Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ψάχνονται να κάνουν αντιπολίτευση, ψάχνονται και εσωκομματικά

Με επιστολή τους ζητούν τη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

Eurokinissi

Να ανεβάσει τους τόνους της κριτικής ενάντια στην κυβέρνηση επιχειρεί η ΝΔ, αν και οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της για το πώς και με ποιον επικεφαλής θα καταφέρουν να εμφανιστούν εκ νέου ως αξιόπιστη «εναλλακτική λύση» στη διαχείριση της αστικής εξουσίας, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατούν.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες το μεσημέρι σε δημοσιογράφους, έσπευσε να αφήσει αιχμές για τον Ευ. Μεϊμαράκη, με αφορμή τη στάση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε όλη τη μέχρι τώρα «κούρσα» των υποψηφίων.

Οπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, δεν εξέφρασε καμία αντίρρηση στο να παραμένει πρόεδρος του κόμματος ο Μεϊμαράκης και παράλληλα να είναι υποψήφιος για τη νέα ηγεσία. Ωστόσο, όπως τόνισε, «αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι ότι ο κ. Μεϊμαράκης έχει επιλέξει να λειτουργεί μόνον ως πρόεδρος, ενώ ως υποψήφιος δεν έχει πει ούτε μια κουβέντα». «Πρέπει να μιλήσει, να μας πει τι θα κάνει», τόνισε ο Μητσοτάκης. Τέλος, ο Μητσοτάκης είπε ότι θα δεχόταν έστω μια ανοιχτή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, όπου όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία (Ευ. Μεϊμαράκης - Κυρ. Μητσοτάκης - Αδ. Γεωργιάδης - Απ. Τζιτζικώστας) θα πουν τι σκέφτονται για τη ΝΔ και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις.

Από την πλευρά του, ο Ευ. Μεϊμαράκης φρόντισε να παίξει και χτες το χαρτί του «θεσμικού», του εν ενεργεία προέδρου του κόμματος που στρέφει τα πυρά του στον Αλ. Τσίπρα και όχι στο εσωτερικό της παράταξής του. Σε αυτό το φόντο, με δήλωσή του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντί να σοβαρευτεί και να πάρει τις πρέπουσες αποφάσεις, είναι όμηρος στις ιδεοληψίες της. Είναι αιχμάλωτη σε ιδεοληψίες οι οποίες δεν μπορούν να μας οδηγήσουν σε κρίσιμες αποφάσεις», βάλλοντας βασικά κατά της κυβέρνησης για καθυστέρηση στην προώθηση καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στην καλλιέργεια «φιλοεπενδυτικού κλίματος», ζητήματα όπου κονταροχτυπιούνται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πασχίζοντας να αποδείξουν ποιο κόμμα εκ των δύο είναι χρησιμότερο στο κεφάλαιο.

«Η ανικανότητά της και η ανεπάρκειά της, μας οδηγούν ακόμη πιο βαθιά στην κρίση. Αντί να ψάχνει ισοδύναμα, προσπαθεί να βρει πρόσθετα μέτρα, σε περικοπές, σε έκτακτη εισφορά, σε νέους φόρους. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», κατέληξε ο Μεϊμαράκης, εστιάζοντας εκ νέου την κριτική του στη νέα φοροεπιδρομή που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Δε νοιάζεται για το λαό, αλλά για την πιο γοργή και αποτελεσματική καπιταλιστική ανάκαμψη, σύμφωνα με τη δική τους συνταγή διαχείρισης.

Ζητούν ενημέρωση

Παραπέρα, οι βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με επιστολή τους προς τον πρόεδρό της, ζήτησαν την άμεση σύγκλησή της «και την ουσιαστική ενημέρωσή της» από τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά. Οπως αναφέρουν στο κείμενο, «κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός αφιέρωσε στην Εξωτερική Πολιτική της χώρας δύο μόνο παραγράφους. Από την πλευρά του ο υπουργός των Εξωτερικών, και πάλι κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, αρκέστηκε σε μια περιγραφική, γενικόλογη και αόριστη ομιλία η οποία δεν συνιστά ουσιαστική ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας και δι' αυτής του ελληνικού λαού για τα ζωτικά θέματα εθνικής προτεραιότητας που απασχολούν τη χώρα».

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι «οι εξελίξεις στο Κυπριακό και στις σχέσεις με την Τουρκία, η πορεία των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, η κατάσταση έντονης ρευστότητας στην Τουρκία, η παρατεταμένη εκρηκτική κατάσταση στην Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο ώστε τίποτα να μπορεί να δικαιολογήσει την έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης της Εθνικής Αντιπροσωπείας από την κυβέρνηση. Σε όλα τα προαναφερόμενα θέματα υψίστης εθνικής προτεραιότητας έχουν προστεθεί με δραματική ένταση οι κατακλυσμικές εξελίξεις στο προσφυγικό/μεταναστευτικό. Οι ασάφειες και οι γκρίζες ζώνες της πρόσφατης συμφωνίας των Βρυξελλών για το θέμα αυτό, ευλόγως προκαλούν μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία καθώς, πέραν όλων των άλλων, αφορούν στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, με τις βαλκανικές χώρες και με τους εταίρους μας στην ΕΕ».

Τούτων δοθέντων, συμπεραίνουν ότι «έχει σωρευθεί λοιπόν μια κρίσιμη μάζα πολύ σοβαρών ζητημάτων Εξωτερικής Πολιτικής για τα οποία πρέπει να υπάρξει από την κυβέρνηση επίσημη, ουσιαστική και σφαιρική ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας».

Ειδικά για το Προσφυγικό, άλλο ένα θέμα που κρατούν ψηλά στη ΝΔ, μετά από εντολή Μεϊμαράκη έγινε χτες σύσκεψη στο κόμμα, για το «μεταναστευτικό πρόβλημα», όπου συμμετείχαν ο συντονιστής Αμυνας και Εξωτερικών, Κ. Τασούλας, καθώς και οι τομεάρχες Ι. Κεφαλογιάννης (Αμυνας), Γ. Κουμουτσάκος (Εξωτερικών) και Δ. Κυριαζίδης (Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη). Μετά τη σύσκεψη εκδόθηκε ανακοίνωση, όπου αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση είναι πελαγωμένη και σαστισμένη. Αδυνατεί στοιχειωδώς να διαχειριστεί σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό - διεθνές επίπεδο την τεράστια αυτή πρόκληση». Κατηγορούν, εξάλλου, τον Αλ. Τσίπρα ότι «στην τελευταία Σύνοδο Πρωθυπουργών στις Βρυξέλλες, είμαστε η μόνη χώρα που ανέλαβε βαριές δεσμεύσεις χωρίς αντίστοιχες δεσμεύσεις καμιάς άλλης χώρας. Ειδικά για την Τουρκία που είναι η κύρια δίοδος εισόδου προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, ο Ελληνας πρωθυπουργός απέτυχε να διασφαλίσει (αν το επιχείρησε ποτέ) τη συνεργασία της για δημιουργία κέντρων υποδοχής και υποβολής αιτήσεων ασύλου (hotspots), καθώς και την πλήρη εκ μέρους της εφαρμογή της υφιστάμενης συμφωνίας για επανεισδοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ