Κυριακή 15 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Μοαμάρ Καντάφι

Γρηγοριάδης Κώστας

Την τιμητική του είχε, κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνόδου του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Ζάμπια, Λουζάκα, ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι. Οι αναφορές στο πρόσωπό του ήταν πολλές και ιδιαίτερα κολακευτικές καθώς η σύνοδος αυτή ήταν και η τελευταία για τον ΟΑΕ, υπό τη συγκεκριμένη μορφή, αφού, μετά από πρόταση του Λίβυου ηγέτη, το 1999, μετατρέπεται σε Αφρικανική Ενωση, κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τις τρεις αυτές μέρες, στη Λουζάκα, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο ενέκριναν το μνημόνιο δημιουργίας της Αφρικανικής Ενωσης, η οποία, στη βάση των προτάσεων Καντάφι, προβλέπει την ίδρυση ενιαίας κεντρικής τράπεζας, υιοθέτηση κοινού νομίσματος, απελευθέρωση της αφρικανικής αγοράς από περιορισμούς και δασμούς, δημιουργία ενός αφρικανικού κοινού διοικητικού οργάνου, αποτελούμενου από ένα Κοινοβούλιο και μια εκτελεστική επιτροπή. Ο προβληματισμός και οι ανησυχίες σημάδεψαν την ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς αναλυτές, αυτή σύνοδο.

Αν και πολλοί κατηγορούσαν, ήδη, τον ΟΑΕ ότι έχει μεταβληθεί σε «κλαμπ συζητήσεων» χωρίς ουσιαστική προσφορά, ο Λίβυος ηγέτης υπεραμύνθηκε αυτού, υπογραμμίζοντας ότι βασικός στόχος της δημιουργίας του, πριν 38 χρόνια, ήταν ο αγώνας ενάντια στην αποικιοκρατία και στη συνέχεια στο απαρτχάιντ. Αγώνας που έληξε νικηφόρος, όπως υπογράμμισε ο Καντάφι, γι' αυτό και ο ίδιος δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της Αφρικανικής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ