Κυριακή 15 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Φρικτά νούμερα και ποσοστά

Αλλη μια ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για την ανθρώπινη ανάπτυξη παρουσιάστηκε τις προάλλες. Αλλη μια φορά, ακούστηκαν φρικτά νούμερα και ποσοστά.

Εντεκα εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών - περίπου 30.000 την ημέρα - πεθαίνουν κάθε χρόνο από αιτίες που κάτω από άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, ενώ 93 χώρες που συγκεντρώνουν το 62% του πληθυσμού του πλανήτη δεν είναι σε θέση να μειώσουν τη θνησιμότητα αυτών των παιδιών κατά 2/3 μέχρι το 2015, σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει ο ΟΗΕ.

Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν - τρόπος του λέγειν... - με ένα δολάριο τη μέρα, ενώ 2,8 δισεκατομμύρια -δηλαδή, το μισό περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού - φυτοζωούν, έχοντας εισόδημα μόλις δύο δολαρίων τη μέρα.

Σχεδόν ένα δισ. άτομα εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ 83 χώρες, δηλαδή το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, αδυνατούν να μειώσουν στο μισό το ποσοστό των πολιτών τους που δεν έχουν το στοιχειώδες αυτό ανθρώπινο δικαίωμα.

Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι δε διαθέτουν ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ μόλις το 10% της παγκόσμιας ιατρικής έρευνας επικεντρώνεται σε ασθένειες που αποτελούν το 90% του συνόλου των νοσημάτων παγκοσμίως.

Τα παραπάνω αποτελούν μερικά μόνο από τα αποκαλυπτικά και τραγικά στοιχεία της έκθεσης του ΟΗΕ. Και αποτελούν τη μια όψη του νομίσματος, που στην άλλη πλευρά της έχει την ανυπολόγιστη συγκέντρωση πλούτου, δύναμης, τεχνολογίας και μέσων παραγωγής στα χέρια μιας ελάχιστης μειοψηφίας κεφαλαιοκρατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ