Κυριακή 15 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Παντοδύναμοι είναι οι λαοί!

Αυτό το μήνυμα, αποτυπωμένο σε ξενόγλωσση ανακοίνωση, θα μεταφέρουν οι Ελληνες κομμουνιστές στους αγωνιστές που θα κατακλύσουν τη Γένοβα

Στη Γενεύη Ελληνες διαδηλωτές με το ΠΑΜΕ κατά της παγκοσμιοποίησης
Στη Γενεύη Ελληνες διαδηλωτές με το ΠΑΜΕ κατά της παγκοσμιοποίησης
Τη δική τους «πινελιά», που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονη, θα προσθέσουν οι Ελληνες κομμουνιστές, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο πολύχρωμο «παζλ» των δυνάμεων που συνθέτουν τη διαδήλωση που προετοιμάζεται στη Γένοβα της Ιταλίας στις 21 Ιούλη, με αφορμή τη Σύνοδο των «G7+1» ή αλλιώς των επτά πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου και της Ρωσίας.

Μαζικά, δυναμικά, με παλμό, η αποστολή του ΚΚΕ θα διαδηλώσει και στους δρόμους της Γένοβα αντιιμπεριαλιστικά, όπως έπραττε και θα συνεχίσει να πράττει μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα. Θα στείλει μηνύματα αντίστασης, πάλης και σύγκρουσης με την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, ενώ θα παρέμβει γνωστοποιώντας τις θέσεις, τα αιτήματα, τους στόχους του ΚΚΕ στους ξένους αγωνιστές που θα καταφτάσουν στη Γένοβα και στους Ιταλούς με την ξενόγλωσση ανακοίνωση (αγγλικά και ιταλικά) που έχει ήδη εκδώσει. Επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιώργος Μαρίνος μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και επικεφαλής του Εργατικού Τμήματός της, ο βουλευτής Νίκος Γκατζής και ο ευρωβουλευτής Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ. Συμμετέχουν επίσης πολλά ακόμη μέλη της ΚΕ και άλλα στελέχη του Κόμματος.

Παγκοσμιοποίηση σημαίνει κυριαρχία του ιμπεριαλισμού

«Χτυπήστε τον καπιταλισμό» γράφει το πανό των διαδηλωτών στο Γκέτεμποργκ

Associated Press

«Χτυπήστε τον καπιταλισμό» γράφει το πανό των διαδηλωτών στο Γκέτεμποργκ
Στην ξενόγλωσση ανακοίνωση, που θα μοιραστεί στη Γένοβα, το ΚΚΕ προτάσσει, κλεισμένη σε λίγες λέξεις, τη θέση πως «Παγκοσμιοποίηση σημαίνει κυριαρχία του ιμπεριαλισμού», στο πλαίσιο του οποίου, όπως τονίζει:

«Η ανθρωπότητα ζει ζοφερές στιγμές. Η ανεργία, η πείνα, η φτώχεια και η εξαθλίωση αυξάνονται. Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στο έλεος των φυσικών φαινομένων, των οικολογικών και γενικότερα των περιβαλλοντικών καταστροφών, χωρίς να έχουν στοιχειώδη προστασία και ικανότητα άμυνας.

Νέες εστίες έντασης και πολέμων εμφανίζονται. Νέα εξοπλιστικά προγράμματα και ανταγωνισμοί. Οι διεθνείς σχέσεις γίνονται πιο άδικες και ληστρικές.

Σε όλον τον πλανήτη οι εργαζόμενοι δέχονται μια πρωτόγνωρη επίθεση στα δικαιώματά τους. Διαμορφώνονται νέοι, πιο στυγνοί όροι εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης με νέα συστήματα απασχόλησης, με εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, εμπορευματοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας, της παιδείας, του αθλητισμού, του πολιτισμού.

Τα όποια λαϊκά δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες καταργούνται και τη θέση τους παίρνουν νέοι κατασταλτικοί μηχανισμοί, απαγορεύσεις και τρομοκρατία».

Κι όλα αυτά, τονίζει το ΚΚΕ, τη στιγμή που ο πλούτος που υπάρχει στη Γη είναι ασύγκριτα μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά, ενώ οι δυνατότητες για την κοινωνική ευημερία που δημιουργεί η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής είναι τεράστιες.

«Γιατί;»... Ολα αυτά, εξηγεί το ΚΚΕ, απαντώντας στην εύλογη απορία, «γίνονται για τα κέρδη του κεφαλαίου. Και οφείλονται στην πολιτική των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών που το υπηρετούν.

Αυτή είναι η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση. Είναι δρόμος διεθνοποίησης του κεφαλαίου που οι λαοί δε θα αποδεχτούν!».

Οι δολοφόνοι προκαλούν. Να τους σταματήσουμε!

Οι αναγνώστες της ανακοίνωσης πληροφορούνται και για την κατάσταση στα Βαλκάνια, για την οποία σημειώνεται:

«ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ έχουν την πρώτη και κύρια ευθύνη για αποσταθεροποίηση και τους πολέμους στα Βαλκάνια. Είναι έργο τους, για να εξυπηρετήσουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή. Ποτέ και σε καμιά περίπτωση δεν ενδιαφέρθηκαν για τα δικαιώματα Σέρβων και Αλβανών.

Αυτοί διαμέλισαν την Ενιαία Γιουγκοσλαβία για να μοιραστούν τα κομμάτια της. Αυτοί ψυχρά και μεθοδευμένα εξαπέλυσαν έναν άδικο πόλεμο κατά της Νέας Γιουγκοσλαβίας, χρησιμοποιώντας σε μεγάλη κλίμακα ραδιενεργά όπλα για να επιβάλουν κυβέρνηση της αρέσκειάς τους! Να αποσπάσουν το Κόσσοβο!

Επεκτείνουν τώρα τις επεμβάσεις τους στο Μαυροβούνιο, στη FYROM, στη Βοϊβοντίνα κ.α., αδιαφορώντας για τις τραγικές συνέπειες που έχει για τους λαούς, για τους κινδύνους, για μια γενικευμένη σύρραξη.

Οι δολοφόνοι προκαλούν! Παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, με στημένες κατηγορίες και με ωμούς εκβιασμούς, "δικάζουν" στο δικό τους Δικαστήριο της Χάγης τον Σλ. Μιλόσεβιτς, το νόμιμα εκλεγμένο πρώην Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, για εγκλήματα που αυτοί διέπραξαν.

Να τους σταματήσουμε. Εχουμε χρέος να συστρατευτούμε στον αγώνα κατά του ΝΑΤΟ. Να διώξουμε από τα Βαλκάνια το ΝΑΤΟ, τον όλεθρο του πολέμου».

Ευρώπη των λαών, η Ευρώπη του σοσιαλισμού

Στην ανακοίνωση εμπεριέχονται όσο πιο συνοπτικά γίνεται θέσεις του Κόμματος για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σημειώνεται πως:

«Η ΕΕ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ. Η εγκληματική της πολιτική στα Βαλκάνια είναι η συνέχεια της αντιλαϊκής - αντιδημοκρατικής πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της στο εσωτερικό της.

Οι συνθήκες του Μάαστριχτ, του Αμστερνταμ, της Νίκαιας... Οι επιλογές της και η δράση της έχουν ταξικό χαρακτήρα. Αποκλειστικός της σκοπός είναι να υπηρετήσει το κέρδος του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, να θωρακίσει την κυριαρχία του.

Με τη συνθήκη του ΣΕΝΓΚΕΝ, τη βία και την τρομοκρατία αντιμετωπίζει τις λαϊκές διαμαρτυρίες κατά της πολιτικής της.

Η ΕΕ δεν είναι αντίπαλος, αλλά συνεργάτης των ΗΠΑ. Ανταγωνιστές είναι μόνο στη μοιρασιά της λείας! Είναι ψέμα πως η ΕΕ μπορεί να αποκτήσει φιλολαϊκή πολιτική, να αλλάξει χαρακτήρα. Η κεντροαριστερή και η κεντροδεξιά πολιτική διαχείρισης ότι είναι το ίδιο συμφέρουσες για τους πλούσιους και το ίδιο επώδυνες για τους εργαζόμενους.

Για να γίνει η Ευρώπη δύναμη ειρήνης, συνεργασίας και προόδου, προς όφελος των λαών, πρέπει να ηττηθούν οι πολυεθνικές, να ανατραπεί ο καπιταλισμός. Η Ευρώπη των λαών θα είναι η Ευρώπη του Σοσιαλισμού!».

«Οι εξελίξεις δικαιώνουν τον Μαρξ...»

... «Ο καπιταλισμός είναι ένα εκμεταλλευτικό σύστημα των αξεπέραστων αντιθέσεων! Δεν μπορεί να γίνει ανθρώπινος...»!

«... και επιβεβαιώνουν τον Λένιν»

...«Πως το ανώτατο στάδιό του είναι ο Ιμπεριαλισμός, η κυριαρχία, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, των καπιταλιστικών μονοπωλίων. Δεν μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι άλλο. Μπορεί και πρέπει μόνο να ανατραπεί!» σημειώνεται στην ανακοίνωση, η οποία συνεχίζει: «Οι εξελίξεις φανερώνουν πως η ύπαρξη της Σοβιετικής Ενωσης και του Σοσιαλιστικού Συστήματος στην Ευρώπη ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες αντιμετώπισης και ανακοπής της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο!»

«Ομως ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος», επισημαίνεται «ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΑΟΙ. Οταν συνειδητοποιούν τον κοινό τους εχθρό και ενώνουν τον αγώνα τους για τον αντιμετωπίσουν. Ο συσχετισμός δυνάμεων μπορεί να αλλάξει, αν οι λαοί βγουν δυναμικά στο προσκήνιο.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ: Από τη διαμαρτυρία, να περάσουμε στην Αντεπίθεση. Σε διεθνικό επίπεδο να συντονίσουμε και να δυναμώσουμε τη δράση μας κατά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Να δυναμώσουμε τον αντιμονοπωλιακό αγώνα σε κάθε χωριστή χώρα. Να εκφράσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας σε κάθε λαό που αντιστέκεται, που προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά».

Το πρόγραμμα της αποστολής του ΚΚΕ

Η αποστολή των Ελλήνων κομμουνιστών θα αναχωρήσει από την Ελλάδα την Πέμπτη 19 του Ιούλη με πούλμαν από κάθε περιοχή, για Πάτρα και Ηγουμενίτσα και στη συνέχεια με πλοίο για την Αγκόνα της Ιταλίας, όπου θα φτάσει την Παρασκευή 20/7 το πρωί. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα φτάσει και στην περιοχή διαμονής, όπου θα καταλύσει σε ξενοδοχείο για το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου. Το μεσημέρι του Σαββάτου η αποστολή θα συμμετάσχει στη διαδήλωση της Γένοβας, με το μπλοκ των δυνάμεων του ΚΚΕ. Η αναχώρηση θα γίνει την Κυριακή 22/7 το πρωί για Αγκόνα και από κει, το μεσημέρι στις 13.00 αναχώρηση για Ελλάδα. Στην Ηγουμενίτσα θα φτάσει τη Δευτέρα 23/7 στις 5 το πρωί και στην Πάτρα στις 10.30 το πρωί.

Δηλώνουν «παρών» στο προσκλητήριο

Μαζικές αποστολές στη διαδήλωση της Γένοβα οργανώνουν και μια σειρά φορείς, μεταξύ αυτών το ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) κ.ά.


Βάσω ΝΙΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ