Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζονται οι προσπάθειες για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία

Ζητούμενο των επαφών είναι η εύρεση τρόπων «εκσυγχρονισμού» της ασφάλειας στην Κύπρο, τονίζει ο σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να βρούμε για να εκσυγχρονίσουμε την ασφάλεια στην Κύπρο, με τρόπους που θα πρέπει να φροντίζουν για την ασφάλεια αμφότερων των πλευρών, έτσι ώστε η ασφάλεια του ενός να μην αποτελεί λόγο ανασφάλειας για τον άλλο», επισήμανε μιλώντας στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, καθώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη συνάντηση που θα γίνει στην Ελβετία 9-11 Γενάρη και ειδικά τη «Διάσκεψη για την Ασφάλεια» που ξεκινά στις 12 Γενάρη.

Αναφερόμενος στη συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας στην πορεία προετοιμασίας των επαφών, δήλωσε ότι «χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά» για να καταλήξουν σε συμφωνία, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό αλληλεπιδρούν και με άλλες πλευρές του ελληνοτουρκικού παζαρέματος: «Και στις δύο χώρες ένιωσα να υπάρχει μία θετική προσέγγιση προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά προσπαθούμε επίσης να ξεπεράσουμε μία σύγκρουση που υφίσταται επί μισό αιώνα και δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι τέτοιο να είναι εύκολο. Μοιάζει αξιόπιστο όταν μου λένε ότι αν η Κύπρος μπει σε μια σταθερή κατάσταση θα βοηθήσει όταν κοιτάζουν άλλα ζητήματα που έχουν (σ.σ. Ελλάδα - Τουρκία)».

Στο μεταξύ, ενδεικτικές των διεργασιών είναι και οι επισημάνσεις του ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αφενός ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η θέση για κατάργηση των εγγυήσεων από την πρώτη στιγμή της λύσης, αφετέρου ότι ούτε η θέση για καμία αλλαγή στο σύστημα εγγυήσεων μπορεί να είναι λύση, αφού αυτό δεν το δέχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά. Μεταξύ άλλων, είπε ότι το ζήτημα των εγγυήσεων θα μπορούσε να επανεξεταστεί π.χ. μετά από 15 χρόνια, αφού έχει πρώτα διαπιστωθεί ότι το νέο σύστημα λειτουργεί ομαλά.

Την ίδια στιγμή, παραμένουν οι διαφωνίες για τη σύνθεση της Διάσκεψης που ξεκινά στις 12 Γενάρη. Ο Ακιντζί υποστήριξε ότι εκτός των δύο «κοινοτήτων» και των τριών εγγυητριών δυνάμεων θα μπορούσε να παραβρεθεί εκπρόσωπος της ΕΕ που «θα είναι εκεί γύρω».

Δεν είναι αναγκαίο να εμπλακούν περισσότεροι, αφού όσοι περισσότεροι θα συμμετάσχουν, τόσο περισσότερο θα δυσκολεύουν τα πράγματα. Είπε, ακόμα, πως άλυτα παραμένουν λιγότερα από δέκα θέματα που μπορούν να διευθετηθούν σε ένα «πάρε - δώσε», το οποίο είναι αναγκαίο για να υπάρξει λύση.

Κυπριακά ΜΜΕ επικαλούνταν «αξιόπιστες πηγές», σύμφωνα με τις οποίες οι ΥΠΕΞ Τουρκίας - Ελλάδας Μ. Τσαβούσογλου και Ν. Κοτζιάς συμφώνησαν στην πρόσφατη συνάντησή τους πως θα ξεκινήσουν διμερείς επαφές σε επίπεδο γενικών διευθυντών των υπουργείων, ενόψει και της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν που αναμένεται πριν τις επαφές στην Ελβετία.

Αύριο, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα έχουν συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Επίσης, σήμερα το απόγευμα, Αναστασιάδης - Ακιντζί θα έχουν νέα συνάντηση.

«Παρούσα» και η Γαλλία

Για τη σύνθεση της Διάσκεψης φαίνεται ότι υπάρχει έντονο παρασκήνιο. Ορισμένα κυπριακά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι ΟΗΕ και δυνάμεις όπως η Βρετανία δεν θέλουν πολύ διευρυμένη συνάντηση. Από την άλλη πλευρά, δυνάμεις όπως η Γαλλία έχουν διαφορετική γνώμη. Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στη διάρκεια της ολιγόωρης επίσκεψης που έκανε στην Κύπρο την Παρασκευή, ευχαρίστησε τις «διευκολύνσεις» που η Κύπρος προσφέρει σε γαλλικά αεροπλάνα που συμμετέχουν στους βομβαρδισμούς στη Συρία και πρόσθεσε ότι θα υπογραφεί «συμφωνία άμυνας τους επόμενους μήνες μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου». Τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα στις επαφές της Γενεύης, αλλά και ότι η Γαλλία είναι διατεθειμένη «να παίξει ένα χρήσιμο ρόλο» στο θέμα της παρουσίας των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Ο ρόλος της Γαλλίας είναι να βρίσκονται πάντα λύσεις σε δυσκολίες και κρίσεις. Χρειάζεται δέσμευση βεβαίως και γι' αυτό και η Γαλλία ήταν παρούσα στη διεθνή συμμαχία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», πρόσθεσε μεταξύ άλλων. Φυσικά, ο Ολάντ δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί και τα συμφέροντα του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού TOTAL, που έχει μπει στη διεκδίκηση της εκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου στην ΑΟΖ της Κύπρου, όπου ανταγωνίζεται με άλλα μονοπώλια από τις ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ.

  • Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για τις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία την επόμενη Κυριακή 18 Δεκέμβρη, με πολλά ΜΜΕ να υποστηρίζουν ότι η αποχή θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμφίβολη η μεθαυριανή συνάντηση (2017-02-21 00:00:00.0)
Καλλιεργούν κάλπικη ευφορία ενώ κλιμακώνονται οι αντιλαϊκές μεθοδεύσεις (2017-01-14 00:00:00.0)
Νέες εντατικές επαφές και «Διάσκεψη για την Ασφάλεια» (2016-12-03 00:00:00.0)
Νέες επαφές Αϊντε και διεργασίες για συνέχιση διαπραγματεύσεων (2016-11-29 00:00:00.0)
«Πυρετός διεργασιών» για να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις (2016-11-26 00:00:00.0)
Παζάρι με ζητούμενο τη διασφάλιση του κεφαλαίου (2016-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ