Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Πραγματοποιήθηκε η 7η Τριμερής Συνάντηση

Ολοκληρώθηκε η 7η Τριμερής Συνάντηση Κινημάτων Ειρήνης Ελλάδας - Κύπρου - Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας και τη στήριξη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Στη διάρκεια της παρουσίας τους στη Θεσσαλονίκη, το πρωί του Σαββάτου, οι εκπρόσωποι των Κινημάτων Ειρήνης, μαζί με τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο, επισκέφθηκαν το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Εγνατίας με Βενιζέλου και πραγματοποίησαν κατάθεση στεφάνων.

Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο NRDC και με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ, πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας. Κατέθεσαν το κείμενο της Τριμερούς Συνάντησης και απαίτησαν να κλείσουν τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία και οι βάσεις. Τέλος, επισκέφθηκαν το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, όπου σε άθλιες συνθήκες διαμένουν εκατοντάδες Σύροι πρόσφυγες. Εκπρόσωποι των αντιπροσωπειών εξέφρασαν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στους πρόσφυγες και τόνισαν ότι συνεχίζουν να απαιτούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, να σταματήσει ο εγκλωβισμός τους και να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τις χώρες προορισμού τους.

Το πρωί της Κυριακής, οι εκπρόσωποι των Κινημάτων Ειρήνης παραβρέθηκαν στην εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.

Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους!

Οι εργασίες της 7ης Τριμερούς κατέληξαν με την έκδοση του παρακάτω κειμένου:

«Καμιά εμπλοκή των χωρών μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους!

Αμεση ακύρωση της απαγόρευσης λειτουργίας της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας!

Η 7η Τριμερής Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων και ιμπεριαλιστικών πολέμων στην περιοχή μας, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή. Τα τρία Κινήματα Ειρήνης εκφράζουμε τη σοβαρή μας ανησυχία για την αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού στο έδαφος έντονων ανταγωνισμών, για τον έλεγχο των πηγών και δρόμων Ενέργειας και των σφαιρών επιρροής στην περιοχή. Εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με πρόσχημα την ανάσχεση της ροής των προσφύγων, όταν είναι καθαρό πως πραγματικός στόχος είναι η βαθύτερη στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία.

Οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και ΕΕ και η επίσπευση της υλοποίησης των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία δημιουργούν θανάσιμους κίνδυνους για τον ελληνικό, τον κυπριακό, τον τουρκικό λαό και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

Ο κίνδυνος γενικότερου ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι υπαρκτός και επιβάλλεται οι λαοί να αντιδράσουν αποφασιστικά, να οργανωθούν, να εντείνουν την πάλη τους και να μη δώσουν τη ζωή τους για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών.

Η 7η Τριμερής Συνάντηση καταγγέλλει έντονα την απόφαση των τουρκικών αρχών να απαγορεύσει τη λειτουργία της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, ενός ιστορικού και με κύρος μέλους του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και της Εκτελεστικής του Επιτροπής, που πρόσφατα επανεκλέχτηκε σε αυτή στο Συνέδριο του ΠΣΕ στη Βραζιλία (Νοέμβρης 2016). Δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα σε καμιά κυβέρνηση να αναμειγνύεται και να αποφασίζει σχετικά με τη νόμιμη δράση του Κινήματος Ειρήνης, ειδικά κάτω από κατασκευασμένες κατηγορίες στο πλαίσιο των λεγόμενων "αντιτρομοκρατικών" νόμων. Απαιτούμε την άμεση, συνολική και άνευ όρων ακύρωση της παραπάνω απόφασης και δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας με την Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας.

Οι τρεις οργανώσεις μας αποφάσισαν να συνεχίσουν τη στενότερη συνεργασία, σαν απάντηση και στις κινήσεις των κυβερνήσεων των χωρών μας, να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη των κινημάτων και των λαών μας, αναλαμβάνοντας κοινές πρωτοβουλίες κατά του ιμπεριαλισμού, στον κοινό μας αγώνα για να ζήσουν ειρηνικά οι λαοί.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν η 8η Τριμερής Συνάντηση να πραγματοποιηθεί του χρόνου στην Τουρκία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ