Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δεσμεύει περιοχή στο Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά

Σε δέσμευση περιοχής, σε διεθνή ύδατα, στην καρδιά του Αιγαίου προχώρησε η τουρκική πλευρά, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Κίνηση που οπωσδήποτε εντάσσεται στις συνεχείς πιέσεις που ασκεί η τουρκική αστική τάξη, ώστε να διευρύνει το μερίδιό της από την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων στο Αιγαίο και ευρύτερα στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός, άλλωστε, ότι η Αγκυρα προχωρά στην εν λόγω κίνηση την ίδια ώρα που εντείνονται οι ευρωενωσιακές πιέσεις για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο, υπό «ευρωπαϊκή αιγίδα», με αφορμή το Προσφυγικό.

Ειδικότερα, με τη NAVTEX NW NR 1009/15, η Τουρκία δεσμεύσει περιοχή δυτικά των Ψαρών για ασκήσεις με πραγματικά πυρά («GUNNERY EXERCISE») για την περίοδο 15 Νοέμβρη - 15 Δεκέμβρη.

Κατά αρμόδιες στρατιωτικές πηγές, «το θέμα παρακολουθείται», αλλά για την ώρα μόνο εικασίες μπορεί να γίνουν για τη σκοπιμότητα της κίνησης. Δεν είναι γνωστό αν η Τουρκία προχωρήσει σε ασκήσεις μόνο με πλοία επιφανείας, αν θα συμμετέχουν και αεροσκάφη πραγματοποιώντας βολές, αν θα ασκούνται εκεί όλες τις μέρες του δεσμευμένου διαστήματος.

Αλλωστε, υπάρχει και το ενδεχόμενο να μη χρησιμοποιήσουν καν τη δεσμευμένη περιοχή, με μόνο στόχο της εν λόγω NΑVTEX να είναι η ισχυροποίηση της άποψης ότι είναι σύνηθες και ανεκτό η Αγκυρα να δεσμεύει περιοχές στο Αιγαίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ