Τρίτη 8 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Γνήσια ταξική αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες

Καθημερινή παρουσία και παρέμβαση στους καταυλισμούς όλης της χώρας

Από τη διανομή του υλικού στο λιμάνι του Πειραιά
Από τη διανομή του υλικού στο λιμάνι του Πειραιά
Καθημερινή παρουσία στους πρόχειρους προσφυγικούς καταυλισμούς που στήνονται στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας, έχουν συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές, μοιράζοντας απλόχερα αλληλεγγύη και παρεμβαίνοντας με κάθε τρόπο για να αντιμετωπιστούν οξυμένα προβλήματα, αφού οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες.

Στο λιμάνι του Πειραιά, μετά από τόσες μέρες και ενώ χιλιάδες άνθρωποι με τις οικογένειές τους είτε παραμένουν εγκλωβισμένοι στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, είτε εναλλάσσονται με νέους που φτάνουν από τα νησιά, η απουσία ουσιαστικής μέριμνας από την πλευρά του κράτους παραμένει εκκωφαντική.

Το πρωί της Κυριακής, στο λιμάνι βρέθηκαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, για να διανείμουν τη βοήθεια που συγκέντρωσαν τις προηγούμενες μέρες. Εξω από την πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ, όπου φιλοξενούνται περίπου 800 πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Αφγανοί, τα συνδικάτα άπλωσαν ένα πανό με το σύνθημα «Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες», με την υπογραφή της ΠΕΜΕΝ, του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ενωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού, της Πανελλήνιας Ενωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών και της ΠΕΣ ΝΑΤ.

Μέσα σε λίγο χρόνο, μερικές εκατοντάδες σακούλες με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης μοιράστηκαν στους πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι γράφει το πανό. Ξεχωριστή διανομή με τα ανάλογα είδη (πάνες, βρεφικά γάλατα κ.ά.) έγινε σε μανάδες με μωρά παιδιά.

Από την καθημερινότητα πλέον των προσφύγων στους καταυλισμούς του λιμανιού
Από την καθημερινότητα πλέον των προσφύγων στους καταυλισμούς του λιμανιού
Οπως κατήγγειλαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες, οι συνθήκες στο λιμάνι είναι ανυπόφορες. Ιδιαίτερα στην πέτρινη αποθήκη, δεν υπάρχει χώρος να κάνουν ένα μπάνιο, ούτε ιατρική μέριμνα. «Ανησυχούμε περισσότερο για τα παιδιά μας. Εχουμε εννιά μέρες να πλυθούμε και αυτό μπορεί να προκαλέσει ασθένειες», είπαν στους ναυτεργάτες συνδικαλιστές, επαναλαμβάνοντας διαρκώς την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να ταξιδέψουν στις χώρες του προορισμού τους.

Μαζί με τα ναυτεργατικά συνδικάτα, στο ίδιο σημείο βρέθηκε και μια αντιπροσωπεία από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, όπου γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί πήραν την πρωτοβουλία και μέσα σε λίγες μέρες μάζεψαν υλικά πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ανάμεσα στα άλλα που μοιράστηκαν, ήταν και παιδικά εικονογραφημένα βιβλία, αλλά και είδη ρουχισμού, πετσέτες, σεντόνια, κουβέρτες κ.ά.

  • Ομάδα προσφύγων από το Αφγανιστάν πραγματοποίησε χτες πορεία διαμαρτυρίας μέσα στο λιμάνι, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα, να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς και να πάψουν οι διακρίσεις σε ό,τι αφορά την καταγραφή τους ως προσφύγων (δεν αναγνωρίζονται ως τέτοιοι).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ