Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
«Σχέδιο δράσης» για τις επιδιώξεις του κεφαλαίου

Ενέργεια, Ναυτιλία, Μεταφορές και Τουρισμός στο επίκεντρο των διήμερων επαφών στην Τεχεράνη

Την κατάρτιση «σχεδίου δράσης» («action plan») μεταξύ Ελλάδας και Ιράν, με βάση τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών, ανήγγειλε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Ν. Κοτζιάς, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης κυβερνητικού και επιχειρηματικού κλιμακίου στο Ιράν.

Οπως έγινε σαφές, στο επίκεντρο του εν λόγω «σχεδίου» θα βρεθούν τα ζητήματα της Ενέργειας, της Ναυτιλίας, των Μεταφορών και του Τουρισμού, ενώ θα επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπου βλέπει «ψητό» το κεφάλαιο των δύο χωρών.

Από πλευράς κυβέρνησης, στην αποστολή μετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο υφυπουργός, Δ. Μάρδας, και η υφυπουργός Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης, που ολοκληρώθηκε χτες, ο Ν. Κοτζιάς ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ιράν, Χ. Ρουχανί, τον πρόεδρο του ιρανικού Κοινοβουλίου, Α. Λαριτζανί, και τους υπουργούς Εξωτερικών, Μ. Ζαρίφ, Πετρελαίου, Μπ. Ζανγκανέχ, και Μεταφορών και Υποδομών, A. A. Akhoundi.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, μεταξύ όσων συνόδευσαν το κυβερνητικό κλιμάκιο, βρίσκονταν εκπρόσωποι από επιχειρηματικούς ομίλους, όπως οι «Aegean», ΕΛΠΕ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, J&P, «Metka G. Moundreas», «Singular Logic», «Seasoft», «Olympia-Xenia», «Sabo», AIALM, «Loufakis», «Demo», ΒΙΑΝΕΞ, «Metron», «Salfo», «Γιώτης» κ.ά.

Τα σχέδια για μπίζνες μεταξύ των ιρανικών και των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων αναμενόταν να βρεθούν στο επίκεντρο τόσο της εκδήλωσης της ελληνικής πρεσβείας που οργανώθηκε παρουσία των μελών της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής και Ιρανών αξιωματούχων και επιχειρηματιών, όσο και κατά την ημερίδα με θέμα «Ιράν - Ελλάδα: Ανεξερεύνητες ευκαιρίες».

Ο... Αλλάχ, οι θεοί, οι υδρογονάνθρακες και η ναυτιλία

Χαρακτηριστικές ως προς τις επιδιώξεις του κεφαλαίου ήταν οι δηλώσεις του Ν. Κοτζιά στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Κυριακή με τον Ιρανό ομόλογό του.

«Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό παράγοντα για τη σταθεροποίηση της περιοχής την ανάπτυξη των σχέσεών μας με το Ιράν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «οι σχέσεις αυτές έχουν μπει σε ένα καλό αυλάκι (...) που θέλει να γίνει μεγάλος ποταμός. Είναι σχέσεις που αφορούν διμερή θέματα, αφορούν την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων, την ανάπτυξη σχέσεων στους τομείς του Πολιτισμού, της Επιστήμης και της Εκπαίδευσης». Σε αυτήν τη βάση, τόνισε ότι «με τον υπουργό κ. Ζαρίφ συμφωνήσαμε ότι όλα αυτά θα τα ενσωματώσουμε σε ένα πλάνο δράσης, αυτό που στη διεθνή διπλωματία λέγεται "action plan", το οποίο ελπίζουμε και οι δύο να είναι έτοιμο ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ελλάδας», την οποία τοποθέτησε στο πρώτο εξάμηνο του 2016.

Παρακάτω, μπαίνοντας στο «ψητό» του εν λόγω σχεδίου, ο Ν. Κοτζιάς σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το Ιράν έχει πλούτο σε πρώτες ύλες. Ο Αλλάχ του χάρισε αέριο και πετρέλαιο. Και εμάς, οι δικοί μας θεοί, μας δώσανε από παλιά τη ναυτιλία μας. Είμαστε δύο οικονομίες σε πάρα πολλούς τομείς, όπως λέει και ο υπουργός κ. Ζαρίφ, συμπληρωματικές».

Η εν λόγω αναφορά, βέβαια, συνδέεται άμεσα με το ενδιαφέρον ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων για τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου από τον ελληνικό στόλο σε ελληνικά διυλιστήρια, όπως επίσης, σε μια πορεία, και για τη μεταφορά ιρανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι συμφώνησε με τον Ιρανό ομόλογό του «να κάνουμε ανταλλαγή επισκέψεων τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, μία φορά στην Τεχεράνη, μία φορά στην Αθήνα, για να βλέπουμε πώς προωθούνται αυτό το "action plan", οι οικονομικές μας σχέσεις αλλά και ο πολιτικός μας διάλογος», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αποκατάστασης των αεροπορικών συγκοινωνιών Ελλάδας - Ιράν, ως μια «εξέλιξη που θα έχει θετικές συνέπειες στην προώθηση του τουρισμού και του διμερούς μας εμπορίου».

Σε ό,τι αφορά δε τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τα εξελισσόμενα παζάρια, ο Ν. Κοτζιάς χαιρέτισε τη Συμφωνία της Γενεύης για το Ιράν, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «εμάς η Συρία μάς ενδιαφέρει πολλαπλώς». Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικό αεροσκάφος, παρά το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ψηφίσει όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που δίνουν κάλυψη στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «το συμβάν της κατάρριψης του ρωσικού αεροπλάνου σε συριακό έδαφος δεν έπρεπε να είχε συμβεί»...

«Ενεργητική εξωτερική πολιτική» για να μη χάνει θέσεις το κεφάλαιο

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική, εξάλλου, ως προς την πρεμούρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εμπλέξει ακόμα βαθύτερα τη χώρα στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, προς γεωστρατηγική αναβάθμιση του εγχώριου κεφαλαίου, ήταν και η ομιλία του Ν. Κοτζιά στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, με θέμα την «ελληνική εξωτερική πολιτική».

Αφού ανέφερε ότι «η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι ενεργητική», τόνισε χαρακτηριστικά: «Οσοι φοβούνται το κόστος από δράσεις και ενέργειες, θα πρέπει να σκέφτονται το κατά κανόνα μεγαλύτερο κόστος της αδράνειας. Οι σωστές ενέργειες με αποτελεσματική υλοποίηση είναι κέρδος. Η αναμονή είναι η μέγιστη ζημιά. Διότι όσο κάποιος αδρανεί, τόσο κάποιοι άλλοι καταλαμβάνουν θέσεις και αποκτούν επιρροή στα σημεία του ορίζοντα στα οποία δεν υπάρχει δράση».

«Εξειδικεύοντας» τα παραπάνω, μίλησε για την προσπάθεια της συγκυβέρνησης να παζαρέψει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας για να «εξισορροπήσει» τους χαμένους πόντους του εγχώριου κεφαλαίου στους διεθνείς ανταγωνισμούς, λόγω της οικονομικής κρίσης: «Μεγάλη σημασία έχει να εξασφαλίζεται ότι η εξωτερική πολιτική θα αναδεικνύει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης. Θα εξισορροπεί την απώλεια ισχύος που έχουμε στον οικονομικό τομέα. Θα στηρίζει την μάχη που δίνουμε για λύση του χρηματοπιστωτικού προβλήματος της χώρας, που διέρχεται το έβδομο έτος μιας βαρύτατης κρίσης».

Αναφέροντας ξανά ως «ειδίκευση» στην οποία στοχεύει η κυβέρνηση τα «τρία δέλτα» (διαπραγμάτευση, διαμεσολάβηση, διαιτησία), υπογράμμισε ότι «με αυτόν τον τρόπο γινόμαστε, ταυτόχρονα, χρήσιμοι στο παγκόσμιο σύστημα», λειτουργώντας, όπως είπε, «ως γέφυρα ανάμεσα στη δύση/ΕΕ όπου ανήκουμε» και τις «αναδυόμενες χώρες». Τόνισε, μάλιστα, ότι «παρά το μικρό του μεγέθους μας, παίρνουμε διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως ήταν η πρόσφατη στην Αθήνα διεθνής διάσκεψη για την προστασία των πολιτισμών και όλων των θρησκειών στη Μέση Ανατολή», πρωτοβουλία που η ίδια η κυβέρνηση έχει ομολογήσει ότι συμβάλλει στη «νομιμοποίηση» μιας γενίκευσης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή.

Κατά τ' άλλα, ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε σε όλα τα λεγόμενα «εθνικά θέματα», δίνοντας, μεταξύ άλλων, έμφαση στα Βαλκάνια («τολμηρά, κάνουμε ανοίγματα στα κράτη της Βαλκανικής», ανέφερε, «φωτογραφίζοντας» ταυτόχρονα αρνητικά την παρέμβαση της Γερμανίας ως «σχέδιο κυβέρνησης της περιοχής από τα απέξω (...) αφήνοντας τα κράτη - μέλη της ΕΕ της περιοχής εκτός»), την Τουρκία (σημειώνοντας ότι «η λύση του Κυπριακού και ο τερματισμός κάθε διάθεσης παρεμβάσεων ή απειλών θα απελευθερώσει πολλαπλές δυνάμεις συνεργατικές»), το Κυπριακό, την ΠΓΔΜ, τις «καλές σχέσεις» με Βουλγαρία, Ρουμανία και Ιταλία κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ