Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Σήμα» για επενδύσεις το «τρέξιμο» του ΤΑΡ

«Μήνυμα» προς τη «διεθνή επενδυτική κοινότητα» χαρακτηρίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη «διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων» που αφορούν την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) και μάλιστα εντός «ασφυκτικών χρονικών πλαισίων», γεγονός που δείχνει πως «η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πόλο επενδύσεων».

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου, αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από τον ΤΑΡ, τις οποίες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, έθεσε υπόψιν των ομολόγων του κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την περασμένη Πέμπτη, όπως επίσης και προς τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Μ. Α. Κανιέτε.

Το υπουργείο χαρακτηρίζει τον ΤΑΡ ως «σημαντικό ενεργειακό σχέδιο», το οποίο μπορεί να λειτουργήσει «ως οικονομικός "πολλαπλασιαστής", επιτυγχάνοντας να αυξήσει την άμεση και έμμεση απασχόληση κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, να ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές από τις οποίες θα διέλθει και να συμβάλει θετικά στην ελληνική οικονομία μέσω της ανάθεσης έργων σε ελληνικές επιχειρήσεις».

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση επιδιώκει να υπηρετήσει το στόχο του εγχώριου κεφαλαίου για μετατροπή της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο», στοιχιζόμενη πιο ανοιχτά με τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, όπως είναι και ο αγωγός ΤΑΡ. Σε αυτό το πλαίσιο, βυθίζει τη χώρα πιο βαθιά στη δίνη των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Σε αυτό το φόντο, δημοσίευμα του «Reuters», φέρει 10 κράτη - μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και Ελλάδα, σε κοινή επιστολή τους προς την Κομισιόν να ζητούν να συζητηθεί «διεξοδικά» το θέμα κατασκευής του σχεδιαζόμενου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου «Nord Stream 2». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο σχεδιαζόμενος αγωγός, ο οποίος θα διπλασιάσει την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, χαρακτηρίζεται, στην κοινή επιστολή, ως αντίθετος προς τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, ενώ τα υπογράφοντα κράτη θεωρούν ότι προκαλεί κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης στην Ουκρανία.

Για το δημοσίευμα δεν υπήρχε μέχρι χτες επίσημη τοποθέτηση από την ελληνική κυβέρνηση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ