Κυριακή 12 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Η ιδιωτικοποίησή της και διάφορες «συγχύσεις»

Η κυβέρνηση δεν κρύβει βέβαια την πρόθεσή της για ιδιωτικοποίηση της ΟΑ, μέσα στα πλαίσια φυσικά μιας ευρείας πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων. (Πόσο μάλλον ειδικά σήμερα που θέλει να δείξει στην άρχουσα τάξη - για να διατηρήσει την υποστήριξή της - την αποφασιστικότητά της, να προωθήσει την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, παρά τους τριγμούς που προκάλεσαν οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό). Το ίδιο και η ΝΔ. Η εσωκομματική «αντιπολίτευση» του ΠΑΣΟΚ - το λεγόμενο «καλό» ΠΑΣΟΚ - ψηφίζει πάντα τις κατευθύνσεις της ηγεσίας και στα κομματικά όργανα και στη Βουλή. Κατά σύμπτωση(!) καμιά φορά δεν τις ψηφίζει εκεί, όταν είναι δεδομένη η υπερψήφιση κάποιου ν/σ και από την αξιωματική αντιπολίτευση (π.χ. «τρομονόμος»).

Εμφανίστηκε και μια «κίνηση» των πρωτοκλασάτων συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΑΣΚΕ με επικεφαλής τον ίδιο τον Πολυζωγόπουλο που στην ουσία εκφράζει απλά την αγωνία του ΠΑΣΟΚ για απώλεια της κυβερνητικής εξουσίας και ως εκ τούτου και των προνομίων που απολαμβάνουν αυτά τα στελέχη στον κρατικό μηχανισμό. Μιλάνε για «κοινωνικό πρόσωπο» (τώρα το θυμηθήκανε, τόσο καιρό στήριζαν αυτή την πολιτική!), αλλά στην ουσία το πρόσωπο αυτό είναι μια προσπάθεια φτιασιδώματος της φιλομονοπωλιακής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Ενώ δηλώνουν «κατηγορηματικά αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας», αποδέχονται τη μετοχοποίηση (αυτή δεν είναι ιδιωτικοποίηση!), θεωρούν σημαντική την είσοδο στην ΟΝΕ και αναπτυξιακό το ρόλο του Χρηματιστηρίου, ψελλίζουν κάτι για κολοβό 35ωρο (χωρίς 7ωρο, 5ήμερο) και τελικά αυτό που τους ενδιαφέρει είναι «η νικηφόρα προοπτική», φυσικά του ΠΑΣΟΚ!

Η ηγεσία της ΔΑΚΕ στήριξε αυτή την πολιτική, μέσα και από το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο μαζί με την ΠΑΣΚΕ και όσο και να προσπαθεί δεν τα καταφέρνει - όπως και η ΠΑΣΚΕ - να αποδείξει τη διαφοροποίησή της από την πολιτική του κομματικού της φορέα, της ΝΔ, που είναι αναφανδόν και πλειοδοτεί υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, δηλαδή συνολικά υπέρ των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Ο ΣΥΝ και οι ΣΥΝ αυτώ (ΚΕΔΑ, «Χώρος» κλπ.), θέλουν έναν καλό καπιταλισμό, με καλούς κανόνες της αγοράς, με καλό Χρηματιστήριο (είναι ένας δημιουργικός θεσμός(!) κατά τον ΣΥΝ), θέλουν και έναν καλό καταμερισμό «κυρίων» στους τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως οι Αερομεταφορές, οι Τηλεπικοινωνίες, κλπ. Ετσι θέλουν έναν κρατικό φορέα στις Τηλεπικοινωνίες (όσο κομμάτι δημόσιο έχει απομείνει φυσικά στον ΟΤΕ, γιατί δε ζητούν την επαναφορά του στο κράτος) δίπλα στα ιδιωτικά μονοπώλια, μια κρατική «Ολυμπιακή Αεροπορία» (ΟΑ) δίπλα στις ιδιωτικές, έναν κρατικό τομέα πλάι στους ιδιωτικούς κολοσσούς που αναπτύσσονται σήμερα στον τομέα Υγείας κλπ.

Ετσι η καραμπινάτη φιλελεύθερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ, η πολιτική εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου, παραχώρησης «πεδίου δόξης λαμπρού» σε αυτό, διευκόλυνσής του για διείσδυση σε τομείς που μέχρι τώρα - για λόγους που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε - αυτό ή δε συμμετείχε ή δεν κυριαρχούσε - στην πατρίδα μας και άλλες χώρες της Ευρώπης τουλάχιστον: Ηλεκτρική Ενέργεια, Αερομεταφορές, Υγεία, Παιδεία, Αγροτική Οικονομία κλπ. Ολη αυτή η πολιτική λοιπόν για τον ΣΥΝ και την παρέα του είναι απλά θέμα διαχείρισης: «Ο ΟΤΕ θα μπορούσε», «η ΟΑ θα μπορούσε», «η Δημόσια Υγεία θα μπορούσε», κλπ. Θα μπορούσαν δηλαδή να είναι εύρωστοι και ισότιμοι δίπλα στα ιδιωτικά μονοπώλια! Ομολογουμένως βαθιά αριστερή ανάλυση! Ας αφήσουμε τα μονοπώλια να μπουν σε αυτούς τους τομείς (θα μας αμείψουν πολιτικά - τουλάχιστον - γαρ) και ας καλλιεργούμε αυταπάτες για ισότιμο δημόσιο τομέα!

Να λοιπόν ένας καλός καπιταλισμός, ισορροπημένος, ακίνητος και στατικός, που έχει μοιράσει τα οικόπεδά του: Από δω ο ιδιωτικός και από κει ο δημόσιος τομέας. Συμφωνία κυρίων! Θα μπορούσαν να προτείνουν και κάτι ακόμα: Να μην εκμεταλλεύονται τα μονοπώλια την εργατική τάξη και τους λαούς, να αφήσουν και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτύσσονται, να μη σκοτώνονται μεταξύ τους και προκαλούν πολέμους, κλπ.

Αυτά βέβαια τα λέμε με την προϋπόθεση ότι οι ΣΥΝ-ΚΕΔΑ είναι ενάντια έστω στις ιδιωτικοποιήσεις, της ΟΑ π.χ. Ομως είναι; Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΣΠΑ για τη συγκρότηση του Προεδρείου, ο εκπρόσωπος των ΣΥΝ-ΚΕΔΑ πρότεινε προγραμματικό Προεδρείο στη βάση των αποφάσεων των πρόσφατων (μάλιστα!) Συνεδρίων της ΟΣΠΑ, δηλαδή, π.χ., του Ιούνη του 2000, όπου ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ άλλαξαν την ομόφωνη θέση για ΟΑ 100% δημόσια με το 49%-51%! Ο νοών νοείτω. Ετσι είναι: Το σχολειό της ταξικής πάλης πολλοί το διανύουν, όμως δε μαθαίνουν όλοι «γράμματα».

Δε χρειάζεται νομίζουμε να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στη στάση των ηγεσιών των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, στην ΟΣΠΑ τουλάχιστον, όλα αυτά τα χρόνια: Ταυτίστηκαν πλήρως, στηρίζοντας με κάθε μέσο την κυβερνητική πολιτική, προκαλώντας την αδρανοποίηση και την απογοήτευση των εργαζομένων.

Αυτή είναι η μια πλευρά των εξελίξεων. Ομως υπάρχει και η άλλη: Οι συγκλονιστικές κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό, το Γκέτεμποργκ, τη Γένοβα. Ειδικά για την τελευταία - όπου έκανε αίσθηση η παρουσία του ΚΚΕ (που καταχειροκροτήθηκε) και του ΠΑΜΕ - ενόχλησε μερικούς η τοποθέτηση του ΚΚΕ πως δεν μπορεί να είναι συνεπής η διεθνής δράση, χωρίς δράση σε εθνικό επίπεδο: Δεν μπορείς με άλλα λόγια να «γλείφεις» ΠΑΣΟΚ και μεγάλο κεφάλαιο στην Ελλάδα και να λες ότι παλεύεις την «παγκοσμιοποίηση» (δηλαδή τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τον ίδιο τον καπιταλισμό, για να μην μπερδευόμαστε). Καθώς επίσης ενόχλησε και η κριτική του ΚΚΕ σε ορισμένα συνθήματα, όπως το «Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη». Δηλαδή τα μονοπωλιακά κέρδη ας υπάρχουν; Για να μη μιλήσουμε και για φαιδρές απόψεις περί διαδικασιών διαλόγου στη Γένοβα (με έναν νεκρό!), όπως λένε ορισμένοι!

Σε αυτές τις αντιφατικές συνθήκες προωθείται η ιδιωτικοποίηση στην ΟΑ. Τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι, οι όποιες συνεπείς συνδικαλιστικές δυνάμεις; Θα αφεθούν στις παραδομένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος ασκώντας απλά πολεμική σε αυτές; Θα πρέπει πάντα έμμεσα στην ουσία με τη στάση τους να λογοδοτούν στην άρχουσα τάξη πως δε συνεργάζονται με το ΚΚΕ ή στην καλύτερη περίπτωση να βλέπουν πάντα μπροστά τους το καπέλωμά του; Θα επιδιώκουν απλά την περιχαράκωση του χώρου τους; Ποια θα είναι τελικά η γραμμή αντιπαράθεσης, το «κόμματα - μη κόμματα» (και μήπως το «μη κόμματα» σημαίνει απλά: «μη ΚΚΕ»;) ή οι δυο αντίθετες πολιτικές, δηλαδή «Με το λαό ή με τα μονοπώλια»;

Αυτά τα ερωτήματα θέλουν απάντηση. Και η μόνη θετική απάντηση για τους εργαζόμενους, το λαό και τη χώρα είναι: Συσπείρωση, Επιτροπές Αγώνα τώρα, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, ενάντια στην ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος και των εργασιακών σχέσεων, για μόνιμη και σταθερή απασχόληση, για μια άλλη οικονομία. Για να διαμορφώσουμε το χώρο υποδοχής, το αποκούμπι των εργαζομένων που θέλουν να παλέψουν, ώστε να ακολουθήσουν και όσοι αμφιταλαντεύονται. Και θα ακολουθήσουν. Είμαστε σίγουροι.


Γιώργος ΦΙΛΙΠΠΟΥ
Αχτίδα Μεταφορών της ΚΟΑ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ