Τρίτη 8 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλούσια πείρα, ζωντανά παραδείγματα

Σημεία από τις παρεμβάσεις που έγιναν στη σύσκεψη

Την πολύμορφη δραστηριότητα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γιώργος Σεφέρης» μετέφερε στη σύσκεψη ο πρόεδρός του, Κώστας Κατημερτζόγλου. Περιέγραψε τη μεγάλη ανταπόκριση που βρήκε το κάλεσμα του Συλλόγου σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, σε άλλους φορείς της περιοχής, για συγκέντρωση βοήθειας.

Πέρα από τα τρόφιμα, τα ρούχα και τα παιχνίδια που μοίρασαν, οι μαθητές με ζωγραφιές τους έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στα συνομήλικά τους προσφυγόπουλα. Ο Σύλλογος έκανε δεκάδες εκδηλώσεις στις τάξεις, ενώ αφιέρωσε τη φετινή του ατζέντα στο πρόβλημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Αντίστοιχη πείρα μετέφερε ο Παυσανίας Τσούλας από τη Γ' ΕΛΜΕ, ενώ αναφέρθηκε στο καθήκον των εκπαιδευτικών να υψώσουν τείχος στο ρατσισμό.

Για τις πρωτοβουλίες με τις οποίες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους ξεριζωμένους που βρίσκονται στο λιμάνι και στο κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό οι Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά, μίλησε η Μαρία Τραπέλα. Ηδη έχουν γίνει επισκέψεις για διανομή βοήθειας, ενώ άλλες είναι προγραμματισμένες για τις επόμενες μέρες. Οσον αφορά τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν οι Λαϊκές Επιτροπές για τη συνέχεια, αναφέρθηκε σε σκέψεις για δημιουργική απασχόληση των παιδιών, που μόνο στο Σχιστό φτάνουν τα 800.

Αναφέρθηκε ακόμα στις προσπάθειες να απομονώσουν ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, με αφορμή τη δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας, να πέσει στο κενό η προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να εκμεταλλευτεί την ανησυχία κατοίκων της περιοχής για να χύσει το ρατσιστικό της δηλητήριο. Σημαντική συμβολή στην προσπάθεια αυτή είχε, όπως είπε, και η Ενωση Γονέων, που με ανακοίνωση και εξορμήσεις άνοιξε το ζήτημα αυτό στα σχολεία.

Σημαντικός ο ρόλος των υγειονομικών

Στο ρόλο του κινήματος των υγειονομικών αναφέρθηκε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». «Τους αφαιρούν τη ζωή, εμείς ως ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να τους δώσουμε ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε πως η νοσηρότητα στον προσφυγικό πληθυσμό είναι πολλαπλάσια, ειδικά σε λοιμώξεις, από τη νοσηρότητα στο γενικό πληθυσμό και αναφέρθηκε στην απόφαση του Σωματείου να απευθύνει κάλεσμα σε γιατρούς και νοσηλευτές, σε άλλα σωματεία του κλάδου, να προσφέρουν βοήθεια στους χώρους όπου συγκεντρώνονται πρόσφυγες και μετανάστες, «πέρα από ΜΚΟ και φιλανθρωπίες», όπως τόνισε.

Την υποστήριξη της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης των σωματείων μετέφερε ο Γιώργος Λαμπράκης. Υπογράμμισε πως η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με τις ευλογίες και της ελληνικής κυβέρνησης, δεν είναι άσχετη με τον πόλεμο στη Συρία και τη διαμάχη των ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο της περιοχής. «Είναι άμεση ανάγκη το κίνημα να υψώσει φωνή και να απαιτήσει: Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, καμία ελληνική συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους», είπε μεταξύ άλλων.

«Εχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε», σημείωσε ο Παναγιώτης Κατάρας και τόνισε πως το ζήτημα της αλληλεγγύης πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε σωματείου και εργαζόμενου, μέσα από συζήτηση στα Διοικητικά Συμβούλια, με συγκεκριμένο σχεδιασμό και οργάνωση. Μίλησε, ακόμα, για την ανάγκη τα σωματεία να φωτίζουν στα μάτια των εργαζομένων τις αιτίες της προσφυγιάς και των πολέμων, έτσι ώστε να μην βρίσκουν εύκολα έδαφος οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις.

Αλληλεγγύη με κάθε τρόπο

Χαιρετισμό εκ μέρους της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) απηύθυνε ο Βασίλης Ντέρας και σημείωσε πως τα σωματεία της Ομοσπονδίας θα συμβάλλουν με τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια συγκέντρωσης βοήθειας.

Ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, από το Σύλλογο Φοιτητών Φυσικού, μίλησε για τη δραστηριότητα φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, μάζεμα υπογραφών ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ανακοινώσεις, πανό και ψηφίσματα. Ανάμεσα στις διάφορες πρωτοβουλίες ξεχώρισε η συγκέντρωση παιχνιδιών που παραδόθηκαν τις μέρες των Χριστουγέννων στα προσφυγόπουλα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, στο Ελληνικό.

Η δραστηριότητα αυτή, όπως εξήγησε, γίνεται αφορμή για πλατιά συζήτηση με τους φοιτητές, συζήτηση που πρέπει να καταλήγει και στο συμπέρασμα πως «οι πρόσφυγες είναι σύμμαχοί μας στον αγώνα ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης».

«Η αλληλεγγύη και η κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών πρέπει να γίνει όπλο που θα συνοδεύει και θα στηρίζει τους αγώνες για τα δικαιώματά μας», είπε η Σοφία Καρακώστα, από τη Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας. Μίλησε για τις απάνθρωπες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην πλατεία Βικτωρίας, ειδικά ως προς τη διατροφή και την υγιεινή, συνθήκες τις οποίες οι Λαϊκές Επιτροπές που δρουν στο Δήμο της Αθήνας γνωρίζουν καλά, καθώς έχουν βρεθεί πολλές φορές κοντά στους πρόσφυγες και μετανάστες που καταλύουν εκεί. Εθεσε, ακόμα, το αίτημα για μέτρα ανακούφισης και για τους μικρομαγαζάτορες στην πλατεία, όπως απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τη φορολογία.

Ζωντανά παραδείγματα από τη δράση της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας στο θέμα της αλληλεγγύης μετέφερε, τέλος, η Αθανασία Τζουμάνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ