Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Μοιράζουν ευχολόγια - καταρτίζουν νέα μονοπωλιακά σχέδια

Ξεκίνησε χτες στο Παρίσι και θα διαρκέσει έως τις 11 Δεκέμβρη
Ξεκίνησε χτες στο Παρίσι και θα διαρκέσει έως τις 11 Δεκέμβρη
ΠΑΡΙΣΙ.--

Πάνω από 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμμετέχουν στις εργασίες της 21ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα COP21 που ξεκίνησε χτες στο Παρίσι.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι επιχειρήσεων και οργανώσεων από 195 χώρες συμμετέχουν στη Συνάντηση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 11 Δεκέμβρη, με τους περισσότερους αναλυτές να εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμβιβασμός γύρω από ζητήματα όπως η μείωση εκπομπής αερίων που συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το βαθμό χρήσης «παρωχημένων» μορφών Ενέργειας (πχ ορυκτά καύσιμα) των οποίων η αντικατάσταση σήμερα εκτιμάται ότι θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη σε μονοπωλιακούς κολοσσούς από τον κλάδο της Ενέργειας και όχι μόνο.

Βασική επιδίωξη είναι μέχρι το 2020 οι σχετικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις να φτάνουν ετησίως τα 100 δισ. δολάρια.

Η Διάσκεψη πραγματοποιείται στο πάρκο εκθέσεων του Μπουρζέ (βόρεια του Παρισιού), όπου επιστρατεύτηκαν σχεδόν 3.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί, για να ενισχύσουν την «ασφάλεια».

Χτες, στο κεντρικό βήμα της Διάσκεψης, εκτός από τον οικοδεσπότη Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ανέβηκε και ο Αμερικανός ηγέτης, Μπαράκ Ομπάμα, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 130 θυμάτων των πολύνεκρων επιθέσεων που έγιναν στο Παρίσι στις 13 Νοέμβρη. Σε όλες τις παρεμβάσεις μοιράστηκε απλόχερη «αγωνία» για την προστασία του περιβάλλοντος από τους ίδιους που εκπροσωπούν το αδυσώπητο κυνήγι του κέρδους. Επίσης, έγιναν και πολλές διμερείς συναντήσεις ηγετών.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλ. Τσίπρας, επίσης είχε σύντομες συναντήσεις με τους Προέδρους της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, τους αντιπροέδρους της Γουατεμάλας, Χουάν Φουέντες Σορία, της Αργεντινής, Αμάντο Μπαντού και της Κούβας, Μιγκέλ Ντίαζ - Κανέλ Βερμούδεζ, τον καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάινμαν, και άλλους ηγέτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ