Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Νέες διευκολύνσεις σε ΝΑΤΟικούς μηχανισμούς

Υπερψηφίστηκαν και από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής οι τρεις συμβάσεις που κατέθεσε το υπουργείο Αμυνας, με μορφή νομοσχεδίων, με τις οποίες ενισχύεται παραπέρα η συμμετοχή της Ελλάδας στους στρατιωτικούς μηχανισμούς του ΝΑΤΟ.

Η πρώτη αφορά την «Κύρωση της Τροποποίησης υπ' αριθμ. 2 στη Συμφωνία Διοικητικής Φύσης», μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Αμυνας της Γαλλίας και της Ελλάδας, «περί συνεργασίας στο πλαίσιο Τεχνολογικού Συστήματος Επίδειξης μη Επανδρωμένου Μαχητικού Αεροσκάφους (Vehicule Aerien de Combat sans Pilote, UCAV)». Η δεύτερη τη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Βουλγαρίας «εντός του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών της Αθήνας (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ - AMSCC)».

Η τρίτη σύμβαση αφορά την «κύρωση της Τεχνικής Συμφωνίας» ανάμεσα στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας Ελλάδας, Ιταλίας, Πολωνίας, Τουρκίας, Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας, Λουξεμβούργου και Ισπανίας «σχετικά με την επάνδρωση, χρηματοδότηση, διοίκηση και υποστήριξη του Στρατηγείου EUROCORPS (Ευρωπαϊκό Στρατιωτικό Σώμα) Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης NATO EUROCORPS (NRDC EC)».

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν τις τρεις συμβάσεις. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή στην πρώτη ψήφισε παρών, στη δεύτερη και την τρίτη κατά, διότι σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του φασιστικού μορφώματος, Χρ. Παππά, θα πρέπει «να αναθεωρηθεί» η σχέση της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ μετά τη «θετική νίκη του Τραμπ».

Η κυβέρνηση διευρύνει τη συμμετοχή της Ελλάδας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς

Το ΚΚΕ καταψήφισε και τις τρεις συμβάσεις. Οπως επισήμανε η ειδική αγορήτρια, Λ. Κανέλλη, τόσο η διεύρυνση του ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ που έχει έδρα την Αθήνα, ανήκει στο ΓΕΕΘΑ, το οποίο ναυλώνει με τα λεφτά των λαϊκών οικογενειών εμπορικά πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, όσο και η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Στρατιωτικού Σώματος Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ, διευρύνουν τη συμμετοχή της Ελλάδας «στους πιο επικίνδυνους σχεδιασμούς», σε μία περιοχή όπου μαίνονται σφοδροί ανταγωνισμοί και ισχυρές συγκρούσεις για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών και ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους. Ενδεικτικά, το Στρατιωτικό Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης έχει συμμετάσχει στους πολέμους σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κόσσοβο, Αφγανιστάν, συνεχώς εξελίσσεται ώστε σήμερα να αποτελεί μία ΝΑΤΟική δύναμη επιχειρήσεων υψηλής ετοιμότητας, που μπορεί βαθμιαία να φτάσει να διοικεί στρατεύματα μέχρι 60.000 άνδρες, ανάλογα με τις ανάγκες της λυκοσυμμαχίας.

Η Λ. Κανέλλη καταψήφισε επίσης και τις δύο τροπολογίες που αφορούσαν το Φεστιβάλ Αθηνών, με τις οποίες συντηρούνται το καθεστώς εμπορευματοποίησης και η ομηρία των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ