Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Οχημα αναδιαρθρώσεων σε κλάδους της οικονομίας

Ανεξάρτητα από τις όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις από την πλευρά της συγκυβέρνησης, οι τραπεζικοί όμιλοι σχεδιάζουν τις πρακτικές «ενεργητικής διαχείρισης» των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, ιδιαίτερα των μεγάλων κοινοπρακτικών, τα οποία έχουν χρηματοδοτήσει περισσότερες από μία ή και όλες μαζί οι 4 «συστημικές» τράπεζες. Το εν λόγω σχέδιο αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται η σύσταση κοινών οργανισμών - τύπου «κακών» τραπεζών - στους οποίους θα μεταβιβάσουν τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, κατηγοριοποιημένα ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας.

Σε πρώτο πλάνο εμφανίζεται η σύσταση κοινού οργανισμού, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων του τουριστικού κλάδου, για τον οποίο φαίνεται να εκδηλώνεται ειδικό ενδιαφέρον και από την πλευρά ξένων κεφαλαίων «υψηλού ρίσκου» (distress funds). Και βέβαια, το ενδιαφέρον σχετίζεται με τη γενική τάση διόγκωσης της κερδοφορίας στον τουριστικό κλάδο, ταυτόχρονα βέβαια με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ακόμη και ισχυρές επιχειρήσεις και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση των «προβληματικών» επιχειρηματικών δανείων θα γίνεται με κριτήρια όπως τα «επιχειρηματικά πλάνα ή τα σχέδια αναδιάρθρωσης» (απολύσεις εργαζομένων, πώληση μέρους ή του συνόλου της επιχείρησης), τις «προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου της επιχείρησης», τις «εκτιμώμενες μελλοντικές ταμειακές ροές της επιχείρησης» κ.ά.

Είναι φανερό ότι το «ξεσκαρτάρισμα» των προβληματικών δανείων θα αποτελέσει το όχημα για την περαιτέρω συγκέντρωση της επιχειρηματικής «πίτας» και των κερδών σε ακόμη λιγότερους και ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους, σε μια διαδικασία που δείχνει την πόρτα εξόδου, πρώτα και κύρια, για τις μικρές μονάδες, αλλά και όσους δε θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στην κούρσα της ανταγωνιστικότητας.

Παράλληλα, εξετάζονται και οι δυνατότητες ίδρυσης ειδικών οργανισμών διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων στους κλάδους των κατασκευών, της μεταποίησης, του λιανεμπορίου κ.ά.

«Εμείς θέλουμε να συνδέσουμε τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων με ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, στο πλαίσιο χτεσινής συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου επιστημονικού διευθυντή του ΚΕΠΕ, Ν. Θεοχαράκη, τόνισε ότι η εκπόνηση του «αναπτυξιακού σχεδίου» αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτη του 2016, δηλαδή στην προθεσμία που οριοθετείται από το τρίτο μνημόνιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ