Παρασκευή 20 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΧΗΜΑΤΑΓΩΓΟ «ΣΑΟΣ»
Κίνδυνος για επιβάτες, μαρτύριο για το πλήρωμα

Με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης και Ν. Γκατζής θέτουν το θέμα του απάνθρωπου ωραρίου εργασίας στο οχηματαγωγό «ΣΑΟΣ ΙΙ» και τους κινδύνους που δημιουργεί για τους επιβάτες και τους ναυτεργάτες του πλοίου.

Ειδικότερα, οι βουλευτές του Κόμματος σημειώνουν: «Στην επιδίωξή του ν' αυξήσει όσο γίνεται περισσότερο τα κέρδη του, το αδηφάγο εφοπλιστικό κεφάλαιο δε διστάζει να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη ζωή των επιβατών και των ναυτεργατών και όλα αυτά με την κάλυψη των αρμοδίων αρχών, που στην προκειμένη περίπτωση είναι τα κατά τόπους Λιμεναρχεία και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας συνολικά.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του οχηματαγωγού πλοίου "ΣΑΟΣ ΙΙ", στο οποίο οι ναυτεργάτες εργάζονται 16-18 ώρες ημερησίως, προκειμένου να εκτελεστεί το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη -Καβάλα - Λήμνος - Λαύριο. Πρόκειται για ένα πραγματικό μαρτύριο για το πλήρωμα, το οποίο δεν έχει στη διάθεσή του τον απαραίτητο χρόνο ξεκούρασης, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, όπως και των επιβατών του πλοίου.

Το πρόβλημα ξεκίνησε στις 11 Μάη, όταν το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εβρου και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης αποφάσισαν να επεκτείνουν τη δυνατότητα εκτέλεσης δρομολογίου του πλοίου στα 180 μίλια, που αναφέρονταν στο πιστοποιητικό ασφαλείας του.

Παίρνοντας υπόψη την οργανική σύνθεση πληρώματος του πλοίου, η απόφαση αυτή παραβιάζει ευθέως το ΠΔ 281/98 "Εφαρμογή απαιτήσεων για τήρηση φυλακής των ναυτικών" (ΦΕΚ 202/Α/1998), το οποίο προβλέπει ρητά στην παρ. 1 του άρθρου 1 ότι οι ναυτικοί πρέπει να έχουν "τουλάχιστον 10ωρη ανάπαυση σε κάθε 24ωρο χρονικό διάστημα". Παρ' όλ' αυτά το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας δέχτηκε αυτήν την παράνομη απόφαση, που μετατρέπει το "ΣΑΟΣ ΙΙ" σε πλωτό κάτεργο».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε ν' ανακληθεί αμέσως η παραπάνω παράνομη απόφαση και να τηρούνται και στο πλοίο «ΣΑΟΣ ΙΙ» όλα όσα προβλέπονται για την ασφαλή ναυσιπλοΐα, όπως επίσης η εργατική νομοθεσία και οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ναυτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ