Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι αντιθέσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι Πρόεδροι ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, πρότειναν χτες στην Ουάσιγκτον σε Ρωσία και Τουρκία να αποφύγουν την κλιμάκωση της μεταξύ τους έντασης, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τουρκικό F-16, σημειώνοντας ότι θα ήταν «εξαιρετικά επιβλαβής». Ωστόσο, διαφάνηκε πως επί του παρόντος ο Γάλλος ηγέτης δεν κατάφερε να πείσει τον Αμερικανό ομόλογό του να «ενώσει» τις δυνάμεις του με εκείνες της Ρωσίας στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», ώστε να συγκροτηθεί ένα «διεθνές μέτωπο» ...

Αντίθετα, ο Αμερικανός Πρόεδρος περιορίστηκε να εκφράσει «συμπάθεια και αλληλεγγύη» για τα θύματα των επιθέσεων της 13ης Νοέμβρη στο Παρίσι, ενώ επέκρινε τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία που, όπως είπε, συνεχίζουν αυτές να γίνονται και κατά «της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης και κοντά στα σύνορα με την Τουρκία». Ταυτόχρονα, εξέφρασε την υποστήριξή του στην Τουρκία, λέγοντας πως «έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί το έδαφος και τον εναέριο χώρο της».

Ενδεικτικό της άρνησης του Ομπάμα να συνεργαστεί με τη Μόσχα ήταν και η αναφορά του στο «δικό» του αντιτρομοκρατικό συνασπισμό τονίζοντας: «Εχουμε έναν συνασπισμό 65 χωρών. Η Ρωσία τώρα έχει έναν συνασπισμό των δύο: του Ιράν και της Ρωσίας που υποστηρίζει τον Πρόεδρο Ασαντ». Παρ' όλα αυτά, άφησε «ανοικτό» και ένα παραθυράκι συνεργασίας με τη Ρωσία, θέτοντας ως όρο «να επικεντρώσει η Μόσχα τη στρατιωτική της δράση στο Ισλαμικό Κράτος». Κατά τα άλλα, υποστήριξε ότι είναι απαραίτητη η κλιμάκωση της «κοινής απάντησης» ΗΠΑ - Γαλλίας κατά των τζιχαντιστών «που θα συμπεριλαμβάνει νέες προσπάθειες κατά των οικονομικών δικτύων των τρομοκρατών».

Ο Ολάντ είπε ότι θα μεταφέρει την Πέμπτη στο Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, το μήνυμα του Προέδρου Ομπάμα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις «μαζί με την Τουρκία» και όσον αφορά στο Προσφυγικό, ώστε να μείνουν οι πρόσφυγες «πιο κοντά στη χώρα προέλευσής τους». Ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία δεν είναι διατεθειμένη να αναπτύξει στη Συρία χερσαίες δυνάμεις και ζήτησε να γίνει η αποχώρηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, από την εξουσία «το συντομότερο δυνατόν».

Λίγη ώρα νωρίτερα, η σύμβουλος του Σύρου Προέδρου, Μπουτάινα Σααμπάν, χαρακτήρισε τις αντιδράσεις της Δύσης απέναντι στους τζιχαντιστές «αδύναμες και πολύ καθυστερημένες».

Επίθεση κατά Ρώσων δημοσιογράφων

Χτες, πάντως, στη Συρία είχαμε επιθέσεις και σε βάρος Ρώσων δημοσιογράφων του τηλεοπτικού δικτύου «Russia Today», ενώ έκαναν δημοσιογραφική αποστολή σε χωριά της επαρχίας της Λαττάκειας. Από την επίθεση αγνώστων τραυματίστηκαν ελαφρά ο οπερατέρ και ένας από τους δημοσιογράφους.

Νέα μέτρα του ρωσικού στρατού στη Συρία

Παράλληλα, στη Μόσχα, ο Σεργκέι Ραντσκόι, εκπρόσωπος του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατού, ανακοινώνοντας πρώτα μέτρα, μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τουρκικό F-16, σημείωσε ότι σχεδιάζεται η ανάσχεση της ρωσο-τουρκικής στρατιωτικής συνεργασίας, η ενίσχυση της ρωσικής αεράμυνας στη Συρία με την αποστολή της ναυαρχίδας του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, του καταδρομικού «Μόσκβα» έξω από τη Λαττάκεια, και την ενίσχυση της ρωσικής βάσης στο Ταρτούς.

Στο μεταξύ, ο συριακός στρατός, με την ισχυρή αεροπορική κάλυψη της Ρωσίας, συνέχισε και χτες τις ανακαταλήψεις εδαφών στα περίχωρα της Λαττάκειας, το χτύπημα θέσεων τζιχαντιστών στις επαρχίες Χομς και Χάμα, την καταστροφή αποθηκών όπλων και κρησφύγετων του ΙΚ στη νότια επαρχία Νταράα και σφυροκόπημα των τζιχαντιστών σε περιοχές της επαρχίας Ιντλίμπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ