Κυριακή 15 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
The Hague - Η Χάγη...

Αν πεις Χάγη, έτσι σκέτο χωρίς το άρθρο, ούτε γράμμα δε φτάνει σ' αυτή την πόλη της Ολλανδίας που πετάν γλάροι του Ατλαντικού κι οι άνθρωποι κυκλοφορούν με ποδήλατα αναζητώντας ηρεμία και ποιότητα ζωής που τους εξασφαλίζουν εκατομμύρια Πακιστανοί, Αφρικανοί, συνωστισμένοι μετανάστες.

Οι Ολλανδοί, με πολιτική αφομοίωσης των ξένων μοναδική στην Ευρώπη, το 'χουν διπλό παράπονο. Απ' τη μια, τους δίνουν όσα και στους εαυτούς τους, για να μπορούν οι μετανάστες να κάνουν τις ταπεινές βρωμοδουλιές, αλλά τους βλέπουν να γκετοποιούνται αρνούμενοι να ενσωματωθούν στην κοινωνία τους. Απ' την άλλη, ανησυχούν που υπάρχουν σχολεία με 2 Ολλανδούς και 30 μεταναστόπουλα στην κάθε τάξη, ενώ στην πρωτεύουσα φρικιούν στην ιδέα πως σύντομα θα έχουν νέγρο (έτσι το λένε, nigger σαν την αμερικάνικη ρατσιστική βρισιά) κι ίσως και μουσουλμάνο δήμαρχο.

Δεν είναι περήφανοι για το «Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία». Ως επένδυση το βλέπουν. Προσοδοφόρα. Κι ο Τύπος, τα ΜΜΕ και η κοινή γνώμη ήταν ιδιαίτερα αυστηρά με τη διαδικασία απαγωγής - παραπομπής του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Μια γενιά εκσυγχρονισμένων πρώην αποικιοκρατών και οικονομικού κοσμοπολιτισμού μεγαλώνει στην Ολλανδία. Η βασιλευομένη δημοκρατία της έχει επαρκή χρήματα για να μαντρώνει Σέρβους, Βαλκάνιους «τρομοκράτες» των δυτικών επενδύσεων - ληστείας στην ξενοδοχειακής δομής υπερφρουρούμενη φυλακή του Σεβενίνγκεν, στο Φάληρο της Χάγης με τις ψαροταβέρνες και τα κότερα αναψυχής.

Απομονωμένο από την τοπική κοινωνία, το Δικαστήριο κάνει τη δουλιά του. Εξαντλεί όλο το υποκριτικό ρεπερτόριο της αστικοδημοκρατικής ποινικής δικαιοσύνης με πολύ συγκεκριμένο σενάριο: Να εξοντώνει πρέπει τους εχθρούς των αφεντικών του, ξεναγώντας στους χώρους του μαθητές και φοιτητές ώστε να εκπαιδεύονται στη νοεταξίτικη δικαιική πραγματικότητα. Με τρόπο κομψό. Δήθεν διάφανο. Με όλους τους τύπους. Με δικαιολογημένη βαρβαρότητα. Με υποταγή της νοημοσύνης στη σκοπιμότητα.

Οταν ζήτησα να δω ως δικηγόρος και βουλευτής τον Μιλόσεβιτς, γνωρίζοντας πως τους είχε, των διεθνών υπαλλήλων του μεταμοντέρνου ναζισμού, σπάσει όλο το εξωραϊστικό προσωπείο, αρνούμενος να τους αναγνωρίσει ως Δικαστήριο, με αποθάρρυναν από την εκεί μετάβαση. Ζήτησαν φωτοτυπία του διαβατηρίου μου (διπλωματικό άλλωστε λόγω βουλευτικής ιδιότητας) με φωτογραφία και δικαιολόγηση του... ενδιαφέροντος. Οταν πήγα εκεί για αυτοπρόσωπο έλεγχο ασφαλείας (!) ήταν ήδη έξαλλοι. Αλλά και αποφασισμένοι να μείνω τόσο ώστε η... περιοχή να βγάλει κι από τα έξοδα διαμονής το κάτι τις τις. Χωρίς κέρδος τίποτα.

Πέρασα από ανάκριση πρώτου βαθμού. Οι ερωτήσεις του κυρίου αρμοδίου υπαλλήλου Κρίστιαν Ροντ, θύμιζαν εισαγγελέα έκτακτου στρατοδικείου. Αλλά μοντέρνου βεβαίως. Με γυρισμένη την πλάτη σε μένα, μπροστά από οθόνη υπολογιστή, τσεκάριζε τις απαντήσεις που του έδινα από τις πληροφορίες (το φακέλωμα) που είχε μπροστά του για μένα. Οταν μάλιστα είδε στο Ιντερνετ τα ονόματα και τα μέλη της επιτροπής που διεθνώς υπερασπίζεται όχι το πρόσωπο Μιλόσεβιτς στενά, αλλά την ίδια την αντισταθείσα στο ΝΑΤΟ χώρα του και μαζί όσους αντιστέκονται στην πλανηταρχική δυτική νομιμότητα των επικυρίαρχων της Γης, στάθηκε στους χαρακτηρισμούς που αποδίδονται στα αφεντικά του κατακίτρινος αλλά παγερά συγκρατημένος. «Ωστε είμαστε ναζί;» του ξέφυγε.

Κι ύστερα άρχισε ο εκβιασμός: Είστε πολιτικός; Αρα ο Μιλόσεβιτς θα συζητήσει πολιτικά. Αλλά δεν είναι τίποτα πια. Ενας δικός μας κρατούμενος. Αρα απαγορεύεται να σας δει. Είστε δικηγόρος; Δε σας έχει διορίσει. Δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο. Αρα δε δικαιούται συνηγόρου. Αμα θέλει ας διορίσει, να σας δει στο μέλλον, όταν το κρίνουμε ορθό και βολικό. Αλλωστε πρέπει να ελέγξουμε αυστηρά την ασφάλειά του. Κινδυνεύει, όπως κι εμείς από σας. Μας λείπουν στοιχεία για σας. Τους είπα να ρωτήσουν αν έχω σκοπό να... απαγάγω τον Μιλόσεβιτς και να ανατινάξω το δικαστήριο ως κομίζουσα και 80 υπογραφές από τις 100 των βουλευτών της Ελλάδας του α' θερινού τμήματος της Βουλής. Είπαν θέλω μελέτη ως πρόσωπο και μια δήλωση του Μιλόσεβιτς ότι ενεργώ ως δικηγόρος κι όχι ως νομικός σύμβουλος, ώστε να αποδεχτεί εμμέσως πλην σαφώς τη δικαιοδοσία τους. Σε πολλές από τις ερωτήσεις είχα τη βεβαιότητα πως αν απαντούσα όπως ήθελαν θα με «συνελάμβαναν» ευχαρίστως. Να με κάθιζαν στο σκαμνί με όλους τους ομοίους μου να ξεμπέρδευαν με τα θρασίμια που τους αμφισβητούν.

Εφυγα μετά από τέσσερις μέρες αναμονής και βασανιστικής επικοινωνίας με τας πλανητικάς αρχάς δικαιοσύνης, αφού μου ξεκαθαρίστηκε ότι παρενοχλώ το προσωπικό της διεκπεραίωσης τολμώντας να τηλεφωνώ τρεις - τέσσερις φορές την ημέρα. Αφού μου διευκρινίστηκε ότι στις επιστολές μου δεν μπορώ, είναι αδιανόητο να βάζω τη λέξη «πρόεδρος» δίπλα από το όνομα Μιλόσεβιτς. Θα επανέλθω με αντίστοιχες μεθόδους. Δεν ξέρω αν θα σπάσουν με απομόνωση λευκού κελιού δυτικού τύπου τον κρατούμενο. Εμείς όμως όλους απ' έξω δε θα μας σπάσουν. Εχουμε γνώση της ενδοχώρας του αγώνα.

Σκεφτόμουν πως «ο φυσικός δικαστής» είναι η θεμελιώδης έννοια δικαίου. Ως σήμερα. Μετά τη... Χάγη, ξέρω πως πρέπει να παλέψουμε να ξεφύγουμε από τους αφύσικους αυτόκλητους δικαστές μας. Με το ίδιο σθένος, πάθος, δύναμη κι οργή που παλεύουμε για να μη γίνονται ανθρωπιστικοί, ισοπεδωτικοί βομβαρδισμοί από τα τέρατα του ευρωατλαντικού νεοναζισμού. Οψόμεθα.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χάγη delenda est* (2006-03-19 00:00:00.0)
Αναγκάστηκαν να του επιστρέψουν το δικαίωμα αυτο-υπεράσπισης! (2004-11-02 00:00:00.0)
«Πολιτική η δίκη» καταθέτει η Λιάνα Κανέλλη (2004-10-20 00:00:00.0)
«Υπερασπίστηκα το έθνος μου» (2001-10-30 00:00:00.0)
Δαιμονοποίηση όσων αντιστέκονται (2001-07-13 00:00:00.0)
Στόχος της δίκης η δικαίωση των ΝΑΤΟικών εγκλημάτων στη Γιουγκοσλαβία (2001-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ