Κυριακή 22 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Η περίοδος του Ψυχρού Πολέμου

Το επόμενο διάστημα μπαίνουμε πλέον στον ψυχρό πόλεμο που χαρακτηρίζεται από τις προκλήσεις κατά των σοσιαλιστικών χωρών (Κορέα, ΛΔ Γερμανίας), από έξαρση της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας με όλη τη φιλολογία για «σιδηρούν παραπέτασμα», «σοβιετικό ολοκληρωτισμό» από τη μια, και περί «ελεύθερου δυτικού κόσμου» από την άλλη, που συνοδεύονται από ανοιχτές προσπάθειες αποσταθεροποίησης των νεαρών λαϊκών δημοκρατιών.

Επίσης, εμφανίζεται η απειλή του πυρηνικού ολοκαυτώματος, αφού οι ιμπεριαλιστές αναπτύσσουν νέα φονικότερα όπλα μαζικής καταστροφής, όπως η βόμβα υδρογόνου.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα Παγκόσμια Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών πλαταίνουν, για να περιβάλουν ευρύτερα στρώματα νέων, διευρύνουν το ρόλο και τις δραστηριότητές τους, προκειμένου να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις που προκαλεί η ψυχροπολεμική προπαγάνδα και να προωθηθεί η ειρηνική συνύπαρξη και αλληλεγγύη των λαών.

4ο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (Βουκουρέστι, 2-16 Αυγούστου 1953)

Στο Φεστιβάλ αυτό συμμετείχαν 30.000 αντιπρόσωποι από 111 χώρες του κόσμου, και χαρακτηρίστηκε από τις εκδηλώσεις για τη νίκη του κορεάτικου λαού στον αγώνα κατά των Αμερικανών εισβολέων. Ιδιαίτερα πλατύ ήταν το πολιτιστικό πρόγραμμα, όπου συμμετείχαν 3.711 καλλιτέχνες από 32 χώρες, ενώ στις αθλητικές εκδηλώσεις και τους αγώνες συμμετείχαν 4.366 αθλητές από 57 χώρες. Κατά τη διάρκεια αυτών των αγώνων καταρρίφθηκαν 5 παγκόσμια και 93 εθνικά ρεκόρ!

Οι αντιπρόσωποι διακήρυξαν στην τελική έκκληση του φεστιβάλ:

«Ποθούμε την ευτυχία. Επιθυμούμε την επικράτηση της ειρήνης και της φιλίας που θα μας ανοίξουν το δρόμο για ένα λαμπρό μέλλον. Καλούμε τη νεολαία όλου του κόσμου να ενώσει τις γεμάτες ζωντάνια προσπάθειές της, ώστε:

- Οι διαπραγματεύσεις να αντικαταστήσουν πάντοτε τη χρήση βίας

- Κάθε λαός να είναι νοικοκύρης στη χώρα του και να αναπτυχθούν σχέσεις εμπιστοσύνης, βασισμένες στην ισοτιμία

- Να εκπληρωθούν οι ελπίδες της νέας γενιάς για ένα καλύτερο μέλλον».

5ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (Βαρσοβία 31 Ιούλη - 14 Αυγούστου 1955)

Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν 30.000 νέοι από 114 χώρες, και χαρακτηριστικό του ήταν οι προσπάθειες των αντιδραστικών κύκλων των καπιταλιστικών χωρών να το σαμποτάρουν. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Ευαγγελικής Εκκλησίας της ΟΔ Γερμανίας και ο αρχιεπίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας του Δ. Βερολίνου, απειλούσαν ότι θα αφορίσουν όποιον πάρει μέρος! Επίσης, αντιδραστικές οργανώσεις της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής ξεσήκωσαν μεγάλη καμπάνια ενάντια στο Φεστιβάλ. Ωστόσο, παρά τις όποιες προσπάθειες, το Φεστιβάλ υποστήριξαν δημόσιες προσωπικότητες όπως οι: Τολιό Κιουρί, Τόμας Μεν, Τεράρ Φιλίπ, Πολ Ρόμπσον. Ο Πικάσο ζήτησε να εκθέσει έργα του στο ίδιο το Φεστιβάλ.

Στο Φεστιβάλ αυτό έγινε πλατύ καλλιτεχνικό άνοιγμα. Ενδεικτικά αναφέρουμε το φεστιβάλ 214 ταινιών από 25 χώρες, καθώς και το διαγωνισμό ποιήματος με 21.000 συμμετοχές.

Χιλιάδες νέοι διαδήλωσαν για την ειρηνική συνύπαρξη και για τη διεθνή φιλία ενάντια στις προετοιμασίες πυρηνικού πολέμου, στις 5 Αυγούστου 1955, ημέρα της επετείου της έκρηξης της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Το Φεστιβάλ έκλεισε με μια μεγάλη συγκέντρωση 250.000 νέων στη Βαρσοβία.

6ο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (Μόσχα 28 Ιούλη - 11 Αυγούστου 1957)

Συμμετείχαν 34.000 αντιπρόσωποι από 131 χώρες. Η σημασία αυτού του Φεστιβάλ είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας, γιατί η επιτυχία του ήταν η καλύτερη απάντηση στην αντισοβιετική καμπάνια των αντιδραστικών κύκλων κι επέτρεψε σε δεκάδες χιλιάδες νέους να γνωριστούν με τον υπαρκτό σοσιαλισμό και να διαδηλώσουν από κοινού την επιθυμία τους για ειρηνική συνύπαρξη ενάντια στον ψυχρό πόλεμο και τον κίνδυνο πυρηνικού αφανισμού.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα πλατύ, αφού συμμετείχαν 180 συνθέτες και συγγραφείς. Ο Πάμπλο Πικάσο προσέφερε τα έργα του στο Φεστιβάλ. Στο Φεστιβάλ δεσπόζουν τα συνθήματα αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό που παλεύει ενάντια στον Αγγλο ιμπεριαλιστή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ