Κυριακή 22 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ασυδοσία στη ράδα του λιμανιού

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ με αφορμή τις συνθήκες εργασίας στο πλοίο «Γεώργιος 1»

Σε Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Ν. Γκατζής θέτουν το ζήτημα της μεγάλης εφοπλιστικής και εργοληπτικής ασυδοσίας και παρανομιών στο πλοίο «ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1», χαρακτηρίζοντάς το «μνημείο» αυτών, ενώ στιγματίζουν τη στάση του Λιμενικού και της Επιθεώρησης Εργασίας, που «αν και γνωρίζουν δεν κάνουν τίποτα».

Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Εντελώς ασύδοτα δραστηριοποιείται το εφοπλιστικό κεφάλαιο και οι συνεργάτες του, που δε διστάζουν να παραβιάζουν κι αυτή την ευνοϊκή γι' αυτό νομοθεσία, με μοναδικό κριτήριο την επίτευξη του μέγιστου κέρδους και με προκλητική αδιαφορία για τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα οι αρμόδιοι "ελεγκτικοί" μηχανισμοί του κράτους παραμένουν εντελώς απαθείς, ακόμα κι όταν υπάρχουν τεκμηριωμένες καταγγελίες για "καραμπινάτες" παρανομίες.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του δεξαμενοπλοίου "ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1", το οποίο πραγματοποιεί επισκευές όχι σε επισκευαστική βάση, αλλά στη ράδα Πειραιά, εντελώς παράνομα ,χωρίς καν να έχει εκδοθεί άδεια εκτέλεσης εργασιών και χωρίς να έχει οριστεί τεχνικός ασφαλείας, όπως προβλέπει το ΠΔ 70/1990.

Αλλά η ασυδοσία εφοπλιστών και εργολάβων δεν έχει τέλος. Στο συγκεκριμένο καράβι, κάτω από αυτές τις συνθήκες, εργάστηκαν 18 αμμοβολιστές, των οποίων τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα παραβιάζονταν ασύστολα όλο αυτό το διάστημα, με αποκορύφωμα τη μη καταβολή των αμοιβών τους από τον εργολήπτη. Πρόκειται για ένα ποσό που μόνο για τα μεροκάματα - και χωρίς να υπολογίζονται οι υπερωρίες και οι ασφαλιστικές εισφορές - φτάνει τα 12 εκατ. δρχ. Τώρα οι εργαζόμενοι αυτοί - που πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας - έχουν γίνει "μπαλάκι" ανάμεσα στον πλοιοκτήτη και την εργοληπτική εταιρία, αν και το Δικαστήριο έκανε δεκτή αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, επιβάλλοντας ταυτόχρονα και πρόστιμα 15 εκατ. δρχ.

Ακόμα στο συγκεκριμένο καράβι παραμένει απλήρωτο και το 7μελές πλήρωμά του, ενώ πάνω σ' αυτό βρίσκεται άγνωστος αριθμός αλλοδαπών, οι οποίοι έχουν προσληφθεί για την εκτέλεση διάφορων εργασιών και όχι μόνο είναι ανασφάλιστοι, αλλά η πλοιοκτήτρια εταιρία περιορίζει όσο γίνεται ακόμα και το φαγητό τους.

Και όμως αν και η ασυδοσία και οι παρανομίες "βγάζουν μάτια", το Λιμενικό Σώμα και η Επιθεώρηση Εργασίας όχι μόνο δε σπεύδουν να επέμβουν αυτεπάγγελτα, αλλά παραμένουν εντελώς απαθείς, ακόμα κι όταν τους γίνονται συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες καταγγελίες από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους και τους συνδικαλιστικούς τους φορείς».

Κι ερωτούνται οι κ.κ. υπουργοί, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να τερματιστεί αυτή η εντελώς απαράδεκτη κατάσταση που συμβαίνει στο δεξαμενόπλοιο «ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1», να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους 18 αμμοβολιστές και στο 7μελές πλήρωμα, να τηρηθεί η νομιμότητα και όλοι οι κανόνες ασφαλείας κατά την εκτέλεση επισκευαστικών εργασιών και να γίνουν σεβαστά όλα τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, Ελλήνων και αλλοδαπών;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ