Τετάρτη 22 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πυρκαγιές σε Ρόδο και Βαρνάβα Αττικής

Μάχη με τις φλόγες έδιναν για δύο μέρες πυροσβέστες και κάτοικοι στη Ρόδο (φωτ.)

Eurokinissi

Μάχη με τις φλόγες έδιναν για δύο μέρες πυροσβέστες και κάτοικοι στη Ρόδο (φωτ.)
Οι πυρκαγιές που εκδηλώνονται τις τελευταίες μέρες σε πολλές περιοχές της χώρας, δυστυχώς προϊδεάζουν για όσα ακολουθήσουν το καλοκαίρι και αναδεικνύουν τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Πυροσβεστική και το προσωπικό εξαιτίας της συνέχισης και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ της πολιτικής μείωσης των κρατικών δαπανών για τις ανάγκες της πρόληψης, της πυρασφάλειας και της δασοπυρόσβεσης.

Πιο συγκεκριμένα, στις φλόγες τυλίχθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας έκταση με χαμηλή βλάστηση στο Βαρνάβα Αττικής, μεταξύ του κοιμητηρίου και του ΧΥΤΑ, ενώ χιλιάδες στρέμματα κάηκαν το Σαββατοκύριακο στη νότια Ρόδο. Η Πυροσβεστική, που ενημερώθηκε στις 12.45 για το συμβάν, επενέβη με 35 πυροσβέστες και 12 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 15 ατόμων, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ στην περιοχή πήγαν και 15 υδροφόρες ΟΤΑ. Η φωτιά δεν απείλησε άμεσα κατοικημένη περιοχή στο Βαρνάβα. Τελικά, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα τέθηκε υπό έλεγχο.

Πυρκαγιά σημειώθηκε και στη Ρόδο. Για δύο μέρες οι πυροσβέστες ήταν στο πόδι - όπως και οι κάτοικοι του νησιού - προκειμένου να ελέγξουν πλήρως τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου κοντά στο χωριό Απολακκιά, το οποίο εκκενώθηκε προληπτικά, όπως και το χωριό Ιστριος. Την άλλη μέρα ήταν καλύτερη η εικόνα από την πυρκαγιά, καθώς δεν υπήρχαν ενεργά μέτωπα. Ωστόσο, στον τόπο ήταν προληπτικά 28 οχήματα με 69 πυροσβέστες, 80 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 εθελοντές, έξι οχήματα ΟΤΑ και οκτώ ιδιωτικά βυτιοφόρα, καθώς και 3 πυροσβεστικά ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη. Οι πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής κάνουν λόγο για 15.000 έως 25.000 στρέμματα καμένης έκτασης. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ρόδου Αγαπητό Παλλά, η φωτιά προκλήθηκε από σπινθήρα θεριστικής μηχανής, όπως παραδέχθηκε στους πυροσβέστες ένας αγρότης που θέριζε το χωράφι του.

Με ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» επισημαίνει πως «και στη φετινή αντιπυρική περίοδο αναδεικνύονται, με ακόμα πιο έντονο τρόπο, τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ), αλλά και το προσωπικό του. Προβλήματα που οφείλονται στη συνέχιση της πολιτικής της μείωσης των κρατικών δαπανών για τις ανάγκες του ΠΣ, αλλά και για τις ανάγκες των υπηρεσιών του δικτύου πρόληψης και πυρασφάλειας, όπως εφαρμόζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, τίποτε δεν άλλαξε σε ό,τι αφορά τη μεγάλη έλλειψη σε μόνιμο προσωπικό. Ιδια δε είναι η κατάσταση και σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό. Λέει συγκεκριμένα: «Ενας σημαντικός αριθμός από τα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα χρονολογείται κατασκευαστικά πέραν των 20 και των 30 ετών. Ο ατομικός εξοπλισμός (στολές πυρκαγιάς, μέσα ατομικής προστασίας) δεν έχει ανανεωθεί τα τελευταία 6 - 7 χρόνια. Σημαντικά προβλήματα παρουσιάζει επίσης και ο ατομικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται κυρίως στα αστικά συμβάντα (όπως είναι οι ακατάλληλες απαρχαιωμένες χαλύβδινες φιάλες των αναπνευστικών συσκευών)». Οσον αφορά τα εναέρια μέσα («Canader» και «Pezzetel») και εκεί η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Είναι παμπάλαια, ενώ συνεχίζεται να δαπανώνται σημαντικά ποσά από το κράτος για ενοικιάσεις ελικοπτέρων, κάθε καλοκαίρι, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων που παρουσιάζει ο εθνικός εναέριος στόλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ