Τρίτη 22 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 98 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ

Το Σάββατο 26 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό

Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 98 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ διοργανώνει η ΚΕ του Κόμματος το Σάββατο 26 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ (Λ. Ηρακλείου 145, Περισσός).

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει μουσικοθεατρική παράσταση, με τίτλο «Ο δρόμος μας ξεκινάει από τα εργοστάσια». Η είσοδος θα είναι με προσκλήσεις. Η μουσικοθεατρική παράσταση δημιουργήθηκε και στηρίζεται σε υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ. Υλικό που δείχνει ότι το Κόμμα μας, από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, είχε σταθερό προσανατολισμό της ολόπλευρης δράσης του, με βασικό όπλο τον «Ριζοσπάστη», στην εργατική τάξη και πρώτ' απ' όλα στα εργοστάσια, εκεί όπου συντελείται η εκμετάλλευση, εκεί που οι εργάτες και οι εργάτριες μαζί με τη δουλειά τους, από την οποία βγαίνουν τα κέρδη, έρχονται άμεσα σε διαπάλη - σύγκρουση με τους εκμεταλλευτές, τ' αφεντικά.

Μάλιστα, το ανέβασμα της κυκλοφορίας του, η διάδοσή του ήταν ενταγμένη στην άμιλλα μεταξύ των Κομματικών Οργανώσεων. Ενα στοιχείο της άμιλλας ήταν οι ανταποκρίσεις από τα εργοστάσια. Θα το δούμε και με ανταπόκριση από εργοστάσιο, αλλά και με το πώς οργάνωναν την άμιλλα.

Ο «Ριζοσπάστης» 28/9/1932 έγραφε: «Σκοπός του "Ριζοσπάστη" είνε να μην αφήσει εργοστάσιο και χωριό χωρίς εργάτη κι αγρότη ανταποκριτή... Μα γεννάται όμως το ερώτημα: Πώς θα χωρέσουν όλες αυτές οι ανταποκρίσεις; Αυτό ακριβώς γίνεται αυτές τις μέρες. Η σύνταξη κατακλύζεται με πάμπολλες ανταποκρίσεις, κάθε μέρα και περισσότερες, πράγμα που είναι ευχάριστο».

Να μια τέτοια ανταπόκριση στον «Ριζοσπάστη»: «Προτού μπούμε στην έρευνα των εργατών του λαστιχάδικου, πρέπει να πούμε τη λύσσα που προκάλεσε στους εκμεταλλευτές το γεγονός ότι ο "Ριζοσπάστης" πήρε και τους λαστιχάδες υπό την προστασία του. Χθες μας επισκέφθηκε ένα τσιράκι του Μαυροφρύδη και ζήτησε να διαψεύσουμε όσα γράψαμε για την εκμετάλλευση των εργατών και εργατριών του εργοστασίου. Επί πλέον ζήτησε να του ανακοινώσουμε τα ονόματα των εργατών ανταποκριτών μας. Στο "Ριζοσπάστη" του δόθηκε η απάντηση που ταιριάζει σ' ένα δούλο των αφεντικών. Για τα ζητήματα των εργατών ο Κομουνιστικός Πυρήνας του εργοστασίου ενδιαφέρθηκε από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε. Μοίρασε προκηρύξεις που έγραφαν για όλα τα ζητήματά τους την Παρασκευή το βράδυ και το Σάββατο το πρωί. Το Σάββατο το μεσημέρι, ο εργοδότης γεμάτος λύσσα και τρέμοντας κάλεσε τους εργάτες στη σάλα των μηχανών και άρχισε την αντικομμουνιστική θεωρία. "Προσφώνησε" τους εργάτες "συνεργάτες". Ειρωνεία σωστή, αφού τους ρουφάει το αίμα για να γεμίζει την κάσα του. Είπε "δεν είμαι κεφαλαιοκράτης", αυτός που 'χει τόσα εκατομμύρια. Ο εργοδότης κάλεσε τους εργάτες να πουν "σαν τίμιοι" ποιος είναι ο ανταποκριτής. Μα δεν του πέρασε. Οι εργάτες σχολίασαν την προκήρυξη, το λόγο του εργοδότη και για τους κομμουνιστές εκφράζονταν ενθουσιωδώς».

Ανταποκριτές του «Ριζοσπάστη» της Αθήνας και του Πειραιά, 1932
Ανταποκριτές του «Ριζοσπάστη» της Αθήνας και του Πειραιά, 1932
Ας δούμε τώρα και την άμιλλα.

«Ο πυρήνας Σαρανταρίδη ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του "Ριζοσπάστη" βάζει στόχο να διπλασιάσει τα φύλλα που πουλάει. Καθημερινά από 15 να πουλάει 30 φύλλα και Κυριακή από 40 να πουλάει 80. Εμείς θα το πετύχουμε. Καλούμε σε άμιλλα τον πυρήνα ελαστικών Μαυροφρύδη».

Και ο πυρήνας Μαυροφρύδη απαντά: «Να αυξήσουμε τα πλάνα: 30 αυτοί 50 εμείς, 80 αυτοί 100 εμείς».

Ετσι έβρισκαν τρόπο, με τις ανταποκρίσεις να κάνουν δουλειά στις εργάτριες και στους εργάτες όλων των εργοστασίων, συμβάλλοντας και στην ανταλλαγή πείρας, αλλά ταυτόχρονα ήταν ένα μέσο να κάνουν οι εργάτες δική τους υπόθεση την εφημερίδα του Κόμματος, την αγορά της, το διάβασμά της και να ανεβάζουν την κυκλοφορία του «Ριζοσπάστη» και μάλιστα στα εργοστάσια. Μήνυμα και τρόπος δουλειάς άκρως επίκαιρα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ