Τρίτη 8 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ
Συγκέντρωση - ενημέρωση με αφορμή διεκδικήσεις καταπατητών

Αποψη από το Ποικίλο Ορος
Αποψη από το Ποικίλο Ορος
Συγκέντρωση - ενημέρωση των κατοίκων της Πετρούπολης με αφορμή τις διεκδικήσεις του Ναού «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λαμίας, που εκτός από το Ποικίλο Ορος, ουσιαστικά διεκδικεί σχεδόν το 1/3 της Πετρούπολης, διοργανώνει ο Δήμος στις 20 Μάρτη, στις 6 το απόγευμα, στην παιδική χαρά της περιοχής. Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, είναι πολλοί οι καταπατητές που εποφθαλμιούν και επιδιώκουν να αποσπάσουν τμήματα της έκτασης «Πεύκα Βέρδη» για δικό τους όφελος εδώ και δεκαετίες και πολλοί οι αγώνες των κατοίκων και του Δήμου για την υπεράσπιση αυτής της έκτασης.

Μεταξύ των καταπατητών και ο Ναός «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λαμίας, που έχει προσφύγει στα Δικαστήρια ώστε να αναγνωριστεί αποκλειστικός κύριος σε ένα μεγάλο τμήμα του, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Μάλιστα, κατά την κτηματογράφηση του Δήμου υπέβαλε στο Κτηματολόγιο δηλώσεις κυριότητας σε 7.200 στρ. στη Δυτική Αθήνα, από τα οποία τα 3.200 στρέμματα (αδόμητα και δομημένα) βρίσκονται στο Δήμο. Δηλαδή, δήλωσε σχεδόν το 1/3 της Πετρούπολης, ενώ υπέβαλε ενστάσεις και διεκδικεί 417 αδόμητα γεωτεμάχια εντός σχεδίου (ιδιόκτητα οικόπεδα, κοινόχρηστοι χώροι, νησίδες, πλατείες κ.λπ.) και 65 γεωτεμάχια εκτός σχεδίου.

Σημειώνεται πως στις 22 Μάρτη εκδικάζεται αγωγή του Ναού κατά του ελληνικού Δημοσίου, του Δήμου Πετρούπολης και ιδιωτών, με την οποία ζητά να αναγνωριστεί ως αποκλειστικός κύριος, αδόμητης έκτασης, επιφάνειας 60.472,79 τ.μ. στην περιοχή Αγίας Τριάδας. Ταυτόχρονα, στην αγωγή του αυτή επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να ζητήσει αποζημίωση από τους σημερινούς ιδιοκτήτες. Δηλαδή, η Μονή Λαμίας δεν περιορίζεται πλέον στη διεκδίκηση μόνο της δημόσιας δασικής γης. Κάνει ένα βήμα παραπέρα και, εκτός από εκτάσεις του Δημοσίου, διεκδικεί και πλατείες, αθλητικά πάρκα, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και άλλους αθλητικούς και κοινόχρηστους χώρους. Παράλληλα, δεν διστάζει να διεκδικήσει και οικόπεδα που βρίσκονται μέσα στον ιστό της πόλης και ανήκουν σε εκατοντάδες κατοίκους του Δήμου, αμφισβητώντας ευθέως την κυριότητά τους.

Ο Δήμος Πετρούπολης έχει παρέμβει δικαστικά υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, δεν έδινε βεβαιώσεις ΤΑΠ στους διεκδικητές της έκτασης αυτής, με συνέπεια να έχουν υποστεί οι δήμαρχοι και ποινικές διώξεις, έχει ενημερώσει όλα τα πολιτικά κόμματα (πλην της Χρυσής Αυγής), έχει κάνει αλλεπάλληλα ραντεβού με τους υπεύθυνους από την Περιφέρεια, ελληνικό Δημόσιο κ.λπ., έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό. Παρ' όλα αυτά, από την πλευρά του Δημοσίου δεν έχει γίνει μέχρι τώρα τίποτα το ουσιαστικό, με διαχρονικές ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και της σημερινής, για την αδικαιολόγητη αδιαφορία που επιδεικνύουν.

Εύλογα είναι τα ερωτήματα από τη στάση του ελληνικού Δημοσίου, καθώς η Κτηματική Υπηρεσία δεν υπέβαλε δηλώσεις ιδιοκτησίας για τη δημόσια δασική γη, παρά το εξώδικο που της κοινοποίησε ο Δήμος, και από το 2008 το ΥΠΕΚΑ δεν έχει εγκρίνει τη μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου για την αναθεώρηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχής Αγ. Τριάδα (Πεύκα Βέρδη), με την οποία ο Δήμος θα σώσει αδόμητη έκταση εμβαδού 100 στρ. στην Αγία Τριάδα, χαρακτηρίζοντάς την κοινόχρηστο χώρο.

Υπενθυμίζεται πως το ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή που υπογράφουν οι βουλευτές Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας και Λιάνα Κανέλλη και με την οποία ρωτούν την κυβέρνηση: «Για ποιον λόγο το ΥΠΕΚΑ δεν έχει ακόμη αποφασίσει/εγκρίνει τη μελέτη του Δήμου Πετρούπολης για την αναθεώρηση εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχής Αγ. Τριάδα (Πεύκα Βέρδη), 7,5 ολόκληρα χρόνια μετά την υποβολή της (31659/18-7-08). Και τι προτίθεται να κάνει γι' αυτό; Για ποιο λόγο η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου δεν υπέβαλε δηλώσεις/ενστάσεις ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο κατά την Κτηματογράφηση του Δήμου Πετρούπολης και τι προτίθεται να κάνει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών γι' αυτό; Με δεδομένο ότι στις 22/3/2016 εκδικάζεται η αγωγή του Ναού "Ευαγγελισμός της Θεοτόκου" με την οποία διεκδικεί έκταση 60.472,79 τ.μ. στην περιοχή της Αγίας Τριάδας Πετρούπολης, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσει το δημόσιο και δασικό χαρακτήρα του Ποικίλου Ορους και της έκτασης με την ονομασία "Πεύκα Βέρδη";».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ