Τρίτη 3 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
«Κόκκινο» αντικαπιταλιστικό μπλοκ στη Γένοβα

Σε εκδήλωση του 27ου Φεστιβάλ στο κηποθέατρο της Νίκαιας μίλησε την περασμένη Παρασκευή ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Δεκαέξι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έγιναν την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα. Ο κόσμος που συμμετείχε σ' αυτές ένωσε τη φωνή του με τους διαδηλωτές που βρέθηκαν στο δρόμο ενάντια στο αίσχος της παράδοσης του Μιλόσεβιτς στο Δικαστήριο της Χάγης, ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια.

Το γεγονός αυτό επισήμανε ξεκινώντας την ομιλία του την Παρασκευή στο Κηποθέατρο Νίκαιας, ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός. «Ο ελληνικός λαός κι η νεολαία δικάζουν τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους ηγέτες που χειροκροτούν τα ανδρείκελα της Σερβίας και υπόσχονται τα αργύρια της προδοσίας για την παράδοση» τόνισε. Επισημαίνοντας ότι η παράδοση του Μιλόσεβιτς, δε σηματοδοτεί μια πράξη δικαιοσύνης, υπογράμμισε ότι «σήμερα οι ιμπεριαλιστές δε ζητούν λίγα, τα θέλουν όλα». Και ανέφερε το χαρακτηριστικό παράδειγμα της ΠΓΔΜ: «Τα έδωσε όλα, γη, έδαφος, εγκαταστάσεις, όμως δε φτάνουν αυτά σήμερα. Γι' αυτό και οι μάχες μαίνονται στα Σκόπια. Γι' αυτό και ο ΟΥΤΣΕΚΑ εξοπλίζεται. Αυτός που εξοπλιζόταν πριν στο Κόσσοβο, συνεχίζει την πάλη του στη Μακεδονία, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να μιλάνε και για ΟΥΤΣΕΚΑ Τσαμουριάς και για αγώνα και στην Ελλάδα».

Καθώς όλα αυτά τα γεγονότα «δε βρίσκονται κάπου μακριά μας», ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ επισήμανε ότι «η καμπάνα χτυπάει και για το δικό μας λαό». Αναφέρθηκε στα - όχι τυχαία - σενάρια για μετατόπιση συνόρων, για στρατόπεδα προσφύγων που ετοιμάζονται στη Βόρεια Ελλάδα και το κύμα προσφύγων που αναμένεται με την εξάπλωση των γεγονότων στη γειτονική δημοκρατία, καθώς και το νομοσχέδιο για μισθοφορικό στρατό που ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή. «Την ίδια στιγμή που μπορεί να βλέπουμε από την τηλεόραση τον Παπανδρέου και τον Τζεμ να χορεύουν ζεϊμπέκικο, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο πλήττονται, η υπόθεση της Κύπρου τείνει να κλείσει στα πλαίσια των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Ολα αυτά τα γεγονότα θέλουν να φοβίσουν τους λαούς και να δυναμώσει η ηττοπάθεια. Θέλουν να ενισχύσουν την παντοδυναμία ενός συστήματος. Ομως τα πράγματα δεν είναι έτσι», είπε ο Ν. Σοφιανός και τόνισε το δίλημμα: αντίσταση ή υποταγή, εξηγώντας ότι «η αντίσταση σήμερα στη ΝΑΤΟική τάξη πραγμάτων είναι μονόδρομος αν θέλουμε να υπερασπίσουμε την ειρήνη, τη συνεργασία, την εθνική κυριαρχία του λαού και της χώρας μας, όπως και την κυριαρχία όλων των λαών της Βαλκανικής».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι είναι «σημάδι δυναμικής της αντίστασης το γεγονός ότι αυτοί οι "παντοδύναμοι" ηγέτες, δεν μπορούν να συνεδριάσουν "στην ησυχία τους". Αναγκάζονται να κλειστούν σε κρουαζιερόπλοιο στη Γένοβα, για να μην ακούσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές από όλη την Ευρώπη που παλεύουν για τα δικαιώματά τους, που χαλάνε αυτή την εικόνα της παντοδυναμίας».

Αναφερόμενος στις διαδηλώσεις του Γκέτεμποργκ, όπου οι αγώνες στράφηκαν ενάντια στην ίδια την ΕΕ των πολυεθνικών, και της Βαρκελώνης, τόνισε: «Εμείς θα βρεθούμε και στη Γένοβα, ενώνοντας τις φωνές και τις γροθιές μας σε ένα κίνημα που μπορεί ακόμα πιο έντονα να πάρει αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά. Η ΚΝΕ θα διαδηλώσει εκεί μαζί με άλλες δεκαπέντε Κομμουνιστικές Νεολαίες, κάνοντας διακριτή την παρουσία του κόκκινου μπλοκ σ' αυτές τις πολύχρωμες διαδηλώσεις. Ομως ταυτόχρονα, δεν μπορούμε παρά να καταγγείλουμε αυτούς που ετοιμάζονται να πάνε εκδρομή στη Γένοβα για να παλέψουν υποτίθεται ενάντια στα κέρδη, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα πρωτοστατούν στο κλίμα συναίνεσης, δίνουν αβάντα στην κυβερνητική πολιτική να στριμώχνει τα εργασιακά, μορφωτικά, κοινωνικά, δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας».

Αναφέρθηκε ακόμα στη συμμετοχή της ΚΝΕ στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που θα γίνει φέτος στην Αλγερία και αποτελεί ένα βήμα αντιιμπεριαλιστικής πάλης και αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή νέων από 150 χώρες όλου του κόσμου.

Κι όλα αυτά, παράλληλα με την ανάγκη που επισήμανε, να ενισχυθεί η λαϊκή και νεολαιίστικη πάλη στη χώρα μας, απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, που αφαιρεί δικαιώματα και κατακτήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ