Τρίτη 3 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣτΕ
Κι άλλο «όχι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Για άλλη μια φορά το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορούν να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, ούτε μπορούν να αναγνωριστούν τα πτυχία των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων που λειτουργούν στη χώρα μας, των Κέντρων Ελεύθερων Σπουδών κλπ. ως ισότιμα με τα ελληνικά ΑΕΙ.

Η υπόθεση αφορούσε προσφυγή της εταιρίας «ΚΟΡΕΛΚΟ» που στρέφονταν κατά της σιωπηρής άρνησης του υπουργού Παιδείας να της χορηγήσει άδεια για την ίδρυση ανώτερων επαγγελματικών σχολών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κάλαμο και Ν. Πέραμο.

Το ΣτΕ ερμηνεύοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος, δέχεται ότι το κράτος έχει τον κύριο λόγο προκειμένου να κρίνει αν χρειάζεται να ιδρυθούν ιδιωτικά ΤΕΙ, αφού σταθμίσει τις ανάγκες της εκπαίδευσης και της εθνικής οικονομίας. Σε περίπτωση, όμως, που η πολιτεία κρίνει ότι δε χρειάζονται ιδιωτικά ΤΕΙ, σε καμιά περίπτωση δε δημιουργείται συνταγματικό δικαίωμα για τους ιδιώτες να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν τέτοιες ιδιωτικές σχολές.

Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι από το Σύνταγμα προκύπτει πως απαγορεύεται να συνιστούν οι ιδιώτες σχολές ανώτατης εκπαίδευσης, ασχέτως με τον προορισμό ή το χαρακτήρα αυτών των σχολών.

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου με την υπ' αριθμό 2287/2001 απόφαση αποκρούει κατηγορηματικά την ανώτατη ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ κατοχυρώνει την ελευθερία των ιδιωτών να ιδρύουν, ύστερα από κρατική άδεια, εκπαιδευτήρια γενικής εκπαίδευσης (σχολεία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ