωπικές ή οικονομικές διαφορές με τα θύματα. Στοχοποιήθηκαν μόνο και μόνο γιατί ήταν ξένοι και έπρεπε να δοθεί μήνυμα στους ξένους (...) Τα στοιχεία είναι συντριπτικά ως προς το γεγονός της κεντρικής οργάνωσης», είπε.

Ο Κ. Παπαδάκης πρόσθεσε ότι αν δεν τελεσφορήσει η παράσταση Πολιτικής Αγωγής για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, 41 κατηγορούμενοι (και πάντως όλοι όσοι βαρύνονται αποκλειστικά με τα της εγκληματικής οργάνωσης) δε θα έχουν πολιτικώς ενάγοντες απέναντί τους. «Θα προστατευθούν οι εγκέφαλοι και οι ευθύνες θα αποδοθούν στους εκτελεστές», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ