Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίθεση σε βάρος των εγκλωβισμένων μεταναστών

Σε επίθεση σε βάρος εγκλωβισμένων μεταναστών από την Ασία και την Αφρική, που βρίσκονται στην περιοχή της Ειδομένης, προχώρησαν οι δυνάμεις καταστολής της ΠΓΔΜ το περασμένο Σάββατο. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, τραυματίστηκε από ηλεκτροπληξία μετανάστης από το Μαρόκο, όταν, σύμφωνα με μαρτυρίες συμπατριωτών του, ο νεαρός βρισκόταν σε απόγνωση και ανέβηκε σε σταθμευμένο βαγόνι απ' όπου, για άγνωστο λόγο, έπιασε τα ηλεκτροφόρα καλώδια. Ο μετανάστης που υπέστη σοβαρά εγκαύματα, βρίσκεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη.

Οι συνθήκες διαβίωσης εξακολουθούν να είναι απάνθρωπες για πρόσφυγες μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ και πολλές μέρες στην ουδέτερη ζώνη, στην Ειδομένη του Κιλκίς, μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να επιτρέπει την είσοδο στη χώρα της, μόνο σε Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς. Η πολυήμερη παραμονή περίπου 1.000 προσφύγων και μεταναστών άλλων εθνικοτήτων, που είναι αναγκασμένοι να διαβιούν μέσα σε άθλιες συνθήκες, έχει διαμορφώσει μια τεταμένη κατάσταση. Ο κύριος όγκος των εγκλωβισμένων συνεχίζει την κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής, απαιτώντας να τους επιτραπεί να συνεχίσουν την πορεία τους για τις χώρες προορισμού τους. Ως μορφή πίεσης, συνεχίζουν την απεργία πείνας και οι περίπου 10 Ιρανοί.

Στο μεταξύ, από το πρωί του Σαββάτου, ο στρατός της ΠΓΔΜ ξεκίνησε τις εργασίες για την τοποθέτηση ενός συρμάτινου φράχτη στην ουδέτερη ζώνη. Μέχρι την Κυριακή, ο φράχτης είχε τοποθετηθεί σε μια έκταση περίπου 4 χιλιομέτρων.

Ο καταυλισμός προσωρινής διαμονής που έχει στηθεί κυριολεκτικά πάνω στα σύνορα, από την πλευρά της Ελλάδας, έχει μετατραπεί σε μια ιδιότυπη και απάνθρωπη φυλακή για τους πρόσφυγες και μετανάστες που δεν τους επιτρέπεται να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Πρόσφυγες από το Ιράν, το Πακιστάν, το Μαρόκο, την Αλγερία, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, τη Σομαλία, το Νεπάλ, την Ερυθραία, το Κουβέιτ, κ.α., δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παραμένουν εκεί και να περιμένουν, προσπαθώντας και ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα ανοίξουν και γι' αυτούς τα σύνορα.

Το βράδυ προσπαθούν να προστατευθούν από το τσουχτερό κρύο και την υγρασία, ή τη βροχή, μέσα στις σκηνές που είναι εγκατεστημένες. Αναζητούν μια κουβέρτα ή ένα ζεστό ρούχο για να μπορέσουν ν' αντέξουν άλλη μια νύχτα. Αναζητούν ένα ζευγάρι στεγνά και γερά παπούτσια, για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Μέρα νύχτα, προσπαθούν να ζεσταθούν ανάβοντας φωτιές.

Υποφέρουν από κρυοπαγήματα, φλεγμονές, διάρροιες, εμετούς. Τις πρώτες βοήθειες τους παρέχουν κλιμάκια του Ερυθρού Σταυρού, των «Γιατρών του Κόσμου», των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα».

Μεγάλες ποσότητες ρουχισμού, παπουτσιών, ειδών υγιεινής, ξηράς τροφής, που έδωσε ο λαός μας από το υστέρημά του, βρίσκονται συγκεντρωμένα στις αποθήκες των διαφόρων ΜΚΟ και δεν διατίθενται, ενώ την ίδια ώρα οι πρόσφυγες υποφέρουν.

Το περασμένο Σάββατο, για άλλη μια φορά, η Επιτροπή Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης μαζί με ταξικά σωματεία, τους Συλλόγους Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ) το ΜΑΣ, μετέφεραν και διένειμαν ρούχα, παπούτσια, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, εκφράζοντας έμπρακτα την ταξική αλληλεγγύη του λαού μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ