Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΗΠΑ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με το βλέμμα στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς

Κοινή συνισταμένη η υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο

Ο Ευ. Τσακαλώτος με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Eurokinissi

Ο Ευ. Τσακαλώτος με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η πλήρης εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων, η ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» και στη συνέχεια η «διευθέτηση» του κρατικού χρέους, σε συνδυασμό με το σχέδιο της «παραγωγικής ανασυγκρότησης», που κρίνεται αναγκαίο για το εγχώριο κεφάλαιο, συνιστούν τους διαδοχικούς κρίκους στην πορεία της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης μέχρι και το Μάρτη του 2016. Το πλαίσιο αυτό έθεσαν με τις χτεσινές παρεμβάσεις τους στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, όσο και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο, Ντ. Κοστέλο. Την ίδια ώρα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντ. Πιρς, εστίασε στο γεωπολιτικό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, με έμφαση στους υδρογονάνθρακες, στη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, αλλά και στο διαμετακομιστικό εμπόριο.

Μάλιστα, και δημόσια πλέον, ομολογούνται και οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται γύρω από τα Εργασιακά (μεταξύ άλλων ομαδικές απολύσεις, νέος συνδικαλιστικός νόμος κ.ά.), για τις οποίες έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, σε συνδυασμό βέβαια με τα άλλα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντ. Κοστέλο, ανέφερε τα εξής:

  • «Πολιτική σταθερότητα»: Το κρίσιμο είναι «να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση που θα τηρήσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα». Αναφερόμενος στην προηγούμενη περίοδο, έκανε λόγο για «κολάζ μέτρων» και εναλλαγή κυβερνήσεων.
  • Ασφαλιστικό - συντάξεις: Ισχυρίστηκε ότι «η δαπάνη για τις συντάξεις» αποτελεί ένα πολύ υψηλό ποσοστό σε σχέση με το ΑΕΠ, προαναγγέλλοντας την αντίστοιχη συρρίκνωση των κρατικών κονδυλίων για τις συντάξεις.

Επιπλέον, σημείωσε πως η επερχόμενη μεταρρύθμιση συνδέεται με δύο ακόμη παράγοντες, και συγκεκριμένα:

-- Τη σύνδεση πολλών συντάξεων με «επιδόματα και μισθολογικές παροχές» και όχι με τους «πραγματικούς μισθούς». Είναι φανερό ότι δρομολογούν και πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές στην κατεύθυνση ακόμη μεγαλύτερων περικοπών.

-- Τη φορολογία εισοδήματος. Δηλαδή, τη δυνατότητα εφαρμογής μείγματος μέτρων με στόχο τη διόγκωση της φορολογίας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών «δεν βοηθά στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης», συμπληρώνοντας ότι η συγκυβέρνηση έχει πει στους «εταίρους» ότι θα καταθέσει τις προτάσεις μέσα στο Δεκέμβρη. Σημείωσε ταυτόχρονα ότι η Κομισιόν έχει παράσχει τεχνική βοήθεια στην ελληνική πλευρά προκειμένου να ποσοτικοποιήσει τις προτάσεις της.

  • Σχετικά με το κρατικό χρέος, σημείωσε ότι «θα πρέπει να δούμε τη συζήτηση μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης προόδου, ίσως με μια επιπλέον παράταση της λήξης οφειλών». Οπως είπε, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τη ροή χρεών μετά το 2020 και αυτό θα πρέπει να εξομαλυνθεί. Επίσης, ότι θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση για να είναι προσιτές οι πληρωμές σε ετήσια βάση.
  • Αναφερόμενος στα κρίσιμα σημεία που αφορούν στην ανάκαμψη του κεφαλαίου, εστίασε στη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας», στην επιτάχυνση των εκταμιεύσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, καθώς και στην ανάγκη να υπάρξει «πολύ πιο θετική ατζέντα» για τις επενδύσεις, με έμφαση στην «άρση των περιορισμών».
Η πλευρά των ΗΠΑ

«Για να προσελκυστούν επενδύσεις βασικό είναι να τιμά κάποιος τις δεσμεύσεις του. Εάν δημιουργεί κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, τότε είναι έτοιμη η χώρα για να γίνουν οι επενδύσεις, αλλά αυτό να υποστηριχθεί με πράξεις, όχι με λόγια»...

Αυτά τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντ. Πιρς, εστιάζοντας στη γεωστρατηγική σημασία της χώρας. Ως «παραδείγματα» ανέφερε τον πόλεμο στη Συρία και τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών». Μάλιστα, όπως είπε, η Ελλάδα μπορεί να γίνει πυλώνας για να περάσει το αέριο της Κασπίας στην Ευρώπη, αλλά η Ελλάδα «μπορεί να είναι λιγότερο εξαρτώμενη από το ρωσικό αέριο με προαγωγή εσωτερικών πόρων,όπως η εξόρυξη υδρογονανθράκων από θαλάσσιες εξέδρες, αλλά και από την ξηρά».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε οφέλη της ελληνικής οικονομίας από την επικύρωση της «Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου» (ΤΤΙΡ) και στην παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη ως ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας για «νέους και παλαιούς επενδυτές», συμπληρώνοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπ. Ομπάμα, έχει δείξει πολλές φορές ότι «στέκεται αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλλεται», κατανοεί το ανθρωπιστικό πρόβλημα που έχει προκληθεί από την κρίση και αναμένει να «συνεχιστούν οι προσπάθειες με τους θεσμούς»...

Ο Ευ. Τσακαλώτος

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το κλείσιμο της «αξιολόγησης» και η συζήτηση για το χρέος είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο.

«Θα παρουσιάσουμε στους θεσμούς το Μάρτη του 2016 το αναπτυξιακό μας σχέδιο και είμαστε αισιόδοξοι. Η στρατηγική είναι να έχουμε τελειώσει μ' αυτά τα τρία πρώτα βήματα του "οδικού χάρτη" για να παρουσιάσουμε μια επενδυτική στρατηγική, που μπορεί να αλλάξει το φαύλο κύκλο σ' έναν ενάρετο κύκλο», υποστήριξε, αναφερόμενος στην προσπάθεια στήριξης της εξόδου από την καπιταλιστική κρίση σε όφελος του κεφαλαίου.

Σε «ρητορική» ερώτηση εάν «ήταν σωστό που κόψαμε τις πρόωρες συντάξεις το καλοκαίρι», απάντησε, «σωστό ήταν», ενώ για το ζήτημα της ανεργίας τόνισε ότι «δεν είναι πρόβλημα του Ασφαλιστικού», αλλά της «ενεργητικής πολιτικής απασχόλησης», π.χ. με την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας.

Πολιτική συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική

Την ίδια ώρα και παράλληλα με τις αντίστοιχες κινήσεις της συγκυβέρνησης, στην ανάγκη της συναίνεσης των κομμάτων της αστικής διαχείρισης αναμένεται να εστιάζει η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιηθεί αυτή τη βδομάδα.

Ο Γ. Στουρνάρας σε δήλωσή του στο «Mega» τόνισε ότι «με την ψήφιση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή, έχει καταγραφεί υψηλός βαθμός συναίνεσης. Αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση και η συναίνεση αυτή δεν πρέπει να διαρραγεί. Αντιθέτως, πρέπει να διατηρηθεί ούτως ώστε να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα, να στηριχθεί η οριστική έξοδος από την κρίση και να ανοίξει ο δρόμος προς την ανάπτυξη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλα δέκα (2019-03-21 00:00:00.0)
«Αξιόπιστα» και «ακριβή» τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο 2010 - 2015 (2016-08-25 00:00:00.0)
Αναζητούν τρόπους εφαρμογής του μνημονίου με λιγότερες λαϊκές αντιδράσεις (2016-03-31 00:00:00.0)
Περί «τείχους αξιοπρέπειας και κυριαρχίας»... (2015-03-22 00:00:00.0)
Το «τείχος αξιοπρέπειας και κυριαρχίας»... (2015-03-19 00:00:00.0)
Παρέμβαση του προτεινόμενου πρέσβη των ΗΠΑ (2013-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ