Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Επικυρώθηκαν 12 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου σε ένα νομοσχέδιο

«Ψωμοτύρι» για τη συγκυβέρνηση οι ΠΝΠ και οι διαδικασίες «fast track» για την ψήφιση των νομοσχεδίων, για να περνάνε το ταχύτερο δυνατό τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο...

Οι 5 από τις 12 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που επικυρώθηκαν αφορούσαν τις κυβερνητικές αποφάσεις για τους «κεφαλαιακούς ελέγχους»

Phasma

Οι 5 από τις 12 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που επικυρώθηκαν αφορούσαν τις κυβερνητικές αποφάσεις για τους «κεφαλαιακούς ελέγχους»
Με τις ψήφους των βουλευτών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επικυρώθηκαν, χτες το βράδυ, από την Ολομέλεια της Βουλής 12 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), οι οποίες κατατέθηκαν με τη μορφή ενός νομοσχεδίου και βρίσκονται ήδη σε ισχύ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και 5 ΠΝΠ που αφορούν τις κυβερνητικές αποφάσεις για τους «κεφαλαιακούς ελέγχους» («capital controls») στις τράπεζες.

Η «βιομηχανία» ΠΝΠ που έχει στήσει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις προκλητικές διαδικασίες του επείγοντος και του κατεπείγοντος που συνοδεύουν όλα της τα νομοθετήματα στη Βουλή, δείχνει την πρεμούρα της να περάσει όσο γίνεται πιο γρήγορα και χωρίς να παίρνει χαμπάρι ο λαός τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - όπως και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης - καταψήφισαν, επικεντρώνοντας την κριτική τους κυρίως στην ...έλλειψη δημοκρατίας, όταν οι κυβερνήσεις τους είχαν χρησιμοποιήσει κατ' εξακολούθηση αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές και για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Πέρα από τις πρώτες 5 ΠΝΠ που αφορούν τα «capital controls», η έκτη αφορά την επείγουσα ρύθμιση αναγκών που προέκυψαν «από ακραία καιρικά φαινόμενα στον Εβρο». Η 7η ΠΝΠ ρύθμισε το υπηρεσιακό και μισθολογικό καθεστώς του αρχηγού ΓΕΕΘΑ «σε περίπτωση επιλογής του ως προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Η 8η ΠΝΠ αφορά την εξουσιοδότηση που δόθηκε στον υπουργό Επικρατείας να συνάπτει συμφωνίες ναύλωσης πλοίων για τη μεταφορά προσφύγων, η 9η αφορά ρυθμίσεις για τη λειτουργία των ΟΤΑ μετά το στράγγισμα των αποθεματικών τους. Η 10η ρύθμισε θέματα όπως μεταφορά μαθητών, πιστώσεις για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών κ.ά. Με την 11η δίνεται παράταση για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών (ΟΔΙΕ), μέχρι την ιδιωτικοποίησή του. Στη 12η ΠΝΠ περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν τα προγράμματα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, μέχρι ρυθμίσεις για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ.

Τη «βιομηχανία» ΠΝΠ, αλλά και το περιεχόμενό τους ανέδειξε το ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής επισήμανε ότι οι ΠΝΠ είναι «τρόπος νομοθέτησης με τον οποίο μπορεί να λυθεί ένα άμεσο επείγον ζήτημα. Εσείς όμως το έχετε κάνει "βιομηχανία"», γι' αυτό και το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής.

Αναφερόμενος στις ΠΝΠ για τα «capital controls» σημείωσε ότι «δεν ήταν συμφορά που χτύπησε τους πάντες, δεν τους χτύπησε όλους. Η επιβολή περιορισμού στις τραπεζικές συναλλαγές επιδείνωσε ραγδαία τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, που είδαν περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος για κατανάλωση, αδυναμία αγοράς βασικών ειδών, όπως φάρμακα, μεγάλες καθυστερήσεις στην είσπραξη των μισθών και των συντάξεων. Συγχρόνως, οι περιορισμοί οδήγησαν σε δραστικές απώλειες για αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις, που εκτός από τις περικοπές στον τζίρο, αντιμετώπισαν και δυσκολίες στο να παραμείνουν φερέγγυοι.

Από την άλλη, αυτοί οι περιορισμοί έπληξαν αναλογικά πολύ λιγότερο έως και καθόλου το μεγάλο κεφάλαιο, που διέθετε και διαθέτει δυνατότητες πληρωμών μέσα από τράπεζες του εξωτερικού».

Επιπλέον, όπως τόνισε, η επιβολή αυτή «στάθηκε αφορμή να ανοίξει ο δρόμος για να μπει στη ζωή μας το πλαστικό χρήμα που δεν πρόκειται σε τίποτα να ωφελήσει το λαό. Υποστηρίζετε πως θα πατάξετε με αυτόν τον τρόπο τη φοροδιαφυγή. Ομως, οι φόροι των εργαζομένων παρακρατούνται από την εργοδοσία και πληρώνονται με τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών», ενώ οι φοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων διευρύνονται.

«Αλλος είναι ο πραγματικός λόγος αυτής της πρεμούρας με τις τραπεζικές κάρτες», τόνισε ο Σ. Βαρδαλής, «η καθιέρωση υποχρεωτικής διεκπεραίωσης όλων των συναλλαγών μέσω των τραπεζών σημαίνει ότι όλο το χρήμα θα συγκεντρώνεται στις τράπεζες, οι οποίες θα το διαχειρίζονται σε όφελός τους, κερδοσκοπώντας, αλλά και σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου».

Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ ψήφισε «ναι» σε ό,τι αφορά την επικύρωση της 6ης ΠΝΠ και «παρών» για τη 12η.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ