Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Επιχείρηση χειραγώγησης του λαού με δόλωμα το «παράλληλο πρόγραμμα» και τη ... διαπραγμάτευση

Η κυβέρνηση επιζητά τη συμβολή του κόμματος στο πέρασμα των αντιλαϊκών ανατροπών την οποία το κόμμα φροντίζει

Τους σχεδιασμούς για τις νέες ανατροπές στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης παρουσίασε χτες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος. Το εύρος των ανατροπών που σχεδιάζονται είναι τέτοιο που η κυβέρνηση επιζητά την αρωγή του κομματικού μηχανισμού στην προσπάθεια άμβλυνσης, όσο είναι δυνατόν, των αντιδράσεων που θα υπάρξουν και χειραγώγησης εργατικών - λαϊκών δυνάμεων.

Στίγμα της προπαγάνδας με την οποία «επενδύουν» την αντιλαϊκή πολιτική οι μηχανισμοί κυβέρνησης και κόμματος, έδωσε χτες η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου.

Σε συνέντευξή της στο MEGA, σκιαγράφησε με μελανά χρώματα την κατάσταση, εγκωμίασε την κυβέρνηση ότι τάχα παρουσίασε προεκλογικά στο λαό τις δυσκολίες και συνεπώς αυτός τις ενέκρινε με την ψήφο του και πρόσθεσε πως «μέσα από πολύ δύσκολες δεσμεύσεις και μέσα σ' ένα ασφυκτικό πλαίσιο, προσπαθούμε να διεκδικήσουμε την εφαρμογή της συμφωνίας με εκείνον τον τρόπο, ώστε οι επιπτώσεις να είναι με το λιγότερο δυνατό κοινωνικό κόστος για την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών».

Είναι φανερό ότι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούν αυταπάτες στο λαό ότι είναι δυνατόν να αμβλυνθούν ορισμένες οξείες γωνίες του μνημονίου, σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν ανοχή, συναίνεση και χρόνο για την υλοποίησή του. Κρύβουν φυσικά ότι όπως και να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη συμφωνία, παραμένει τεράστιο το βάρος που έρχεται να αποθέσει στις ήδη επιβαρυμένες εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Απάτη τα «ισοδύναμα», διαπραγμάτευση για την καπιταλιστική ανάκαμψη

Εμμέσως πλην σαφώς και η Ράνια Σβίγγου παραδέχτηκε την απάτη της συζήτησης περί «ισοδυνάμων», παραδεχόμενη ότι πρόκειται για «πολύ δύσκολη εξίσωση» το «πώς θα βρεθούν εκείνα τα ισοδύναμα ώστε τα χειρότερα μέτρα, όπως για παράδειγμα ένα απ' αυτά είναι ο ΦΠΑ, να μην εφαρμοστούν».

Για το λόγο αυτό, έδωσε έμφαση στα περί συνεχούς διαπραγμάτευσης, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται τα ανοιχτά ζητήματα της συμφωνίας, γιατί υπάρχουν και ανοιχτά ζητήματα, όπως είναι αυτό των "κόκκινων" δανείων, της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων (...) όπως είναι ανοιχτό και είναι να συζητηθεί μετά την αξιολόγηση το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους».

Κι εδώ βεβαίως κρύβουν ότι η διαπραγμάτευση, στο βαθμό που ακόμα συνεχίζεται, δεν αφορά στην αποκατάσταση δικαιωμάτων και εισοδημάτων, αλλά στους όρους με τους οποίους η κυβέρνηση θα στηρίξει την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην Ελλάδα. Προδήλως, η Ρ. Σβίγγου το παραδέχτηκε λέγοντας ότι «υπάρχουν μια σειρά ζητημάτων ανοιχτών, πέρα από τις δεσμεύσεις της συμφωνίας, που με το να κλείσουν υπέρ της ελληνικής πλευράς και υπέρ των Ελλήνων πολιτών, θα δοθούν περαιτέρω ανάσες και για την ανάπτυξη και για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Η ίδια επανέφερε και το ...ξεχασμένο «παράλληλο πρόγραμμα», υποσχόμενη πως όταν έρθει, θα ανακουφίσει «αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση». Στην ερώτηση πότε θα το δούμε αυτό το πρόγραμμα, αρκέστηκε να δηλώσει γενικά και αόριστα «το επόμενο διάστημα», καθώς όπως είπε, «αυτή τη στιγμή το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης». Δηλαδή, να σκύψει ο λαός το κεφάλι στο «δήμιο», χάριν της αξιολόγησης, με το δόλωμα ενός δήθεν «παράλληλου προγράμματος» που βρίσκεται ...καθ' οδόν και που είναι - όσο το έχουν περιγράψει - ψίχουλα για εξαθλιωμένους παρμένα από τους λιγότερο φτωχούς.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δε θα μπορούσε παρά να αναφερθεί και στην αναδιάρθρωση του χρέους, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι αρνείται να στηρίξει την κυβέρνηση, στην προσπάθεια που καταβάλλει να εξοικονομήσει πόρους για τη στήριξη του κεφαλαίου. Παραδεχόμενη, εμμέσως πλην σαφώς, τη σύμπλευσή τους στα μείζονα προτάγματα της αστικής τάξης, ανέφερε: «Πότε η κυβέρνηση της ΝΔ διεκδίκησε με ουσιαστικούς όρους το χρέος; (...) Η αναδιάρθρωση του χρέους θα ελαφρύνει κατά πολύ τη χώρα. Και είναι πολύ δυστυχές, μετά από χρόνια αντιλαϊκών πολιτικών που λέγατε ότι θα μειώσουν το χρέος, το ότι το χρέος τελικά αυξήθηκε και τώρα ως αντιπολίτευση δεν επικροτείτε καν τα όσα πέτυχε η σημερινή κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ