Τρίτη 22 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ιστορική γνώση και μνήμη να τροφοδοτήσει τη θέληση για δράση

Στις ομιλίες του σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, ξεχωριστή ήταν η αναφορά του Δ. Κουτσούμπα στην πορεία προς τον εορτασμό για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ και στο τι σηματοδοτεί η επέτειος αυτή για τους σημερινούς στόχους του Κόμματος. Στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Ηράκλειο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Κάπα Κάπα Εψιλον, 100 χρόνια με το Λαό για το Σοσιαλισμό». Μ' αυτό το σύνθημα που αποφάσισε η ΚΕ, η πενταετία που διανύουμε, από το 2013 έως το 2018, είναι αφιερωμένη στη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Κάπα Κάπα Εψιλον, η σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος, όπως γράφει και ο ποιητής μας, ο Γιάννης Ρίτσος.

98 χρόνια Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, 98 χρόνια αγώνες, θυσίες, στερήσεις, διώξεις που κατέθεσαν οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες στην υπόθεση του σοσιαλισμού, για να οδηγηθεί σ' αυτήν τη ζωή, και όχι στη Δευτέρα Παρουσία, η εργατική τάξη στην εξουσία.

Στις 28 Δεκεμβρίου 1991, ο «Ριζοσπάστης» κυκλοφορούσε με προμετωπίδα στο εξώφυλλό του τους στίχους του Μπέρτολτ Μπρεχτ:

Καθώς ο λαός περνούσε στα κουρέλια

Και με τις καινούργιες στολές

Κάτω από τις σημαίες των φονιάδων

Και μέσα απ' όλες τις μεταμορφώσεις,

που αποτρόπαιο σε κάνουν

Περιμέναμε εμείς που δεν μπορέσανε

να μας απογοητέψουν

Το θρίαμβό του.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, πόσες και πόσες φορές δεν νιώσαμε συγκίνηση μπροστά σ' αυτή τη σελίδα του «Ριζοσπάστη», που δείχνει ποια είναι η ιστορική σημασία κάθε επετείου του ΚΚΕ, στην πορεία προς την κορύφωση του γιορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ.

Είναι όρκος στην κομμουνιστική του ύπαρξη, για την ταξική γραμμή πάλης στο δίκιο του μισθωτού και της οικογένειάς του, ανεξάρτητα από το μορφωτικό του επίπεδο ή την ειδίκευσή του, ανεξάρτητα από τη μορφή της καπιταλιστικής εργασιακής σχέσης.

Είναι δέσμευση για τη γραμμή πάλης σε συμμαχία με το φτωχό αγρότη και τον αυτοαπασχολούμενο, στην υπεράσπιση των αναγκών των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, Ελλήνων ή μεταναστών.

Είναι δέσμευση ότι το ΚΚΕ θα εντείνει τις πρωτοβουλίες για το συντονισμό της κομμουνιστικής γραμμής πάλης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, στην πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Το ΚΚΕ εντείνει τη δράση του για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης της διεθνούς εργατικής τάξης, ανεξάρτητα από την εθνική προέλευση, το χρώμα της φυλής, τη γλώσσα, τις πολιτιστικές παραδόσεις ή θρησκευτικές επιρροές και άλλα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν διαφορετικά τμήματα της διεθνούς εργατικής τάξης, τα δισεκατομμύρια του πλανήτη μας που αντικειμενικά δένονται μεταξύ τους ενάντια στην παγκόσμια κυριαρχία της εκμεταλλευτικής σχέσης κεφαλαίου - εργατικής δύναμης, δηλαδή της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής.

Το ΚΚΕ παλεύει για να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια της ταξικής πάλης

Ο ταξικός αντίπαλος έχει βαθιά συνείδηση της αποφασιστικότητας, των διαχρονικών εγγυήσεων του ΚΚΕ σε αυτές τις δεσμεύσεις, γι' αυτό και επιδεικνύει την ανάλογη αντι-ΚΚΕ επιθετικότητα, προσαρμοσμένη σε μορφές και μέσα ανάλογα με το συσχετισμό δυνάμεων, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και ανάλογα με την κατάσταση στο ίδιο το εργατικό, στο κομμουνιστικό κίνημα διεθνώς.

Ολη η πολύμορφη δραστηριότητα για τα 100 χρόνια του Κόμματος στοχεύει στην απόκτηση ιστορικής γνώσης και μνήμης, ιδιαίτερα από τους νέους και τις νέες, τέτοιας γνώσης που θα τροφοδοτήσει τη θέληση για δράση, για ταξική πάλη στις μέρες μας.

Το ΚΚΕ παλεύει για να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τις κορυφαίες στιγμές της στη διάρκεια του ΔΣΕ, την περίοδο 1946 - 1949.

Εξίσου παλεύει για να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια της ταξικής πάλης στη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες.

Σήμερα η αστική αντίδραση και η οπορτουνιστική δειλία συμπίπτουν στη διαστρέβλωση της αλήθειας:

Αμαυρώνουν τις επαναστατικά, κομμουνιστικά πιο δυνατές περιόδους, διαστρεβλώνουν την ταξική ουσία της επανάστασης, την κοινωνική και πολιτική διαδικασία για το οριστικό ξερίζωμα των αντιδραστικών φύτρων του παρελθόντος, για το γιγάντωμα των νέων σχέσεων σε όλη τη δομή της οικοδομούμενης νέας κοινωνίας, στη σκέψη, στη θέληση και στη δράση του ανθρώπου της νέας κοινωνίας.

Κάθε νέος και νέα από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα με κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες και ριζοσπαστικούς προβληματισμούς, με όπλο τη μαρξιστική μόρφωση, την ιστορική γνώση της ταξικής πάλης και βέβαια την εμπειρία του αγώνα, μπορεί να συμβάλει στο να απομακρυνθεί από την ιστορική αλήθεια η τέφρα της ταξικής σκοπιμότητας του κεφαλαίου και της ψευτοαριστερής - με ηττοπάθεια - προσαρμογής σε αυτή.

Η σχέση του ΚΚΕ με το λαό, θεμελιακό στοιχείο του

Παίρνει ποικίλες μορφές η επιχείρηση αμαύρωσης, διαστρέβλωσης της Ιστορίας, της σημερινής δράσης, αλλά και των θέσεων κοινωνικής προοπτικής του ΚΚΕ.

Μία από αυτές είναι η καθαρή συκοφαντία ότι το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για τα άμεσα προβλήματα, τις άμεσες διεκδικήσεις, ότι τα παραπέμπει όλα σ' ένα μακρινό ή και ουτοπικό σοσιαλιστικό μέλλον, σε συνδυασμό με την προσπάθεια καπηλείας αγώνων ή της σχέσης του ΚΚΕ με ηρωικές στιγμές της ταξικής πάλης.

Η ιστορία ενός κόμματος στη σχέση του με το εργατικό, το λαϊκό κίνημα δεν διαμορφώνεται ευκαιριακά, συγκυριακά, προπαγανδιστικά, τυχοδιωκτικά.

Η σχέση του ΚΚΕ με το λαό, που είναι θεμελιακό στοιχείο του, οικοδομήθηκε στο γεγονός ότι οι δυνάμεις του, τα μέλη και τα στελέχη του, σχεδόν 100 χρόνια τώρα, η νεολαία του, στα σχεδόν 50 χρόνια της ΚΝΕ, αλλά και στα χρόνια της ΟΚΝΕ και της ΕΠΟΝ, ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της πάλης, για όλες τις κοινωνικές ανάγκες, όπως εκφράζονταν σε κάθε ιστορική περίοδο.

Πρωτοστάτησαν, αγωνίστηκαν, έδωσαν και τη ζωή τους σε όλες τις συνθήκες. Παράνομης ή τυπικά νόμιμης παρουσίας των κομμουνιστών και κομμουνιστριών. Σε συνθήκες αστικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος ή στρατιωτικής δικτατορίας. Ξένης κατοχής και δοσίλογης κυβέρνησης ή τυπικής εθνικής ανεξαρτησίας, σε καθεστώς ισχυρής αμερικανικής στρατιωτικής πολιτικής παρουσίας κατά τα χρόνια του ΔΣΕ και μετά την ήττα του.

Το ΚΚΕ υπερασπίστηκε αταλάντευτα το δικαίωμα στην εργασία, στη δημόσια Παιδεία και φροντίδα υγείας, στην Κοινωνική Ασφάλιση, ανεξάρτητα από τη φάση του κύκλου της οικονομικής κρίσης και τις ανάγκες αναπαραγωγής του κοινωνικού κεφαλαίου.

Η πραγματική διαχρονική σχέση του ΚΚΕ με το εργατικό και λαϊκό δίκιο είναι που ενέπνευσε εκατοντάδες ανθρώπους της τέχνης, της λογοτεχνίας, παιδαγωγούς, ιστορικούς, γενικότερα διανοούμενους.

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε νομό και πόλη, σε κάθε χωριό, μέσα κι έξω από τους τόπους δουλειάς, διαδραματίστηκαν γεγονότα αυτής της σχέσης ΚΚΕ - εργατικού, λαϊκού κινήματος.

Γεγονότα που αναδεικνύουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, μέσα από τις πολύμορφες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα, απ' όλες τις Κομματικές Οργανώσεις.

Φιλοδοξία μας να γίνουμε πιο ικανοί στην προβολή της πολιτικής μας πρότασης

Από την εκδήλωση της ΚΟ Ρεθύμνου, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε σχετικά με τους στόχους του Κόμματος:

«Οταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαβεβαιώνει το κεφάλαιο πως βασική φιλοδοξία της είναι, όπως λέει και ο πρωθυπουργός της, "να μην καταγραφεί ως μία ακόμη κυβέρνηση της κρίσης, αλλά ως η κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από την κρίση"... Δηλαδή διαβεβαιώνει το κεφάλαιο πως φιλοδοξία της είναι να ολοκληρώσει την αποστολή της απέναντί του - όχι μόνο να διαχειριστεί την οικονομική κρίση υλοποιώντας μία προς μία τις απαιτήσεις του για το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά με τη διαχείρισή της να συμβάλει στην ανάκαμψη της κερδοφορίας του, στην καπιταλιστική ανάκαμψη...

Οταν ο κ. Τσίπρας λέει πως "η ιστορία δεν θυμάται την Αριστερά για τα εύκολα, μα για να βγάλει το φίδι από την τρύπα" και εννοεί αυτό ακριβώς, ότι αυτή η αστική κυβέρνηση με το αριστερό προσωπείο επιδιώκει να βγάλει το κεφάλαιο από την κρίση με το λαό και τη νεολαία να ματώνουν, θέλει να δώσει ανάσα ζωής στο σάπιο σύστημα, που το μόνο που έχει να προσφέρει στην εργατική τάξη είναι ανεργία, φτώχεια, κρίσεις και πολέμους.

Η δική μας φιλοδοξία είναι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις μέσα στο λαό, για να μην περάσουν οι νέες ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα που ετοιμάζονται, να μη νομιμοποιηθεί στην εργατική - λαϊκή συνείδηση η αντιλαϊκή πολιτική, να μη συνεχίσει ο λαός να πληρώνει τα βάρη της κρίσης, να διεκδικήσει αναπλήρωση των απωλειών, να μη θεωρήσει τέλος πάντων όλα όσα έχασε στα χρόνια της κρίσης "περασμένα - ξεχασμένα".

Η δική μας φιλοδοξία είναι να γίνουμε πιο ικανοί, ώστε να πρωτοστατούμε στους καθημερινούς αγώνες των εργαζομένων, να συμβάλουμε στην ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στην ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τα μονοπώλια και την εξουσία τους, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Γι' αυτό, βαδίζοντας προς τη συμπλήρωση των 100 χρόνων του τιμημένου και ηρωικού Κόμματός μας, θέλουμε να γίνουμε πιο ικανοί στην προβολή της πολιτικής μας πρότασης, που απαντάει στη δυνατότητα οι εργαζόμενοι να ζήσουν καλύτερα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, αρκεί οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, με κεντρικό σχεδιασμό, με ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων στην οργάνωση - διεύθυνση της κοινωνικής παραγωγής και των κοινωνικών υπηρεσιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ