Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Στοιχείο ταξικής αναμέτρησης το καθημερινό διάβασμά του «Ριζοσπάστη»

Σε εκδήλωση στο Μπραχάμι, με τίτλο «"Ριζοσπάστης": 95 χρόνια όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ», μίλησε ο Κύριλλος Παπασταύρου

Στιγμιότυπο από την ξενάγηση που γινόταν στην έκθεση
Στιγμιότυπο από την ξενάγηση που γινόταν στην έκθεση
Στο Μπραχάμι, σε εκδήλωση για τον «Ριζοσπάστη» που στήθηκε με μεράκι από τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τιμήθηκαν ιδιαίτερα όλοι εκείνοι, που, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, συνέβαλαν στο να γράφεται, να τυπώνεται και να διαδίδεται η εφημερίδα μας. Σε όσους με φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια και εκτελέσεις την κράτησαν όρθια, για να διαδίδεται στην εργατική τάξη η πολιτική του Κόμματος.

Οι Οργανώσεις, προετοιμάζοντας την εκδήλωση διακινούσαν ερωτηματολόγιο, το οποίο βοήθησε να «ανοίξει» η συζήτηση για τη σχέση των εργαζομένων με τον «Ριζοσπάστη», για να καταγραφούν γνώμες και παρατηρήσεις για την καλύτερη αξιοποίηση της εφημερίδας. «Ηξερες ότι ο "Ριζοσπάστης" είναι η μόνη εφημερίδα που έχει τμήμα εργατικού ρεπορτάζ;», αναφερόταν, ανάμεσα σε άλλα, στο ερωτηματολόγιο, ενώ άλλες πληροφορίες που κατέγραφε από τον αναγνώστη ήταν από πού αντλεί συστηματικά ενημέρωση, ποια είναι η γνώμη του για τα τετρασέλιδα του «Ριζοσπάστη», κάθε πότε τον διαβάζει κ.λπ.

Στην είσοδο της αίθουσας της εκδήλωσης σε βίντεο παρουσιάζονταν επιλεγμένα πρωτοσέλιδα που αποτύπωναν σημαντικές ιστορικές στιγμές, όπως η απελευθέρωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη το 1945, ή ο τίτλος με το κάλεσμα του Κόμματος για να κρατηθεί «Ψηλά η σημαία», όταν ανατράπηκε ο Σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ. Το συγκεκριμένο μάλιστα πρωτοσέλιδο ανατυπώθηκε σε αναμνηστική κάρτα και μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους.

Στην αίθουσα του Δημαρχείου Αγ. Δημητρίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση
Στην αίθουσα του Δημαρχείου Αγ. Δημητρίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση
Στο χώρο λειτούργησε, επίσης, έκθεση με τίτλο «Ριζοσπάστης: 95 χρόνια όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ 1921 - 2016», για την οποία στελέχη του Κόμματος φρόντιζαν να γίνεται οργανωμένη ξενάγηση με ενημέρωση για το περιεχόμενό της. Η έκθεση «φιλοτεχνημένη» με πρωτοσέλιδα, αποσπάσματα δημοσιευμάτων του «Ριζοσπάστη» κ.ά. από όλη την ιστορική του διαδρομή ανέδειξε τον αναντικατάστατο ρόλο του στη διαφώτιση των εργαζομένων, αλλά και στην οργάνωση της πάλης τους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή βίντεο, αφιερωμένο στην ιστορική διαδρομή του «Ριζοσπάστη», ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Τσίρος, εκ μέρους του «Σπιτιού του Αγωνιστή».

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που, αναφερόμενος στο χαρακτήρα του «Ριζοσπάστη», σημείωσε ότι αυτός δεν ήταν ποτέ η εφημερίδα του περιπτέρου, αφού δεν ήταν η εφημερίδα με την οποία ο αναγνώστης της είχε μια «παθητική» σχέση. «Ηταν εφημερίδα της δράσης, διακινούταν με κύρια ευθύνη των Κομματικών Οργανώσεων, των μελών, των στελεχών και των φίλων του Κόμματος. Ζούσε και ζει μέσα στους αγώνες, εκεί που οξύνεται η ταξική πάλη...», πρόσθεσε.

Το στέλεχος του Κόμματος υπενθύμισε ότι η διακίνηση του «Ριζοσπάστη» «χέρι - χέρι», με οργανωμένα συνεργεία του Κόμματος και της ΚΝΕ επιβλήθηκε από τη δράση μας τις δεκαετίες του 1970 και 1980, ενώ και το 1990 επιχειρήθηκε ξανά να μπουν εμπόδια μετά την αντεπανάσταση, αφού, σύμφωνα με τον αστικό νόμο «απαγορεύεται η διακίνηση της εφημερίδας εκτός πρακτορείου».


Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τόνισε πως όχι τυχαία, διακοπή στην έκδοση και την κυκλοφορία του «Ριζοσπάστη» υπήρχε μόνο σε περιόδους που το Κόμμα είχε σοβαρό ιδεολογικό - πολιτικό και οργανωτικό πρόβλημα, που αμφισβητούνταν η επαναστατική φυσιογνωμία του, κάτι που αφορά κυρίως την περίοδο 1955 - 1968. Δηλαδή, όταν στο Κόμμα σημειώθηκε δεξιά οπορτουνιστική στροφή, όταν διαλύθηκαν οι παράνομες Κομματικές Οργανώσεις. Η ύπαρξη του «Ριζοσπάστη» ως οργάνου της ΚΕ του Κόμματος ξανααμφισβητήθηκε την περίοδο 1989 - 1991, όταν στο πλαίσιο του «ενιαίου ΣΥΝ» εκδίδονταν και άλλες γενικά «αριστερές» εφημερίδες, π.χ. η «Πρώτη» και ο «Ριζοσπάστης» έπαψε να λειτουργεί με βάση τις κομματικές αρχές.

Αλλο ένα σημαντικό στοιχείο και «κατάκτηση που πρέπει να περιφρουρηθεί με κάθε τρόπο» που ανέδειξε ο Κ. Παπασταύρου είναι αυτό της καθημερινής κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη». Το ότι εξασφαλίζεται η δυνατότητα να φτάνει καθημερινά η άποψη, η γνώμη, η κατεύθυνση του Κόμματος σε όλη την Ελλάδα είναι κάτι που δεν ισχύει για ένα μεγάλο μέρος ΚΚ άλλων χωρών.

Η άνοδος της διακίνησης του «Ριζοσπάστη» απαραίτητος όρος για να ανέβει η πολιτική επιρροή του ΚΚΕ

Στην ομιλία του, ο Κ. Παπασταύρου απάντησε και στο σκεπτικό ότι το διάβασμα της εφημερίδας «περισσεύει» λόγω της εύκολης πρόσβασης στο διαδίκτυο και στο portal του «902», άποψη που πιο έντονα υπάρχει σε νεότερες ηλικίες. Οπως είπε «πρέπει να σπάσει ο μύθος ότι το διαδίκτυο αποτελεί παράγοντα που "σπάει" τους φραγμούς της ενημέρωσης, την εξάρτησή της, επειδή μπορεί υποτίθεται να κυκλοφορήσουν ειδήσεις πέρα από τον έλεγχο μονοπωλιακών ομίλων και αστικού κράτους. Ολο το διαδίκτυο βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κεφαλαίου και του κράτους του. Υπάρχουν νόμοι, κανόνες και μηχανισμοί που εξασφαλίζουν ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί έξω από τα επιτρεπτά για το κεφάλαιο όρια. Βεβαίως το διαδίκτυο ως σύγχρονη εφαρμογή είναι αξιοποιήσιμη και από το εργατικό - λαϊκό κίνημα και γι' αυτό το Κόμμα έχει προχωρήσει στη διαμόρφωση του πόρταλ, ενώ κάνει προσπάθεια βελτίωσης της διαδικτυακής του παρουσίας. Το πόρταλ 902.gr, αποτελεί και αυτό ένα πολύτιμο εργαλείο, σημαντικό ΜΜΕ του Κόμματος, που όμως αντικειμενικά περιορίζεται στην ειδησεογραφική πλευρά, στη γρήγορη ενημέρωση, στο να δοθεί ένα άμεσο στίγμα στην είδηση που τρέχει. Δεν μπορεί να γίνει εργαλείο ζύμωσης. Το διαδικτυακό πόρταλ και η εφημερίδα αποτελούν δύο διαφορετικά μέσα που επιτελούν διαφορετικές λειτουργίες, δεν μπορεί το ένα να συγχέεται με το άλλο.

Για τους κομμουνιστές, τους πρωτοπόρους αγωνιστές, το ζήτημα δεν είναι απλώς να πληροφορούνται για τις εξελίξεις, αλλά να μπορούν να τις κατανοούν, να τις ερμηνεύουν για να μπορούν να παρεμβαίνουν σε αυτές. Η διαδικασία λοιπόν της μελέτης και του διαβάσματος, και όχι απλώς της πληροφόρησης ή ενημέρωσης μέσα από μια απλή «ροή» ειδήσεων, είναι μια ιδιαίτερη γνωστική - νοητική διαδικασία, αναντικατάστατη, που δεν μπορεί να αναπληρώσει όλο τον πλούτο και τη ροή των αποσπασματικών πληροφοριών, που φεύγουν όπως έρχονται».

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση και τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη» υπογράμμισε ότι αυτή είναι πολύ πίσω όχι μόνο από τις ανάγκες, αλλά και από τις δυνατότητες που έχουν το Κόμμα και η ΚΝΕ: «Η αντιστροφή αυτής της κατάστασης είναι απαραίτητος όρος για να ανέβει η πολιτική επιρροή του ΚΚΕ, να συνδεθούν πολύ περισσότεροι εργάτες με την επαναστατική πολιτική του. Πρέπει να αλλάξει η σχέση τους με το διάβασμα, τη μελέτη, γεγονός που η ίδια η κοινωνικο-οικονομική πραγματικότητα το επιβάλλει. Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη, πολύ πιο μπερδεμένη, οι εξελίξεις πολύ πιο απαιτητικές και απαιτείται καθημερινή επαφή με την παρέμβαση του Κόμματος που είναι αδύνατον να περάσει μέσα από την παρουσία εκπροσώπων του Κόμματος στα αστικά ΜΜΕ.

Η καθημερινή αγορά και το διάβασμα του "Ριζοσπάστη" είναι στοιχείο αναμέτρησης με τον ταξικό αντίπαλο, όσο κι αν ακούγεται βαρύγδουπο. Γιατί όπου δεν μπαίνει ο "Ριζοσπάστης", σε όποιο σπίτι, χώρο δουλειάς δεν φτάνει, όποιος εργάτης, ακόμα και ο πιο πρωτοπόρος δεν τον μελετά, σημαίνει ότι μπαίνει μόνο η αστική άποψη για τα πράγματα, ότι διαμορφώνεται "κολοβή" αντίληψη για τις εξελίξεις και την πραγματικότητα και χάνεται ο οδηγός δράσης. Είναι στοίχημα ζωτικής σημασίας να αξιοποιήσουμε τον "Ριζοσπάστη", για να φτιάξουμε τη δική μας γραμμή άμυνας απέναντι στην ιδεολογική επικοινωνιακή επίθεση του αντιπάλου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάθε μέρα να ξεκινάει με τον «Ριζοσπάστη»! (2020-04-25 00:00:00.0)
Κάθε μέρα να ξεκινάει με τον «Ριζοσπάστη»! (2020-04-18 00:00:00.0)
Με όπλο την άμιλλα για την αύξηση της κυκλοφορίας (2020-03-14 00:00:00.0)
Ο «Ριζοσπάστης», καθημερινό στήριγμα της εργατικής - λαϊκής πάλης (2014-09-30 00:00:00.0)
Η σχέση του κομματικού μέλους με τον «Ριζοσπάστη» (2013-11-03 00:00:00.0)
Ζεστή υποδοχή την πρώτη μέρα λειτουργίας (2012-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ