Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σχέδιο για απρόσκοπτη είσοδο ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων

Eurokinissi

Στην αναζήτηση «οδικού χάρτη» με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πλήρη και απρόσκοπτη είσοδο ιδιωτικών μονοπωλιακών ομίλων στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται η διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ, υλοποιώντας τη σχετική κυβερνητική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τη διοίκησή της στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27/10 στις Βρυξέλλες, φαίνεται να αποσπά την κατ' αρχήν έγκριση της Επιτροπής, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζει η ΔΕΗ σε ανεπίσημο έγγραφό της.

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση στελεχών της ΔΕΗ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της επιχείρησης, Μ. Παναγιωτάκη και του γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, Ντ. Ριστορί, με τη συμμετοχή και άλλων αρμόδιων στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, παρουσιάστηκαν τα, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, «βασικά προβλήματα» της εγχώριας αγοράς ενέργειας, τα οποία είναι η «ομαλή και αποδοτική λειτουργία της χονδρικής αγοράς», το «ομαλό και αποδοτικό άνοιγμα της λιανικής αγοράς», η «προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας» και η «ουσιαστική μείωση των τιμών ενέργειας».

Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, υποστηρίχθηκε πως «η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ για δημοσιονομικούς λόγους και όχι για το άνοιγμα της αγοράς»... Οι διοικούντες της ΔΕΗ εξέφρασαν μεν τη διαφωνία τους με την ιδιωτικοποίησή του, αλλά πρόσθεσαν πως εάν επιμείνουν οι «θεσμοί» στις απόψεις τους, η ιδιωτικοποίηση θα πρέπει «να εξυπηρετεί τον ανταγωνισμό, να παράγει ισοδύναμα οικονομικά αποτελέσματα για τη ΔΕΗ και να μην οδηγήσει την επιχείρηση σε κρίση σε βάρος της κοινωνίας, του Δημοσίου και των άλλων μετόχων της».

Επιπλέον, προτάθηκε η σταδιακή μείωση φόρων στην ενέργεια, η δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στους ηλεκτροπαραγωγούς και εφαρμογή νέας πολιτικής σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ υποστήριξε πως το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά σήμερα είναι 94,5%, όμως το 50% περίπου της αγοράς (δηλαδή η υψηλή τάση, ο δημόσιος τομέας, οι αγρότες, οι δικαιούχοι κοινωνικών τιμολογίων και οι πελάτες που έχουν κάνει ρυθμίσεις και έχουν μεγάλες οφειλές) «είναι κατανάλωση που εξυπηρετεί αποκλειστικά η ΔΕΗ και κανείς ιδιώτης δεν απευθύνεται και δεν μπορεί σήμερα να απευθυνθεί σ' αυτούς και να τους ικανοποιήσει». Επιβεβαιώνοντας ότι τα αντιλαϊκά παζάρια και στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας αφορούν το μοίρασμα της «πίτας», ο Μ. Παναγιωτάκης υποστήριξε πως «άνοιγμα αγοράς χωρίς επενδύσεις, χωρίς ρίσκο και ελάχιστα λειτουργικά κόστη και με στόχο μόνο συνεπείς πελάτες, δεν έχει σχέση με τον υγιή ανταγωνισμό και είναι καταδικασμένο να αποτύχει»...

Από την πλευρά του, ο Ντ. Ριστορί ανέφερε πως «το άνοιγμα της αγοράς και στην Ελλάδα δεν πρέπει να οδηγήσει σε ζούγκλα, αλλά πρέπει να γίνει συντεταγμένα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ