Σάββατο 14 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δικαιολογημένες χαρακτηρίζονται οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος δήλωσε ότι είναι δικαίωμα του κάθε κόμματος να εκφράζει την ανησυχία του για θέματα που αφορούν το Κυπριακό. Τόνισε επίσης ότι η έκφραση ανησυχίας δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως ρήξη και αντιπαράθεση.

Ο κ. Χάσικος τόνισε ότι είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πως η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά από την Κύπρο. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα, στο πλαίσιο του διαλόγου με την Τουρκία, λαμβάνει ή τουλάχιστον πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κατάσταση στην Κύπρο. Ο υπουργός Αμυνας χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις αντιδράσεις από την αδελφοποίηση δήμων της Ελλάδας με δήμους της Τουρκίας.

Ενημέρωση για τις κεραίες

Ο διοικητής των βρετανικών βάσεων αντιπτέραρχος Νιλ Ρίμερ ευχαρίστησε τον Γλαύκο Κληρίδη για τη στάση που τήρησε η κυπριακή κυβέρνηση και ιδιαίτερα για τη δήλωση καταδίκης των επεισοδίων βίας της Επισκοπής, στην οποία προέβη ο Κύπριος πρόεδρος .

Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Γλ. Κληρίδη, ο διοικητής των βάσεων ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα σχέδια των Βρετανών σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση της νέας κεραίας. Υποστήριξε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη διαμορφώσει την πρόταση για την οποία έκανε λόγο σε ό,τι αφορά στη σύσταση διεθνούς επιτροπής, η οποία αμερόληπτα να μελετήσει τις συνέπειες στην υγεία και το περιβάλλον, από τη λειτουργία της νέας κεραίας.

Ο Βρετανός διοικητής ανέφερε ότι μία τέτοια πρόταση θα γίνει αποδεκτή όταν υποβληθεί. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι οι επιπτώσεις από τη λειτουργία της κεραίας θα είναι ελάχιστες έως ασήμαντες, αλλά είπε, είναι αρχή των Βάσεων να λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής.

Το συλλαλητήριο στα Κατεχόμενα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ χιλιάδες Τουρκοκύπριοι έδωσαν προχθές βράδυ το «παρών» στο μεγάλο συλλαλητήριο που οργάνωσαν στην κατεχόμενη Λευκωσία 41 οργανώσεις, για την καταδίκη της πολιτικής ενοποίησης των Κατεχομένων με την Τουρκία. Με συνθήματα όπως «Ντενκτάς παραιτήσου», «ο Ντενκτάς στη Χάγη», «χέρι - χέρι κατά του φασισμού» και "ειρήνη εδώ και τώρα", οι Τουρκοκύπριοι εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την οικονομική κρίση που μαστίζει τα Κατεχόμενα, τις αυξήσεις που έχουν επιβληθεί σε είδη πρώτης ανάγκης και την πολιτική ενσωμάτωσής τους στην Τουρκία.

Στην Πύλη της Κερύνειας στην κατεχόμενη Λευκωσία, παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια και λαϊκούς χορούς. Το συλλαλητήριο οργάνωσε η Πλατφόρμα «Αυτή η χώρα είναι δική μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ