Κυριακή 22 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Ελπιδοφόρο ξεκίνημα

Η ελληνική αντιπροσωπεία στο 12ο Φεστιβάλ στη Μόσχα το 1985
Η ελληνική αντιπροσωπεία στο 12ο Φεστιβάλ στη Μόσχα το 1985
Εκείνη την εποχή ήταν ήδη εμφανή τα προανακρούσματα του Ψυχρού Πολέμου. Οι αντιδραστικές δυνάμεις και οι ιμπεριαλιστές προσπαθούσαν να επιβάλουν την κυριαρχία τους στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα οι αντιδραστικές δυνάμεις, με τη βοήθεια των Αμερικανών, ξεκινούσαν τον εμφύλιο πόλεμο. Μέσα σ' αυτό το κλίμα λοιπόν, αρχίζει ο θεσμός των παγκόσμιων φεστιβάλ.

1ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας (Πράγα, 20 Ιούλη - 17 Αυγούστου 1947)

Στο φεστιβάλ συμμετείχαν 17.000 αντιπρόσωποι από 72 χώρες, καθώς και πάνω από 100.000 νεολαίοι της Τσεχοσλοβακίας. Το φεστιβάλ έπαιξε θετικό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση της νεολαίας της χώρας, της οποίας η εργατική τάξη πάλευε τότε για την κατάκτηση της εξουσίας.

Κορυφαία στιγμή του φεστιβάλ ήταν η κατάληξη στο Λίντιτσε μιας «Πορείας Φιλίας» που είχε ξεκινήσει από τη Γαλλία, τη Σκανδιναβία και τις Βαλκανικές χώρες. Πάνω στα ερείπια αυτού του χωριού που καταστράφηκε από τους Γερμανούς φασίστες, αφού εξοντώθηκαν οι κάτοικοί του, οι εκπρόσωποι της παγκόσμιας νεολαίας ορκίστηκαν «να μη σταματήσουν ποτέ τον αγώνα ενάντια στα υπολείμματα του φασισμού και να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφευχθεί ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος».

2ο Φεστιβάλ Νεολαίας (Βουδαπέστη, 14-28 Αυγούστου 1949)

Στην Κούβα το 1997
Στην Κούβα το 1997
Συμμετείχαν 18.000 αντιπρόσωποι από 82 χώρες. Κατά την εναρκτήρια τελετή έδωσαν την εξής υπόσχεση: «Υποσχόμαστε να υπερασπιστούμε την ειρήνη ενάντια στις προσπάθειες των ιμπεριαλιστών να κηρύξουν ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο. Υποσχόμαστε να αγωνιστούμε αμετακίνητοι στην πάλη για εθνική ανεξαρτησία, για το δίκαιο και την ευτυχία των λαών όλου του κόσμου. Υποσχόμαστε να παλέψουμε έτσι ώστε οι προσπάθειές μας, μαζί με τους αγώνες όλων των εργαζομένων, να εξυπηρετούν τη βελτίωση των συνθηκών ζωής, να είναι συνθήκες ειρηνικές κι όχι να πλουτίζουμε με το μόχθο μας τους εκμεταλλευτές και να ετοιμάζουν καινούριες γενοκτονίες».

Στο φεστιβάλ αυτό ιδρύθηκε το Διεθνές Ταμείο Αλληλεγγύης που είχε στόχο να εξασφαλίζεται οικονομική βοήθεια στους αντιπροσώπους οργανώσεων που προέρχονται από αποικιοκρατικές χώρες.

3ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (Βερολίνο, ΛΔΓ, 5-15 Αυγούστου 1951)

Συμμετείχαν 26.000 νέοι από 105 χώρες. Ξεχωρίζει η παρουσία του Τολιότ Κιουρί, προέδρου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, ως επίτιμου προέδρου. Ο χαρακτήρας της αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης του φεστιβάλ εκφράστηκε με εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς το λαό της Κορέας, που δοκιμαζόταν από την ωμή ιμπεριαλιστική επέμβαση των Αμερικανών και πάλευε για την ανεξαρτησία του.

Και σε αυτό το φεστιβάλ, όπως και στα δύο προηγούμενα, ξεχωρίζει η διεθνιστική αλληλεγγύη προς το δοκιμαζόμενο από το μετεμφυλιακό καθεστώς ελληνικό λαό, με αφιερώματα στον αγώνα της ΕΠΟΝ. Εδώ, το ποίημα του Κώστα Γιαννόπουλου, εκτελεσμένου ΕΠΟΝίτη, παίρνει το πρώτο βραβείο ποίησης. Ανάμεσα στους κριτές ήταν οι Πάμπλο Νερούντα, Ναζίμ Χικμέτ, Πολ Ελιάρ.


Το 7ο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στη Βιέννη το 1959
Το 7ο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στη Βιέννη το 1959

Το 10ο Φεστιβάλ (1973) στο Βερολίνο της ΛΔ Γερμανίας
Το 10ο Φεστιβάλ (1973) στο Βερολίνο της ΛΔ Γερμανίας

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ