Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξωτερική πολιτική στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Διαβεβαιώσεις ότι δεν έχουν προκληθεί σκιές στις σχέσεις της εγχώριας αστικής τάξης με ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως οι ΗΠΑ ή η Ρωσία, έσπευσε να παράσχει η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αφορμή, το σίριαλ των τελευταίων ημερών σχετικά με την τύχη απαράδεκτου αμερικανικού αιτήματος προς την ελληνική κυβέρνηση να άρει τις άδειες υπερπτήσης ρωσικών πολιτικών αεροσκαφών μέσω του FIR Αθηνών προς τη Συρία. Αεροπλάνα τα οποία, επισήμως, μεταφέρουν εκεί ανθρωπιστική βοήθεια και διπλωματικό προσωπικό.

Θυμίζουμε ότι το αίτημα κατατέθηκε το Σάββατο από αξιωματούχο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα προς το υπουργείο Εξωτερικών και όπως ειπώθηκε, βρίσκεται «υπό μελέτη» από ελληνικής πλευράς. Παράλληλα, ρωσικές πηγές υποστήριξαν πως η Αθήνα απέρριψε το αμερικανικό αίτημα για τη μη πραγματοποίηση των υπερπτήσεων που ήταν προγραμματισμένες για το διάστημα 1-24 Σεπτέμβρη. Προχτές, το πρακτορείο «Reuters» μετέδωσε ότι τα ρωσικά αεροπλάνα με προορισμό τη Συρία θα πετάξουν ανατολικά της Ελλάδας, οπότε δεν τίθεται θέμα χρήσης του ελληνικού εναερίου χώρου. Ωστόσο, κυκλοφόρησε και δήλωση Ρώσου αξιωματούχου ότι το αμερικανικό αίτημα είναι μια «αλλοπρόσαλλη κίνηση και εάν υποστηριχθεί από την Ελλάδα, θα πρόκειται για μια μη φιλική πράξη προς τη Ρωσία».

Σπεύδοντας να «μαζέψει» κάπως την υπόθεση το ελληνικό ΥΠΕΞ δημοσιοποίησε χτες την εξής ανακοίνωση: «Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί δήθεν δυσφορίας που εξεφράσθη σε ελληνική πλευρά σε ό,τι αφορά στο ζήτημα παροχής άδειας υπέρπτησης του ελληνικού εναερίου χώρου σε ρωσικά κρατικά πολιτικά αεροσκάφη, δήλωσε τα εξής: "Οχι μόνον δεν εξεφράσθη δυσφορία ή οποιοδήποτε άλλο αρνητικό σχόλιο προς την Ελληνική Κυβέρνηση, από οιαδήποτε πλευρά, σχετικά με το ζήτημα χορήγησης άδειας υπέρπτησης του ελληνικού εναερίου χώρου, αλλά, αντιθέτως, εκτιμήθηκαν ιδιαιτέρως οι χειρισμοί της Ελλάδας στο θέμα αυτό"»...

Εχει τη σημασία του το γεγονός ότι το υπουργείο, όπου, θυμίζουμε, προΐσταται ως υπουργός ο εμπειρότατος αστός διπλωμάτης Π. Μολυβιάτης, μιλά γενικώς για «οιαδήποτε πλευρά», αποφεύγοντας να κατονομάσει ΗΠΑ ή Ρωσία.

Και σε κάθε περίπτωση, η όλη υπόθεση αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι η κατά τα άλλα υπηρεσιακή κυβέρνηση «τρέχει» ...κανονικότατα - στο πλαίσιο της περιλάλητης συνέχειας τους κράτους ζητήματα που αφορούν τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, στα πλαίσια εμπλοκής στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ