Σάββατο 30 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναδιάταξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Β. Κύπρο

Οι κατοχικές δυνάμεις προβαίνουν σε αναδιάταξη των δυνάμεών τους στα Κατεχόμενα.

Στα χωριά Μαραθόβουνος και Αγιος Ερμόλαος έχουν ανεγερθεί νέα στρατόπεδα και τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται μετακινήσεις αρμάτων και τεθωρακισμένων, από τις πρόχειρες εγκαταστάσεις στις οποίες βρίσκονταν.

Οπως μετέδωσε το ΡΙΚ, υπό κατασκευή βρίσκονται και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα. Ολα τα νέα στρατόπεδα και οι εγκαταστάσεις κατασκευάζονται πολύ πίσω από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, στην οποία εξακολουθούν να διατηρούνται μόνο πρόχειρες εγκαταστάσεις.

Οι Τούρκοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών ασφαλείας, αποφεύγουν να κατασκευάζουν νέα στρατόπεδα σε περιοχές που δυνατόν να επηρεαστούν από εδαφικές αναπροσαρμογές στο πλαίσιο συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού. Παράλληλα, έχει ήδη εισέλθει στο τελευταίο στάδιο υλοποίησης το πρόγραμμα μετατροπής όλων των τμημάτων του Αττίλα σε μηχανοποιημένα. Το πρόγραμμα αυτό που άρχισε από το 1997 αποτελεί ευρύτερο σχέδιο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να είναι πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, τα οποία ξεπερνούν τα πεντακόσια πενήντα. Τα άρματα μάχης του Αττίλα είναι σήμερα περίπου τετρακόσια.

Δε συμμερίζεται τη γερμανική αισιοδοξία η κυπριακή κυβέρνηση

Η κυπριακή κυβέρνηση είναι πάντοτε έτοιμη για ουσιαστικό διάλογο. Η κυβέρνηση δε συμμερίζεται την αισιοδοξία του Ευρωπαϊκού επιτρόπου, Γκίντερ Φερχόιγκεν, για λύση του Κυπριακού πριν από το τέλος του 2002. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δε γνωρίζει οτιδήποτε, που να δικαιολογεί μια τόσο αισιόδοξη πρόβλεψη. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η προοπτική βρίσκει σύμφωνη την κυπριακή κυβέρνηση, που είναι πάντοτε έτοιμη για ουσιαστικό διάλογο, με στόχο την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Από την άλλη μεριά, ο Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά δε θα μπορέσει ποτέ να εκβιάσει, κατά την έκφρασή του, τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ή να τον υποχρεώσει να επαναρχίσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό από το σημείο που διεκόπησαν.

Ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα δε σχετίζεται με την επανέναρξη ή όχι των συνομιλιών, αλλά με την εξεύρεση ενός αμοιβαία αποδεκτού αντικειμενικού στόχου για τις συνομιλίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ