Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Σεμινάριο

Θέμα της εκδήλωσης τα 100 χρόνια από την έκδοση του έργου του Λένιν «Για το σύνθημα των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης»

Αποψη από τις εργασίες του Σεμιναρίου
Αποψη από τις εργασίες του Σεμιναρίου
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Διεθνές Σεμινάριο με θέμα «Ενας αιώνας από την έκδοση του έργου του Β. Ι. Λένιν "Για το σύνθημα των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης"», που διοργάνωσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Ολομέλειας των Κομμάτων της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας».

Αρχικά, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ακολούθησε η εισηγητική ομιλία από τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος (ολόκληρη η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα και αποσπάσματα της παρέμβασης του Κ. Παπαδάκη θα δημοσιευτούν στο φύλλο του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» στις 18/12/16).

Στο Σεμινάριο, με κεντρικό τίτλο «Η ΕΕ και άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις - Στα 100 χρόνια από έργο του Λένιν "Για το σύνθημα των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης" - Η πάλη των κομμουνιστών για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για το σοσιαλισμό», αναδείχτηκαν, από τις εμπειρίες που μεταφέρθηκαν στη συζήτηση που έγινε, ο αντιδραστικός χαρακτήρας των διάφορων διακρατικών ενώσεων που συγκροτούνται σε καπιταλιστική βάση και η επιβεβαίωση της πρόβλεψης του Λένιν, ότι οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης ή του κόσμου, στο έδαφος του καπιταλισμού, δεν μπορεί παρά να είναι ή αντιδραστικές ή απραγματοποίητες. Αυτό ακριβώς δείχνουν οι διάφορες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που χαρακτηρίζονται από το σφοδρό ανταγωνισμό με άλλες συμμαχίες, αλλά και στο εσωτερικό τους, λόγω της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης ανάμεσα στις χώρες, όπως το βλέπουμε ανάγλυφα στην ΕΕ με τις φυγόκεντρες δυνάμεις ή την Ευρασιατική Οικονομική Ενωση που συγκροτεί η Ρωσία με χώρες της πρώην ΕΣΣΔ ή τις ενώσεις στη Λατινική Αμερική.

Στο βήμα ο Δ. Κουτσούμπας και στο προεδρείο από δεξιά προς τα αριστερά οι Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ, και Ελ. Βαγενάς, Κ. Παπαδάκης, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ
Στο βήμα ο Δ. Κουτσούμπας και στο προεδρείο από δεξιά προς τα αριστερά οι Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ, και Ελ. Βαγενάς, Κ. Παπαδάκης, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ
Επίσης, σημειώθηκε με έμφαση ότι οι κομμουνιστές πρέπει να διαπαιδαγωγούν το λαό και να προσανατολίζουν το εργατικό κίνημα σε κάθε χώρα, ώστε να μην έχει καμιά εμπιστοσύνη, σε καμιά αστική κυβέρνηση, καμιά αστική τάξη, καμιά ιμπεριαλιστική συμμαχία. Μόνο τότε μπορούν να αξιοποιήσουν προς όφελος της ιστορικής αποστολής της εργατικής τάξης τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και να ανταποκριθούν σε συνθήκες απότομης όξυνσης της ταξικής πάλης, έως την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Εκτός από το ΚΚΕ, στο Σεμινάριο συμμετείχαν και τα εξής 19 κόμματα: Κόμμα Εργασίας Αυστρίας, ΚΚ Βενεζουέλας, Νέο ΚΚ Βρετανίας, Ενοποιημένο ΚΚ Γεωργίας, ΚΚ στη Δανία, Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, ΚΚ Λαών της Ισπανίας, ΚΚ Ιταλίας, Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν, ΚΚ Εργαζομένων Λευκορωσίας, Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο Λιθουανίας, ΚΚ Μεξικού, ΚΚ Νορβηγίας, Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, ΚΚ Σουηδίας, ΚΚ Τουρκίας (σημεία από τις παρεμβάσεις των κομμάτων θα δημοσιευτούν σε επόμενα φύλλα της εφημερίδας).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια (2021-07-03 00:00:00.0)
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη Βενεζουέλα (2017-06-21 00:00:00.0)
Σήμερα το Διεθνές Σεμινάριο για τον έναν αιώνα από την έκδοσή του (2016-12-10 00:00:00.0)
Για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα (2016-03-16 00:00:00.0)
Μόνη απάντηση στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και την κρίση ο σοσιαλισμός (2010-08-10 00:00:00.0)
Συμπεράσματα από το 15ο Συνέδριο του ΚΚ Ινδίας (1995-04-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ