Παρασκευή 27 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τη δουλειά των Τομεακών Οργάνων

Συμφωνώ με τις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο.

Η κάθε ΚΟΒ είναι το κύτταρο του Κόμματος, το ΚΚΕ στο χώρο ευθύνης της. Το επίπεδο λειτουργίας και δράσης της προσδιορίζει, σε μεγάλο βαθμό, την επιρροή του ΚΚΕ στο χώρο που δρα. Το κομματικό μέλος αναγνωρίζεται από τον περίγυρό του, στο χώρο που ζει και δουλεύει, σαν ο εκπρόσωπος του Κόμματος, έχει να αναμετρηθεί με μια σειρά σύνθετων ιδεολογημάτων που βάζει η άρχουσα τάξη σε συνθήκες ιδεολογικής κυριαρχίας της.

Εκ των πραγμάτων, και μπροστά στη σύνθετη ιδεολογική και πολιτική διαπάλη που διεξάγεται, αποκτά επιτακτικό χαρακτήρα το ανέβασμα του ιδεολογικού επιπέδου των κομματικών μελών, επικεντρώνοντας στους άξονες που μπαίνουν από τις Θέσεις. Καλύτερη αφομοίωση του Προγράμματος, των συμπερασμάτων από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, καθώς και εκείνων που προκύπτουν από τη μελέτη της Ιστορίας του Κόμματος.

Πέρα από την καθημερινή μελέτη του «Ριζοσπάστη», των κομματικών ντοκουμέντων και του πολιτικού βιβλίου, τα ιδεολογικά μαθήματα, χρειάζεται να ενισχυθεί το επίπεδο συζήτησης στην ίδια τη ΓΣ της ΚΟΒ. Αποφασιστικό ρόλο εδώ καλείται να παίξει το Τομεακό Οργανο, που όπως μπαίνει από τις Θέσεις είναι ο κρίκος ανάμεσα στην ΚΟΒ και στα παραπάνω όργανα που πρέπει να ενισχυθεί. Χρειάζεται η πείρα και τα συμπεράσματα που προκύπτουν να κατεβαίνουν καλύτερα στην ΚΟΒ, να βοηθιέται περισσότερο το γραφείο της ΚΟΒ να εξειδικεύει και να εμπλουτίζει τη συζήτηση με βάση τις συνθήκες και τις εξελίξεις στο χώρο ευθύνης της ΚΟΒ.

Σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλλει η καλύτερη λειτουργία των επιτροπών του Τ.Ο., όπου αρκετές φορές περιορίζεται σε τυπικό επίπεδο. Π.χ. η εργατική επιτροπή σε μια εδαφική Τομεακή Οργάνωση μπροστά στις αρχαιρεσίες ενός σωματείου κάποιες φορές εξαντλεί τη δουλειά σε έναν καταμερισμό του υλικού στις ΚΟΒ, προκειμένου να βγουν εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς της περιοχής. Δύσκολα θα προχωρήσει ο έλεγχος, σπάνια θα γίνει μια πιο ουσιαστική συζήτηση για τη συγκεκριμένη μάχη. Οι δυσκολίες αυτές έχουν να κάνουν και με την πολυχρέωση στελεχών, δηλαδή ένα οργανωτικό στέλεχος μπορεί να καθοδηγεί ΚΟΒ και ταυτόχρονα να είναι επιφορτισμένο με την καθοδήγηση μιας σειράς κομματικών ομάδων, από την Παιδεία μέχρι το παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ της περιοχής. Ιδιαίτερα σε μια εδαφική Τ.Ο. με μεγάλη ανομοιομορφία στην κοινωνική και ηλικιακή σύνθεση των ΚΟΒ και συνθετότητα καθηκόντων, οι αδυναμίες αυτές είναι πιο εμφανείς. Στο ξεπέρασμα και τέτοιων αδυναμιών των τέτοιων Τ.Ο. οφείλουν να συμβάλουν αποφασιστικά τα παραπάνω όργανα.

Στις Θέσεις εκτιμάται ότι η οργανωτική αναδιάταξη έδωσε σημαντική ώθηση στον προσανατολισμό της δουλειάς του Κόμματος στην εργατική τάξη. Σε μια εδαφική Τ.Ο. η παραπάνω εκτίμηση μεταφράζεται στο ότι έχουν γίνει σοβαρά βήματα καταρχάς στο πώς το αντιλαμβάνονται τα ίδια τα γραφεία των ΚΟΒ και τα κομματικά μέλη. Η εδαφική ΚΟΒ «έμαθε» να ιεραρχεί τον περίγυρό της με βάση κοινωνικοταξικά κριτήρια και όχι μένοντας στην ψήφο. Το κομματικό μέλος ελέγχεται για τη δουλειά του με βάση την παρέμβασή του σε τέτοιο κόσμο. Σταθερά απασχολεί το γραφείο της ΚΟΒ και τη ΓΣ η πορεία της παρέμβασης της ΚΟΒ στους χώρους δουλειάς που ιεραρχεί, παρέμβαση η οποία πραγματοποιείται από σταθερές ομάδες κομματικών μελών και όχι απλά από όποιους είναι εύκαιροι. Εχει βελτιωθεί η συνεργασία εδαφικών - κλαδικών Οργανώσεων, όχι μόνο στο επίπεδο των κοινών περιοδειών, αλλά και με κοινά αχτίφ για την παρέμβαση σε έναν κλάδο ή ακόμα και σε μια συγκεκριμένη επιχείρηση, υπάρχει τακτικότερη επικοινωνία μεταξύ των υπευθύνων των Οργανώσεων, πιο συχνά ανταλλάσσεται πείρα. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα των βημάτων που έχουν γίνει είναι ότι για μια εδαφική ΚΟΒ, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, εξόρμηση στο σούπερ μάρκετ σήμαινε στήσιμο απέξω και διανομή του υλικού στους πελάτες, ενώ τώρα σημαίνει ότι στο σούπερ μάρκετ θα πάνε τα 2 - 3 χρεωμένα το χώρο κομματικά μέλη και είτε μπαίνοντας μέσα, είτε περιμένοντας απέξω στο σχόλασμα, θα επιδιώξουν να έρθουν σε επαφή με τους εργαζόμενους, να δημιουργήσουν δεσμούς, να μετρήσουν συγκεκριμένα βήματα.

Τα παραπάνω δεν είναι παντού και ενιαία κατακτημένα, υπάρχουν ελλείψεις και αδυναμίες που πρέπει να ξεπεραστούν, βήματα που πρέπει να γίνουν. Από τη συζήτηση μπροστά στο 20ό Συνέδριο και τις αποφάσεις που θα παρθούν, το Κόμμα θα βγει πιο δυνατό για να επιτελέσει τον ιστορικό ρόλο που του αναλογεί, αυτόν της οργανωμένης πρωτοπορίας της εργατικής τάξης για τη σοσιαλιστική επανάσταση.


Γιώργος Γκολιανόπουλος
Γραμματέας ΚΟΒ Ανω Ιλίου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ