Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο Κώστας Νίτσος

ICON

Σε ηλικία 95 χρόνων «έφυγε» από τη ζωή ο παλαίμαχος δημοσιογράφος αγωνιστής, Κώστας Νίτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων.

Η κηδεία του Κ. Νίτσου θα γίνει σήμερα Τρίτη, στις 15.00, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

«Ανήκω σε μια μεγάλη γενιά, στην ονειροπόλα γενιά της Εθνικής Αντίστασης, την καλύτερη της Ελλάδος και την τελευταία καλή της δημοσιογραφίας», δήλωνε σε πρόσφατη συνέντευξή του, προσθέτοντας για την περίοδο της Αντίστασης: «Μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα και την επόμενη μέρα έγινα αντάρτης πόλεων. Το αντάρτικο της πόλης ήταν σκληρότερο από το αντάρτικο του βουνού».

Μετά τη δεκαετία του '50, ο Κ. Νίτσος ήταν εκδότης του περιοδικού «Θέατρο» από το 1961 έως το 1981, με κάποιες διακοπές στη διάρκεια της δικτατορίας. Διετέλεσε επίσης διευθυντής των «Νέων», καθώς και του Εθνικού Θεάτρου.

Εχει εκδώσει, με δικό του σχολιασμό, τα Θεατρικά Απαντα του Γιάννη Ρίτσου, ενώ είχε έτοιμα για έκδοση τα Απαντα του Αιμίλιου Βεάκη και σειρά δικών του βιβλίων. Το Μάρτη του 2015 τιμήθηκε από την ΕΣΗΕΑ με το Μετάλλιο του Ξενοφώντος (πρώτου ρεπόρτερ).

Για το θάνατο του Κ. Νίτσου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη μεγάλη θλίψη του για το θάνατο του παλαίμαχου δημοσιογράφου, πνευματικού ανθρώπου και αγωνιστή της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Κώστα Νίτσου.

Ο Κώστας Νίτσος, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αγωνιστών Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης, υπήρξε ένας πολυτάλαντος άνθρωπος που συνδύασε τη λογιοσύνη με τη δημοσιογραφία και έθεσε την πένα του στην υπηρεσία του λαού και των αγώνων του.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις για το θάνατο του Κ. Νίτσου εξέδωσαν, επίσης, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944 ο ΣΥΡΙΖΑ, και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης.

  • Στη μνήμη του αγαπημένου δάσκαλού μου στη δημοσιογραφία, ΚΩΣΤΑ ΝΙΤΣΟΥ, προσφέρω, αντί για στεφάνι, 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ «Ριζοσπάστη».

Μανώλης Μαθιουδάκης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ