Τρίτη 8 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χαιρετισμός στο 3ο Επιστημονικό Διεθνές Συνέδριο για τους Σαρακατσαναίους

Από το χαιρετισμό του Δ. Κουτσούμπα στο Επιστημονικό Συνέδριο
Από το χαιρετισμό του Δ. Κουτσούμπα στο Επιστημονικό Συνέδριο
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό, το Σάββατο 5/3, στην έναρξη των εργασιών του 3ου Επιστημονικού Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Σαρακατσαναίοι: πορεία και προοπτική στο χώρο και στο χρόνο», που διοργάνωσαν στη Λαμία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας και οι Δήμοι Λαμιέων και Στυλίδας.

Σαρακατσάνος ο ίδιος ο Δ. Κουτσούμπας, στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σαρακατσιάνοι και σαρακατσιάνες,

Είναι χαρά να βρισκόμαστε σήμερα μαζί σας στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα "Σαρακατσαναίοι: πορεία και προοπτική στο χώρο και στο χρόνο".

Πορεία στο χώρο και στο χρόνο.

Δεν υπάρχει άλλος πιο εύστοχος τρόπος για να μελετήσει κανείς την ιστορία ενός λαού, μιας χώρας, παρά μόνον εξετάζοντας τις εξελίξεις, την κίνηση στο χώρο και στο χρόνο, μακριά από ιδεοληψίες και άλλα παρόμοια.

Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει κάποιος να ερευνήσει και να εξηγήσει στα σοβαρά τι και πώς διαμορφώθηκε, ποιοι ήταν οι παράγοντες που συνέβαλαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο να διαμορφωθεί ετούτο ή εκείνο στις εξελίξεις.

Είναι ο μόνος τρόπος για να δει κανείς πώς φτάσαμε από τη νομαδική ζωή των Σαρακατσαναίων στις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις.

Πώς επέδρασε στις κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων, όπως και στις οικογενειακές σχέσεις που αντιστοιχούσαν σε εκείνη την εποχή, της νομαδικής ζωής, και που κατά βάση ήταν η πατριαρχική οικογένεια, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν, όσον αφορά την εξέλιξη των μελών της, τα ήθη και τα έθιμα, τα άλλα στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Είναι χρήσιμο να κρατάμε ό,τι καλύτερο στοιχείο υπήρχε, στις παραδόσεις και τα έθιμα του λαού μας, σε πείσμα όλων εκείνων που με τον κοσμοπολιτισμό τους θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε, για να προωθήσουν έτσι καλύτερα τα συμφέροντά τους, σε βάρος των λαών.

Για παράδειγμα, στα δημοτικά τραγούδια των Σαρακατσαναίων αναδεικνύονται μια σειρά στοιχεία, που δείχνουν ανάγλυφα τις διάφορες πτυχές της ζωής, τη συμμετοχή τους στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του λαού μας, όπως τα τραγούδια για τον Κατσαντώνη, τον Δίπλα και άλλους, τη ζωή στα βουνά και την αγωνία για το βιος τους.

Εχοντας αυτά υπόψη μας, εκτιμάμε την ανάγκη να φωτιστούν αυτές οι πλευρές, τις οποίες προφανώς θα ακούσουμε και θα διαβάσουμε στη συνέχεια, από τους ειδικούς που θα μιλήσουν στις εργασίες του Συνεδρίου».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δ. Κουτσούμπας και στο Προσφυγικό, τονίζοντας ότι ο λαός πρέπει να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και να απαιτήσει να μην εμπλακεί με κανέναν τρόπο η χώρα μας σε τυχοδιωκτισμούς, είτε του ΝΑΤΟ είτε της ΕΕ, που μόνο δεινά θα φέρουν στους λαούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και τον δήμαρχο Ιωαννίνων (2019-11-23 00:00:00.0)
Στο 32ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων (2019-06-22 00:00:00.0)
Σε Συνέδριο για τους Σαρακατσαναίους (2016-03-05 00:00:00.0)
Σε Συνέδριο για τους Σαρακατσαναίους (2016-03-04 00:00:00.0)
Στο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων Βοιωτίας (2014-06-22 00:00:00.0)
Με τους Σαρακατσαναίους (1996-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ