Κυριακή 22 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Νέα ώθηση στο κίνημα Αλληλεγγύης και Ειρήνης

Πραγματοποιείται η πρώτη Διεθνής Συνάντηση Αλληλεγγύης για την Ειρήνη στην Κολομβία και στη Λατινική Αμερική

Μια μεγάλης σημασίας διεθνής συνάντηση διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Λατινική Αμερική, που αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στο παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης με τα κινήματα των λαών της Λατινικής Αμερικής, και πρώτα και κύρια της Κολομβίας. Η 1η Διεθνής Συνάντηση Αλληλεγγύης για την Ειρήνη στην Κολομβία και τη Λατινική Αμερική θα πραγματοποιηθεί από τις 20 - 22 του Ιούλη στην πρωτεύουσα του Σαλβαδόρ, στο Σαν Σαλβαδόρ. Την πρωτοβουλία είχαν πάρει εδώ και αρκετό καιρό μια σειρά προσωπικότητες απ' όλο τον κόσμο και η συνάντηση ήταν να γίνει το Μάρτη που μας πέρασε, αλλά οι καταστροφικοί σεισμοί που έπληξαν το Γενάρη και Φλεβάρη το Σαλβαδόρ δεν επέτρεψαν τότε τη διοργάνωσή της.

Ανάμεσα σ' αυτούς που ανέλαβαν τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία είναι ο Ζοζέ Σαραμάγκου (Νόμπελ Λογοτεχνίας), ο Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ (Νόμπελ Ειρήνης), ο Ράμσεϊ Κλαρκ (πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ), οι καθηγητές πανεπιστημίων των ΗΠΑ Τζέιμς Πέτρας και Νόαμ Τσόμσκι, ο Μουμία Αμπού - Τζαμάλ, και πολλοί άλλοι που υπογράφουν και το κάλεσμα.

Τη διοργάνωση έχει αναλάβει το σαλβαδοριανό Μέτωπο Φαραμπούντο Μαρτί για την Εθνική Απελευθέρωση (FMLN) και μια σειρά μη κυβερνητικές οργανώσεις του Σαλβαδόρ. Τη σημαντική αυτή συνάντηση στηρίζουν προσωπικότητες και οργανώσεις απ' όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις από την Ελλάδα, όπως η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), η ΕΕΔΥΕ, το ΠΑΜΕ, δήμαρχοι, κ.ά.

Η συνάντηση έχει πρώτο και κύριο στόχο την καταγγελία και απόρριψη του Σχεδίου Κολομβία - Πρωτοβουλίας των Ανδεων, δηλαδή τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ τόσο στην ίδια την Κολομβία όσο και τις επιπτώσεις της σ' ολόκληρη την περιοχή. Επίσης, αποσκοπεί στην ενίσχυση της ειρηνευτικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC-EP), αλλά ταυτόχρονα και στην υποστήριξη των προτάσεων που το αντάρτικο κίνημα έχει καταθέσει για την αντικατάσταση των παράνομων καλλιεργειών, σε αντίθεση με τα σχέδια του ιμπεριαλισμού, που προβλέπει το μαζικό ψεκασμό τους με επικίνδυνα χημικά για τον άνθρωπο, την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής.

Στόχος της συνάντησης είναι η ξεκάθαρη καταγγελία του Σχεδίου Κολομβία ή της Πρωτοβουλίας των Ανδεων, όπως μετονομάστηκε επί προεδρίας Μπους η επεμβατική πολιτική των ΗΠΑ στην Κολομβία και τη γύρω περιοχή. Επιζητεί να καταδείξει την κατάφωρη στρατιωτική επέμβαση που έχει ήδη αρχίσει εδώ και καιρό, αφού η βοήθεια στο στρατό και την αστυνομία της Κολομβίας ενισχύεται καθημερινά και όλο και περισσότεροι «σύμβουλοι» των ΗΠΑ εγκαθίστανται στην ευαίσθητη περιοχή γύρω από την Αμαζονία. Το Σχέδιο αυτό, που εκπονήθηκε από την κυβέρνηση και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, συνεχίζει την πολιτική που ξεκίνησε με το δόγμα Μονρόε τον περασμένο αιώνα («Η Αμερική για τους Αμερικανούς», όπου «Αμερικανοί» είναι φυσικά οι ΗΠΑ και τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντά τους), φράζει μια και καλή το δρόμο σε μια πολιτική λύση μέσα από διαπραγματεύσεις στην κοινωνική και ένοπλη σύγκρουση που υπάρχει σήμερα στην Κολομβία και ξαναγυρίζει τη χώρα πίσω, στη χειρότερη μορφή στρατιωτικής επέμβασης και στην προσπάθεια να δοθεί στρατιωτική λύση με απρόβλεπτες συνέπειες για την Κολομβία και ταυτόχρονα για ολόκληρη τη γύρω περιοχή.

Για όλα αυτά χρησιμοποιείται το πρόσχημα της πάλης κατά των ναρκωτικών, που από τις αρχές της δεκαετίας του '90 αντικατέστησε στις ΗΠΑ τη θεωρία της «σύγκρουσης Ανατολής - Δύσης», που μέχρι τότε αποτελούσε το πρόσχημα για κάθε επέμβαση των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.

Αναλυτικά, τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι:

1. Η σημασία του Σχεδίου Κολομβία στην πολιτική της περιοχής

2. Το Σχέδιο Κολομβία και η λατινοαμερικάνικη οικονομία

3. Η σημασία του Σχεδίου Κολομβία στα κοινωνικά ζητήματα

4. Το Σχέδιο Κολομβία στα πλαίσια της οικολογίας και του περιβάλλοντος

5. Το Σχέδιο Κολομβία και οι επιπτώσεις του στην περιοχή σε στρατιωτικό επίπεδο

6. Ανθρώπινα δικαιώματα, μετανάστευση και αλληλεγγύη.

Ηδη μια σειρά προσωπικότητες, καθώς και πολλές πολιτικές, συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις από το Σαλβαδόρ, την Κολομβία, τη Λατινική Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο αναμένεται να πάρουν μέρος.

Η συνάντηση, που είναι η πρώτη μεγάλη διεθνής συνάντηση κατά του Σχεδίου Κολομβία, αναμένεται να καταγγείλει τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επέμβαση, όποια μορφή κι αν πάρει αυτή, να δυναμώσει τη διεθνιστική αλληλεγγύη με τους αγώνες του λαού της Κολομβίας και να εκφράσει τη θέληση για πολιτική λύση μέσα από τις διαπραγματεύσεις του ένοπλου κινήματος και της κυβέρνησης.


Δέσποινα ΜΑΡΚΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνίες με στόχο τον έλεγχο της περιοχής (2011-03-24 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για τις κινητοποιήσεις ενάντια στις βάσεις των ΗΠΑ (2009-09-03 00:00:00.0)
Συνέχιση του φονικού «Σχεδίου Κολομβία» (2005-04-29 00:00:00.0)
Το «Ισραήλ» της Λατινικής Αμερικής; (2004-06-25 00:00:00.0)
Στόχος των ΗΠΑ η εξάπλωση του πολέμου (2003-05-18 00:00:00.0)
Στο Σαν Σαλβαδόρ (2001-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ