Σάββατο 14 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη διχοτόμηση οδηγείται η Κύπρος

Εκδήλωση για την 27η επέτειο από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, από τον Πολιτικό Ομιλο για τη Δημοκρατία και την Πατρίδα

Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι, κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τον Ιούλη του '74
Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι, κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τον Ιούλη του '74
Σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 20 Ιουλίου, συμπληρώνονται 27 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. Με αφορμή την τραγική αυτή επέτειο, ο Πολιτικός Ομιλος για τη Δημοκρατία και την Πατρίδα διοργάνωσε εκδήλωση την περασμένη Τετάρτη το βράδυ, σε αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου, στην οποία μίλησαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων της χώρας.

Η εκδήλωση άνοιξε με το σύντομο χαιρετισμό του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη χώρας μας, Χρ. Πασιαρδή, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η ένοχη Τουρκία είναι αυτή που «αθωώνεται από τον ΟΗΕ» και συμπλήρωσε ότι δυστυχώς «η Αγκυρα δε θα προσαχθεί στο Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματά της».

Μετά τον πρέσβη, το λόγο πήραν οι Στ. Παπαθεμελής και Γερ. Αρσένης από το ΠΑΣΟΚ και ο Βύρ. Πολύδωρας από τη ΝΔ. Για περισσότερο από μια ώρα, και οι τρεις συμφωνούσαν και με διαφορετικές διατυπώσεις κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι οι άσχημες εξελίξεις στο κυπριακό ζήτημα είναι αποτέλεσμα λάθος χειρισμών των εκάστοτε κυβερνήσεων και «δικών μας λαθών», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γερ. Αρσένης, ενώ την έκφραση «εθνικά ένοχοι», χρησιμοποίησαν οι άλλοι δυο πολιτικοί.

Ο Στ. Παπαθεμέλης ανέφερε ότι «σερνόμαστε σ' ένα λεγόμενο διάλογο» και συμπλήρωσε ότι δεν «υπάρχει λογικός άνθρωπος, που από τον περιβόητο διακοινοτικό διάλογο περιμένει κάτι θετικό». Μάλιστα, άσκησε κριτική στους «ισχυρούς», αλλά και στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Με τη σειρά του, ο Γερ. Αρσένης έκανε λόγο για «δεσμευμένη εξωτερική πολιτική μετά τον Εμφύλιο». Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν υπήρξε «σταθερή εθνική στρατηγική τα τελευταία χρόνια» και σ' άλλο σημείο έκανε λόγο για «σύμπλεγμα αδυναμίας» από την πλευρά της Ελλάδας. Ανέφερε ότι υπάρχει «συνεχής διολίσθηση» και ότι οδηγούμαστε στη λύση της Συνομοσπονδίας, ενώ άφησε αιχμή, προφανώς για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχουν αδύναμα κράτη, αδύναμοι ηγέτες υπάρχουν»...

«Να συναντηθούμε στις γραμμές της δημοκρατίας και του πατριωτισμού», είπε με έμφαση ο Βύρ. Πολύδωρας. Αμέσως μετά, υποστήριξε ότι σήμερα «η Τουρκία είναι απειλή για την Ευρώπη» και έκανε λόγο «για κοινωνική συνείδηση δική μας και των Ευρωπαίων». Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το «Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση. Είναι πρόκληση, στην οποία δοκιμάζεται η Παγκόσμια Ηθική και το Παγκόσμιο Δίκαιο», ενώ ...προέβλεψε ότι «παγκόσμια τάξη δε θα υπάρξει χωρίς ηθική και δίκαιο». Προβάλλοντας, πάντως, και την αντιπολιτευτική πλευρά του λόγου του, την οποία περιόρισε σε φραστική επίθεση σε προσωπικό επίπεδο, μίλησε για «παλαμάκια», «χορούς» και «αρκουδιάρηδες»...

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, ο οποίος τόνισε ότι με τη «Συμφωνία του Ελσίνκι, η ελληνική κυβέρνηση νομιμοποίησε την τουρκική κατοχή στην Κύπρο». Σ' άλλο σημείο, ανέφερε ότι «είναι ανιστόρητοι και αφελείς όσοι πιστεύουν ότι θα γίνει δεκτή η Κύπρος στην ΕΕ, χωρίς την αποδοχή από την Κύπρο και την Ελλάδα, μέσω εκβιαστικών διλημμάτων, των τετελεσμένων γεγονότων με τη μορφή συνομοσπονδίας».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ είπε ότι «για κάθε ελληνική κυβέρνηση, η ακεραιότητα της Κύπρου θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη, ως ανταποκρινόμενη στα ζωτικά εθνικά συμφέροντα». Παράλληλα, επισήμανε ότι «η Τουρκία έχει επιλεγεί σαν στρατηγικός εταίρος των Αμερικάνων στην περιοχή της Εγγύς και Μέσης Ανατολής». Και κατέληξε: «Η ουδετερότητα της ΕΕ» μεταφράζεται στη φράση «δεν έχουμε αντίρρηση να ενσωματωθείτε Ελλάδα και Κύπρος στο δυτικοευρωπαϊκό κεκτημένο. Ομως, εμείς δε θα συγκρουστούμε για σας με τους Τούρκους και τους Αμερικάνους».

Ο Αχ. Κανταρτζής

«Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα οδηγήσει στην πορεία της διχοτόμησης με τη μια ή την άλλη μορφή». Την παραπάνω πολιτική επισήμανση έκανε ο Αχιλλέας Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην προχτεσινή εκδήλωση.

Η πολιτική του ιμπεριαλισμού στόχο έχει το διαμελισμό των χωρών και τη δημιουργία προτεκτοράτων, τόνισε ο Αχ. Κανταρτζής σ' άλλο σημείο της ομιλίας του και επισήμανε ότι η επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων έχει θύματα τους λαούς. Σκοπός και κύρια επιδίωξη των ιμπεριαλιστών, η επαναχάραξη των συνόρων και η ενίσχυση της κυριαρχίας τους στην περιοχή. Κάτι που είδαμε και ζήσαμε και με το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Σ' άλλο σημείο, υπογράμμισε ότι, τόσο «οι ηγέτες της G-8, όσο και άλλες φωνές κάνουν λόγο για διάλογο, ο οποίος δεν πρέπει να στηριχτεί στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». Κάτι τέτοιο, επισήμανε ο ίδιος, θα οδηγήσει στην οριστική διχοτόμηση του νησιού με τη μορφή της Συνομοσπονδίας.

Στη σύντομη παρέμβασή του, τόνισε ότι «δεν αρκεί μόνο η καταγγελία του τουρκικού επεκτατισμού», αλλά χρειάζεται να αποκαλυφθούν οι πραγματικές επιδιώξεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που κρύβονται πίσω απ' αυτόν. Παράλληλα, ξεκαθάρισε, απαντώντας και στους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη εκδήλωση ότι «δε φταίμε όλοι για τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό».

Προοπτική χωρίς συνολικότερη αντίσταση στους σχεδιασμούς της Νέας Τάξης Πραγμάτων, δεν μπορεί να υπάρξει, το μόνο αποτέλεσμα που θα φέρει θα «είναι ακόμα μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση για την περιοχή», υπογράμμισε ο Αχ. Κανταρτζής. Και κατέληξε: «Δεν υποτιμούμε τους συσχετισμούς των δυνάμεων. Αλλά πιστεύουμε και η ιστορία έχει αποδείξει ότι, όταν οι λαοί ορθώνουν το ανάστημά τους, μπορούν να νικήσουν».

Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου Χρ. Γιαλουρίδη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αβάντα στην Τουρκία για το Κυπριακό(2009-09-24 00:00:00.0)
Συγκέντρωση ενάντια στο «σχέδιο Ανάν»(2002-12-12 00:00:00.0)
«Ολα καλά» για Σημίτη - Κληρίδη(2000-11-15 00:00:00.0)
Συναντήσεις με Γλαύκο Κληρίδη(2000-11-14 00:00:00.0)
Χωρίς προοπτική οι συνομιλίες στη Ν. Υόρκη(2000-09-12 00:00:00.0)
"Θετικές" οι προτάσεις Ντενκτάς για τους Αμερικανούς(1998-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ