Παρασκευή 1 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επαναπροωθήσεις από τη Δευτέρα

Με το διώξιμο περίπου 500 προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία θα αρχίσει την ερχόμενη Δευτέρα η εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, όπως επιβεβαίωσε χτες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι επαναπροωθήσεις θα βασίζονται στην αρχή του «ένας για έναν», που σημαίνει ένας Σύρος πρόσφυγας που ήδη φιλοξενείται στη γειτονική χώρα θα μετεγκαθίσταται στην ΕΕ για κάθε έναν Σύρο που θα επαναπροωθείται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά.

Για τα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στο νομικό πλαίσιο τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, η εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου, Ν. Μπερτό, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει την Κομισιόν πως θα περάσει το σχετικό νομοσχέδιο πριν από τη Δευτέρα. Οσον αφορά την τουρκική πλευρά, η εκπρόσωπος δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει την Επιτροπή πως θα έχει πραγματοποιήσει έως τις 4 Απρίλη όλες τις απαραίτητες τροποποιήσεις. Οταν ρωτήθηκε αν οι αλλαγές που προωθεί η Τουρκία θα προσφέρουν την απαιτούμενη νομική προστασία και σε άλλους πρόσφυγες, η Ν. Μπερτό απάντησε ότι η Τουρκία έχει δεσμευθεί πως θα υλοποιήσει όλες τις «απαραίτητες αλλαγές για την εφαρμογή της συμφωνίας». Υπογράμμισε, πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση η τουρκική πολιτική απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες θα πρέπει να συμμορφώνεται με τα διεθνή δεδομένα.

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 5.300 πρόσφυγες βρίσκονται σε κράτηση στα hot spots των νησιών και συγκεκριμένα της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου και ετοιμάζονται για επαναπροώθηση στην Τουρκία. Οπως δήλωσε χτες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας, Κρ. Βιρτς, οι επαναπροωθήσεις ξεκινούν από τη Δευτέρα, αλλά για να τηρηθεί η ημερομηνία αυτή θα πρέπει προηγουμένως να υλοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις.

Επίσης, όπως επισημαίνει το «Ρόιτερς», και «οι δύο πλευρές φαίνονται ανέτοιμες» για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Κεντρικό σημείο ασάφειας παραμένει η μεταχείριση που επιφυλάσσει η τουρκική πλευρά στους μη Σύρους που θα επαναπροωθούνται. Σύμφωνα με εσωτερική αναφορά της Κομισιόν, γνώση της οποίας επικαλείται το Βρετανικό Πρακτορείο, πρέπει να ληφθούν σειρά μέτρων μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, για να υλοποιηθούν οι προγραμματισμένες επαναπροωθήσεις την πρώτη μέρα που προβλέπει η συμφωνία. Στην εσωτερική αναφορά σημειώνεται πως, μεταξύ τους, είναι αλλαγές στη νομοθεσία σε Ελλάδα και Τουρκία, συνεννόηση και αποσαφήνιση σημείων που αφορούν τη μεταφορά και τη διαμονή όσων επαναπροωθηθούν και κυρίως το ζήτημα της μεταχείρισης των μη Σύρων.

Η αναφορά καλεί, επίσης, τα κράτη - μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν σε δημόσιες δηλώσεις διακήρυξης της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας, που αποτελεί νομικό έρεισμα για τις επαναπροωθήσεις. Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, οι πρώτοι που θα επαναπροωθηθούν από τα ελληνικά νησιά θα οδηγηθούν στο Δεκελί, έξω από τη Σμύρνη. Το πού θα οδηγηθούν μεσοπρόθεσμα είναι ακόμη άγνωστο. Πρόσφατα, η Τουρκία είχε αλλάξει τη νομοθεσία της επιτρέποντας την εργασία, υπό περιορισμούς, σε Σύρους πρόσφυγες. Οποιος Σύρος το επιθυμεί, αναφέρει η τουρκική πλευρά, θα μπορεί να μείνει έξω από τα κέντρα υποδοχής που υπάρχουν, τα περισσότερα στην τουρκο-συριακή μεθόριο. Η Τουρκία σκοπεύει, επίσης, να επαναπροωθήσει με τη σειρά της όσους δεν μπορούν να πάρουν άσυλο, στις χώρες προέλευσής τους, ενώ με ορισμένες έχει ήδη σχετικές συμφωνίες, με άλλες, δε, βρίσκεται στο στάδιο κατάρτισής τους (μεταξύ άλλων, με Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Ερυθραία και Σομαλία).

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση, στην Ελλάδα βρίσκονται 51.393 πρόσφυγες. Από αυτούς οι 14.960 είναι στην Αττική και οι 28.451 στη Βόρεια Ελλάδα. Στην Ειδομένη παραμένουν 11.324 πρόσφυγες και στο λιμάνι του Πειραιά τα τελευταία στοιχεία κάνουν λόγο για 5.750. Το τελευταίο 24ωρο διασώθηκαν 211 πρόσφυγες σε πέντε περιστατικά σε Λέσβο και Σάμο. Το στοιχείο αυτό είναι ενδεικτικό μιας μείωσης των προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια. Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, οι «διαμένοντες πρόσφυγες / μετανάστες» χτες ανά χώρο φιλοξενίας που διαχειρίζονται οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι 24.069, με δυνατότητα φιλοξενίας 29.283, και κατανέμονται ως εξής: Λέσβος 2.100, Χίος 1.515, Σάμος 470, Σχιστό 1.950, Λαύριο 399, Μαλακάσα 1.100, Ριτσώνα 908, Διαβατά 2.145, Νέα Καβάλα Κιλκίς 3.540, Χέρσο Κιλκίς 3.945, Αγ. Ανδρέας 128, Κουτσόχερο 1.864, Δολιανά 209, Κατσικάς 1.091, Φιλιππιάδα 693, Καλύβια Πιερίας 340, Νέα Χράνη Πιερίας 208, Κτήμα «Ηρακλή» Πιερίας 47, Γιαννιτσά 1.029 και Βέροια 388.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ