Παρασκευή 1 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια

Το ΚΚΕ καταψήφισε χτες στην Επιτροπή και κατήγγειλε τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Με διαδικασίες fast track προωθεί η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή το απαράδεκτο νομοσχέδιο που συνέταξε για να ενσωματώσει όλες τις μέχρι τώρα αντιδραστικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχει συνυπογράψει από το Σεπτέμβρη μέχρι και τώρα, με τελευταία την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας! Το νομοσχέδιο αναμενόταν να επικυρωθεί αργά χτες το βράδυ από τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, ενώ σήμερα ολόκληρη τη μέρα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την ψήφισή του.

Το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Οπως επισήμανε η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Δ. Μανωλάκου, πρόκειται για «μεθόδευση αυταρχισμού, για να μη γίνει ουσιαστική συζήτηση για το αντιδραστικό και παράνομο περιεχόμενο του νομοσχεδίου - τερατουργήματος, που παραβιάζει και καταπατά το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη της Γενεύης απέναντι στους πρόσφυγες». Πρόσθεσε ότι «η αυταρχική αυτή μέθοδος είναι αντιγραφή μεθόδων που ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και εσείς έντονα καταδικάζατε».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση στην πραγματικότητα καταπατάει τα δικαιώματα των προσφύγων, εντείνει τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα - μετά και από το κλείσιμο των βόρειων συνόρων - ενισχύει τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

Ανάμεσα σε άλλα προωθούνται τα εξής:

  • Προσαρμόζεται η νομοθεσία για το άσυλο με αυτή των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο για τους Πρόσφυγες, που σημαίνει ότι μπήκαν οι βάσεις για να «πάει περίπατο» η Συνθήκη της Γενεύης.
  • Δημιουργείται Εθνική Μονάδα Δουβλίνου (στο πλαίσιο της Υπηρεσίας Ασύλου), αντί να ζητείται η κατάργηση του απαράδεκτου αυτού Κανονισμού της ΕΕ.
  • Δημιουργείται αυτοτελή Υπηρεσία Ασύλου και Αυτοτελή Αρχή Προσφυγών (κατά των απορριπτικών αποφάσεων ασύλου). Αυτό προδιαγράφει ότι προετοιμάζονται για δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις, παρόλο που κανένας σχεδόν πρόσφυγας δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα.
  • Νομοθετούνται τα hot spots, δηλαδή τα «Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης» (ΚΥΤ), με τη συμμετοχή και των μηχανισμών της ΕΕ, δηλαδή του Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EASO). Προβλέπεται η ίδρυση ΚΥΤ, κυρίως στις συνοριακές περιοχές, αλλά ακόμη και στην ενδοχώρα και δημιουργία Κινητών Μονάδων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΜΥΤ).
  • Προβλέπεται η ολοκλήρωση μέσα σε 6 μήνες όλης της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου α' και β' βαθμού, χωρίς καμία πρόβλεψη για πρόσληψη προσωπικού, που πρακτικά σημαίνει αποφάσεις απόρριψης καρμπόν.
  • Ενσωματώνεται η Οδηγία 2013/32/ΕΕ «Σχετικά με κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας», με την οποία μπορεί ν' ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία.
  • Επικυρώνεται η παρουσία ΜΚΟ σε όλες τις υπηρεσίες και τα στάδια που αφορούν τους πρόσφυγες και μετανάστες, από την Υπηρεσία Ασύλου μέχρι τα hot spots. Μάλιστα, για τη νομιμοποίηση της παρουσίας τους προβλέπεται η δημιουργία «Μητρώου πιστοποιημένων φορέων της κοινωνίας των πολιτών».
  • Ανατρέπονται εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτές τις υπηρεσίες.
  • Μπορούν να μπουν ως προϊστάμενοι στις λεγόμενες ανοιχτές δομές ακόμα και ιδιώτες που θα συμβάλλονται με το Δημόσιο, ενώ δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης της φύλαξης των ανοιχτών δομών υποδοχής ή φιλοξενίας σε ιδιωτικές εταιρείες security!
«Φτιάχνετε παντού Αμυγδαλέζες»

Στην τοποθέτησή της, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει και καταπατάει το διεθνές δίκαιο και απαίτησε να κληθεί έστω η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ακόμα και στην Ολομέλεια, για να γνωμοδοτήσει, «η οποία - όπως είπε - ακόμα και αυτή ήδη έχει φύγει από τα νησιά του Αιγαίου, καταδικάζοντας τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που νομοθετείτε, ως παράνομη». «Φτιάχνετε παντού Αμυγδαλέζες, που θα έχουν τον πρώτο ρόλο παντού οι αμαρτωλές ΜΚΟ», ενώ - όπως τόνισε - η μεθόδευση για να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος είναι, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, να μην ενημερωθούν οι εργαζόμενοι σε αυτές τις υπηρεσίες ότι ανατρέπονται τα εργασιακά τους δικαιώματα, αφού καταργούνται ωράρια, αργίες, Κυριακές κ.ά.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση αποσιωπά τους υπεύθυνους ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ για την προσφυγιά, για να καλύψει και τις δικές της «μεγάλες και βαριές ευθύνες». Ειδική αναφορά έκανε στο άρθρο 78, για να δείξει - όπως ανέφερε - την «ξετσιπωσιά της κυβέρνησης», η οποία φτάνει, όπως προβλέπεται στο άρθρο 78, να αναγορεύει το ΝΑΤΟ, το φονιά των λαών, ως φορέα «απόδοσης δωρεών για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων. Ντροπή!». Η εικόνα που ετοιμάζεται με το νομοσχέδιο, είναι «η λήψη μέτρων εκτάκτων καταστάσεων για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που θα βλέπουν κλειστά τα σύνορα, φράχτες, δυνάμεις καταστολής, δακρυγόνα και φυσικά οι αιτούντες άσυλο δεν θα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν το κράτος - μέλος στο οποίο θα ζητούν άσυλο. Ετσι, εκτός των άλλων ενισχύονται τα κυκλώματα διακινητών, δίνοντας και τροφή στο ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον οχετό της Χρυσής Αυγής».

Στη συνεδρίαση μίλησαν και οι βουλευτές του Κόμματος Λ. Κανέλλη και Χρ. Κατσώτης. Η Λ. Κανέλλη αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση φέρνει το θέμα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ ο Χρ. Κατσώτης τόνισε πως η στήριξη της κυβέρνησης στις αποφάσεις της ΕΕ αναπαράγει τα αδιέξοδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ